perjantai 1. maaliskuuta 2013

Lumia 920 ja sisätilojen kartat

Navigointi toimii hienosti ulkona, mutta suunnistusapu olisi tarpeen myös lentokentillä, sairaaloissa ja ostoskeskuksissa. GPS ei sisätiloissa toimi, mutta kartat auttavat asiaa.

Lumia-puhelinten karttasovellus tuntee monia ostoskeskuksia ja näyttää niiden sisältämät liikkeet, hissit ja vessat:

Ostoskeskus Sellon kaupat. 
Huomaa näytön reunassa oleva kerrosvalitsin, näppärää! Pieni kuva ei tee oikeutta kartalle, jonka saa zoomaamalla hyvinkin tarkaksi. Kauppojen kohdalla on myös linkkejä lisätietoihin.

Sisätilat ilmestyvät näkyviin, kun zoomaa karttaa tarpeeksi ja jaksaa odottaa hetken (paitsi että eilen kokeillessani mitään ei tapahtunut, illalla kartat taas toimivat).

Pikaisella kokeilulla puhelimesta löytyivät mm. Tampereen Koskikeskuksen, Ideaparkin sekä Helsingin Kampin ostoskeskukset. Myös Helsinki-Vantaan terminaali on mukana, mutta hyödyllinen tieto lähtöporttien numeroista puuttuu.

Sisäkarttoja voi katsella myös tietokoneen näytöllä, sillä Bing Maps sisältää lähes samat tiedot (ruutukuva isolta 24" näytöltä):

Sellon sisäkartassa on mukana kauppojen hakemistokin.
Puhelimen karttadata on laajempi, sillä nettiversiosta puuttuu ainakin lentokentän terminaalin sisäkartta. Toisaalta kauppojen hakemisto tekee halutun myymälän etsimisestä helppoa.

Myös Googlen kartoissa on rakennusten sisätiloja, mutta ei ainakaan vielä Suomesta. Myöskään Heathrow'n terminaaleja ei ole mallinnettu, mutta ainakin Miamin lentokentän terminaalista nähdään näin hieno versio:

Miamin terminaali näyttää myös lähtöportit.
Vanhalla iPhonellani en saanut näkymään mitään sisätilakarttoja.

Vielä ihan toinen juttu kartoista: niin loistava kuin Googlen karttapalvelu onkin, joskus kannattaa kokeilla myös kilpailevaa Microsoftin Bingiä.

Lomaillessani Arabiemiraateissa huomasin, että joidenkin arabimaiden karttadata aina maan nimeä myöten oli kirjoitettu arabiaksi, eikä siitä saanut mitään tolkkua:

Mikähän valtio tässä rajan pohjoispuolella on?
(Mistä ihmeen kartasta on tullut Emiratos Arabes Unidos??).

Bingin kartassa nimistöt olivat eurooppalaisilla kirjaimilla ja siten ymmärrettävässä muodossa:

Bing Maps on epätarkempi, mutta tekstit ymmärrettäviä.
Googlen kartat ovat selvästi tarkempia, mutta vasta Bingistä selvisi naapurimaan nimi (Oman) sekä tie, joka vei vanhaan Khabasin linnoituskaupunkiin. Ilman Bingin apua se olisi jäänyt näkemättä. Joku on kuvannut ajomatkan hienot maisemat myös Youtubeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti