keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Paljonko RAM-muistia kannattaa hankkia?

Ostin keväällä uuden pöytäkoneen. Tilasin sen 32 gigatavun ram-muistilla nähdäkseni, onko näin suuresta määrästä todellista hyötyä.

Useamman kuukauden käytön jälkeen voin todeta, että ei ole. Olen pitänyt Intelin Extreme Tuning -apuohjelman ikkunaa auki toisessa näytössä, jolloin muistinkäyttöä ja prosessorikuormitusta on helppo seurata.

Juuri nyt, kun käynnissä on muutama sovellus, Internet Explorer sekä avoinna lukuisia Chrome-selaimen ikkunoita, muistin käyttöaste näyttää tällaiselta:

Muistia käytössä 9685 megatavua.
Käytössä on siis vajaa kolmannes 32 gigatavusta. Chrome-selaimen ikkunat ja välilehdet vievät yllättävän paljon muistia, jopa useita gigatavuja jos selainta ei suljeta välillä ja käytössä on useita välilehtiä.

Neljä gigatavua on ehdottomasti liian vähän, mutta kahdeksan täysin riittävästi tavanomaiseen käyttöön. Jos muistia tarvitaan enemmän, loppu otetaan levyltä virtuaalimuistina.

Neljän gigatavun perusmuisti riitti Windows 7:n käynnistämiseen, silloin käytössä oli 2536 megatavua. Mutta heti kun käynnisti selaimen ja sovelluksia, neljä gigatavua loppui kesken ja virtuaalimuisti alkoi hidastaa toimintaa. Windows 8 vei heti käynnistyksen jälkeen samassa koneessa 2590 megatavua. Eroa seiskaan on ällistyttävän vähän, kun käynnissä on sentään myös uudenmallinen työpöytä.

Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa hankkia 16 gigatavua. Se riittää jo hyvinkin raskaaseen käyttöön.

Suurin näkemäni kulutuslukema oli 23 gigatavua:

Maksimikulutus 24 gigatavua.
Näin paljon muistia kului Lightroom 4:n käsitellessään lukuisia 5Dm2-kameran raw-kuvia. Siis nimenomaan kakkosmallin kuvia, jotka oli aiemmin avattu Lightroom 3:lla ja jotka sen vuoksi käyttivät vanhaa kuvaprosessointia. Uusi prosessointi, joka on oletusarvona LR 4:stä lähtien, vie huomattavasti vähemmän muistia, eikä kulutus yllä lähellekään 20 gigatavua.

Videoeditointi Premieren Elements -versiolla vei enimmillään noin 20 gigatavua. Toisaalta videoeditointi on alue, jossa muistia ei ole koskaan liikaa ja harvoin edes tarpeeksi.

Jos koneessa on runsaasti muistia, pitää ehdottomasti valita 64-bittinen käyttöjärjestelmä, sillä 32-bittinen Windows näkee vain ensimmäiset neljä gigatavua:

32-bittinen Windows-versio näkee vain neljä ensimmäistä gigatavua.
"3,41 gigatavua käytettävissä 32:sta" on lohduton lopputulos.

Sovellusten suhteen tilanne on mutkikkaampi. Joskus 32-bittinen sovellus voi olla jopa nopeampi kuin 64-bittinen. Ainakin sen oma koodi kuluttaa vähemmän muistia.

8 kommenttia:

  1. Voi petteripetteri.. monenlaista on unohtunut, kuten vaikka ramdiskin käyttö.
    Tai muistinkäsittely yleensäkin, windowsilla se on edelleen lapsenkengissä ja vähän twiikata kannattaisi.. mutta kun ei petteri osaa :)

    VastaaPoista
  2. RAM-diskin käyttö on tosiaan unohtunut, eihän siitä nykykoneissa ole mitään iloa. Windowsin oma levyvälimuisti nopeuttaa lukutoimintoja yhtä paljon, kirjoituksia tietenkään ei. Levyvälimuistin ansiosta suuresta muistista on hyötyä tiettyyn rajaan asti, mutta ei sitäkään voi rajattomasti lisätä. Sovelluksilla ei yksinkertaisesti ole niin paljon i/o-toimintoja, että hyöty näkyisi.

    Ja kun koneessa on tällä hetkellä kaksikin ssd-levyä, välimuistit ja ram-diskit ovat oikeastaan vanhanaikaista kikkailua.

    VastaaPoista
  3. Onko jo kokemusta uusein Maccien kaksoismuistista?
    (yhdistetty kovaelvy ja SSD-levy)

    VastaaPoista
  4. Hiukan kyllä ihmettelen noita lukuja. Minulla on 8 gigan muistista nyt käytössä vajaa 4 gigaa (win8 64-bit) ja käynnissä on 10 Chrome-tabia, 3 IE-tabia sekä Lightroom 4.2. Mitähän mahtavat olla ne Petterin "muutamat sovellukset"?

    VastaaPoista
  5. Minäkin ihmettelen. Mutta pidäpä kone ja selaimet käynnissä yli kuukauden buuttaamatta konetta välillä, ja katso sitten muistinkulutusta uudelleen.

    VastaaPoista
  6. Olen myös huomannut selaimien olevan melkoisia muistisyöppöjä.

    Olen laittanut muistiajat minimiin ja sammuttelen selaimia välillä, niin nopeus säilyy paljon paremmin. En ole laskenut, mutta luulenpa että sillä pääsee kuitenkin jonkinlaisille tuntipalkoille, verrattuna siihen että investoi jatkuvasti rautaan.

    On monta muuta asiaa jossa taasen ei pääse tuntipalkoille, esimerkiksi sähköpostien poistelu.

    VastaaPoista
  7. Itsellä on sekä työ- että kotikoneessa 8 gigaa. Kotioloissa riittää hyvin, mutta työkone on päällä yleensä noin kuukauden (kernelpäivitysväli) ja tällöin 8 gigaa on aivan minimi. Google Docs jo yksinään haukkaa gigan helposti. Omassa työkäytössä käytän Chromiumia sekä Firefoxia ja näissä yhteensä välilehtiä auki 60 ja 100 väliltä.

    Tässä nyt äsken käynnistetty kotikone noin 70 tabilla ja kuvankäsitettelyä 16 megapikselin kuvalla yms. muita pieniä sovelluksia auki. Muistia käytetty 4,3 gigaa. Äkkiähän tämä kyllä nousee, kun surffailee enemmän.

    VastaaPoista
  8. Minä en näistä muistiasioista paljoakaan tiedä. Kuitenkin sen olen huomannut, että oma tietokone herjaa sitä, että tietokoneen muisti on täynnä. En tiedä, kuinka muistia saisi lisää. Täytyy varmasti viedä tietokone jonnekin ammattilaiselle, ellen itse keksi miten korjata ongelma. https://www.cealy.fi/tietokoneen-vuosihuolto

    VastaaPoista