perjantai 29. maaliskuuta 2013

Kevään eteneminen takapihalla valokuvin

Maalin kuivumista on tylsä katsella, samoin lumen sulamista. Jälkimmäinen on paljon hitaampaa, joten se vaatii enemmän kärsivällisyyttä -- tai sitten pitää ottaa tekniikka avuksi.

Viime vuoden talvella laiton Canon 40D-kameran jalustalle kuvaamaan takapihaa. Aluksi tavoitteena oli tehdä pysäytyskuvista video, josta näkyisi lumien sulaminen ja maan vihertäminen. Se osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, sillä päivittäiset pilvisyyden ja auringon muutokset estävät sulavan videon koostamisen.

Seuraava ajatus oli ottaa valokuva joka päivä samaan aikaan. Mutta miten tehdä se automaattisesti? Canonin kameroiden mukana tulee näppärä sovellus, joka ottaa kuvia määrävälein ja siirtää ne automaattisesti tietokoneen levylle. Pisin kuvausväli on kuitenkin 99 minuuttia, mikä jäi kauaksi vuorokauden 24 tunnista. Kaupallinen ohjelma asian hoitamiseen oli turhan kallis, joten tein toisenlaisen järjestelyn.

Ostin Huuto.netistä muuntajan Canon 40D:lle ja kytkin sen vanhaan läppäriin. Asetin kuvausväliksi 60 minuuttia ja kytkin järjestelmän toimintaan joka aamu. Päivän aikana kertyi kuvia tunnin välein mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä muuten olisi ollut vaikea löytää aikaa jolloin taivaalla kiertävä aurinko valaisee takapihan juuri sopivasta kulmasta.

Lopputuloksena oli pitkä sarja kuvia, joista näkyi lumen sulaminen, mutta myös lisääntyminen uusien lumisateiden myötä. Viime kevät oli pitkä ja monivaiheinen, välillä lumi suli ja välillä sitä satoi lisää. Viimeinen lumiläikkä takapihalta hävisi 21.4.2012 klo 16 ja klo 17 välillä.

Mitä vähemmäksi lumi hupenee, sitä enemmän maata paljastuu. Maassa on paljon yksityiskohtia, mikä johtaa jpeg-tiedostokoon kasvuun. Lumen sulamisesta ja kevään edistymisestä voidaan siten piirtää graafi:

Kevään edistyminen jpeg-tiedostokoon mukaan 2012
Tulos on tietenkin summittainen, koska se ei ota huomioon pilvisyyden ja auringon vaihteluita. Mutta oletan, että korrelaatio päivälämpötilojen kanssa on selvä.

Graafista puuttuu päivän 16.4.2012 kokolukema. Ohjelmassa oleva muistivuoto pysäytti kuvauksen ja sen päivän kuvat jäivät saamatta.

Kuvien perusteella lumi viipyy tänä vuonna selvästi pidempään, mutta toisaalta yöllä 2.4.2012 saatiin lumisade, joka kasvatti lumipeitettä ja siirsi lumitilanteen samalle tasolle kuin se oli ollut 20.3.2012. Lisää lunta satoi vielä 17.4.2012, joten kevään tuleminen ei ollut niin suoraviivaista ja nopeaa kuin millaisena sen muistamme.

Parhaimmillaan lumi sulaa lähes silmissä. Tässä sama kohta tunnin välein otetuissa kuvissa (uudenvuoden ilotulituksesta jäänyt oranssi tappi toimii kiintopisteenä):

Huhtikuussa lumi sulaa lähes silmissä.
Tänä vuonna olen varustautunut paremmin. Kamera on sama, mutta tietokone on nyt pöytämallia. Käynnistän ohjelman säännöllisesti uudelleen muistivuodon välttämiseksi. Lisäksi huomasin, että kuvausohjelmassa on valinta, joka asettaa kuvaushetken tiedostonimeksi. Näin kuvat näkyvät automaattisesti oikeassa järjestyksessä eikä nimiä tarvitse vaihtaa käsin, mikä oli viime vuonna hyvin työlästä.

Yksi ongelma on saada kuvat otettua täsmälleen tasatunnein. Jostain syystä aika alkaa ryömiä päivän aikana, mitä pitää kompensoida säätämällä ajanottoväliä noin puoli minuuttia todellista lyhyemmäksi.

Canonin ilmainen etäkuvausohjelma sisältää ajastimen.
Pidempien poissaolojen ajaksi järjestelmän voi jättää kuvaamaan omia aikojaan. Jos tarkennus on automaatilla, kamera hyppää automaattisesti yökuvat yli, koska se ei pysty tarkentamaan pimeässä. Yökuvat saisi mukaan vaihtamalla tarkennuksen manuaaliseksi.

Päivitys: vastaava graafi keväästä 2013

1 kommentti:

  1. jhead on windowsillekin löytyvä komentorivityökalu exif tietojen manipulointiin. Sovelluksella voi myös nimetä tiedostot kätevästi exif-aikaleiman mukaisesti.
    jhead -n *.jpg -> tiedostojen nimi muuttuu malliin mmdd-hhmmss.jpg

    Toki jos haluaa, nimeämisformaatin voi määrittää itse.
    Muita käyttökohteita jheadille:
    jhead -ft -> muuttaa tiedostojen aikaleiman samaksi kuin mikä on kuvien ottoajankohta exif tietojen perusteella.

    jhead -autorot -> kääntää kuvan (häviöttömästi) oikein päin, tieto kaivetaan exifiin tallennetusta orientaatiodatasta.

    VastaaPoista