sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Raw-kuvat Windowsin esikatselussa

Miten saan kameran raw-kuvatiedostot näkymään Windowsin tiedostohallinnassa? Canonilla on tähän oma laajennus (Canon RAW Codec 1.11.0), joka tukee Windows-versiota XP, Vista, Windows 7 ja Windows 8 -- mutta vain 32-bittisinä versioina.

Jostain ihmeen syystä Canon ei tarjoa ohjelmasta 64-bittistä versiota, vaikka jokaisella itseään kunnioittavalla valokuvaajalla on nimenomaisesti 64-bittinen Windows (ja runsaasti RAM-muistia). Tilanne on ollut sama jo vuosia. Ohjelmaa kyllä päivitetään, kuten tuore Windows 8 -versio osoittaa, mutta 64-bittiset käyttöjärjestelmät saavat olla ilman.

Onneksi Microsoftilla on vastaava laajennus (nimellä "Microsoft Camera Codec Pack"), joka tukee lukuisia eri raw-formaatteja (mm. Canonin lähes kaikki mallit, Olympus, Nikon, Panasonic ja Sony). Tästä laajennuksesta on erikseen 32- ja 64-bittiset versiot, jotka voi ladata täältä.

Jostain syystä ohjelma tukee vain Windows 7:aa ja Vistaa (SP2:lla). Se ei siis toimi Windows 8:ssa:

Microsoftin raw-laajennus ei toimi Windows 8:ssa.
Toimimattomuus on outoa, ehkä jopa tahallista. On vaikea kuvitella, miksi raw-kuvien näyttämiseen tarkoitettu esikatselutoiminnon laajennus ei voisi toimia Windows 8:ssa, jos se kerran toimii Windows 7:ssa. Eikö Windows 8:n pitänyt olla yhteensopiva kaikkien seiskalle kirjoitettujen ohjelmien kanssa?

Windows 8:lle on oma laajennus (joka puolestaan ei toimi Windows Server 2012:n kanssa). Sen voi ladata Windowsin oman päivitystoiminnon kautta. Tämän version kameratuki on kuitenkin suppeampi, eikä esimerkiksi Canonin G1X-mallia ole siinä lainkaan.

Kyseisen kameran omistajilla on siten kaksi mahdollisuutta: joko "päivittää" kone takaisin Windows 7:aan, jolloin Microsoftin versio toimii, tai niin ikään "päivittää" käyttöjärjestelmä 32-bittiseksi, jolloin Canonin versio toimii.

Miten ihmeessä tämä voi olla näin vaikeaa?

10 kommenttia:

 1. Siihen Microsoftin Codec Packiin tuli joulukuussa päivitys, johon on lisätty tuki monelle kameralle, mm. juuri Canonin G1X-mallille. Olisi sen pitänyt Windows Updatesta sinunkin koneellesi tulla (tosin se on vain "suositeltu" päivitys), mutta voi sen käsinkin asentaa:

  http://support.microsoft.com/kb/2779444

  VastaaPoista
 2. Oletko harkinnut tai kokeillut Mac-tietokoneita. Niissä nämä tietyt asiat toimivat helpommin. Ymmärrän toki, jos jokin syy pakoittaa pysymään Windows-maailmassa. Mutta vuosi vuodelta niitä syitä on vähemmän.

  VastaaPoista
 3. Jep. Mac-maailmassa tämä asia hoituu.

  VastaaPoista
 4. Macillakaan kaikki ei ole ihan täydellistä esimerkiksi jos kameran raw-puoli edellyttää linssivääristymien korjausta, mitä ei kaikille kameroille ole tuettuna käyttöjärjestelmän raw-tuen puolesta.

  VastaaPoista
 5. Ensimmäinen anonyymi on oikeassa: Codec Packista on joulukuussa ilmestynyt päivitys, joka tulee Windows 8:n oman päivityksen kautta -- mutta se pitää osata hakea Control Panelin kautta. Windows 8:n uusi käyttöliittymä näyttää vain kriittiset päivitykset, joiden joukossa tätä ei ole.

  Taas yksi esimerkki Windows 8:n huonosta suunnittelusta. Ei ihme, että markkinareaktiot ovat torjuvia.

  VastaaPoista
 6. Ensimmäinen anonyymi täällä taas hei. Kyllä se päivitys on minun kahteen koneeseeni asentunut ihan itsekseen. Oletusarvoisesti Windows Update asentaa suositellut päivitykset samalla tavalla kuin kriittiset ja tärkeätkin, jos käyttäjä ei ole Update-palvelua konfiguroidessaan poistanut rastia tämän sallivasta ruudusta. Valinnaiset päivitykset ovat sitten erikseen. Eli siis jos Petteri Peruskäyttäjä ei olisi mennyt säätöjä ronkkimaan, kuten peruskäyttäjän ei pitäisi, ei hän olisi G1X-kameran lainaan saatuaan huomannut mitään ongelmaa ja tämäkin valitus olisi jäänyt kirjoittamatta.

  RAW-tuki katsotaan Windows kasissa käyttöjärjestelmän ominaisuudeksi, ei erilliseksi sovellukseksi. RTM-versiosta se vielä puuttui, mutta se lisättiin ennen GA-vaihetta lokakuun alussa, kuten muutama muukin RTM-versiosta puuttunut piirre. Ja tähän mennessä on ilmestynyt yksi päivitys joulukuussa. RAW-tiedostoja siis tuetaan Windows kasissa aivan samoin kuin Macintoshissa.

  Mutta jos kuvankäsittelyyn käytetään Adoben tuotteita, niin niissä on ihan oma kamerakohtaisten kuvaformaattien tuki sekä win- että mac-koneilla, eikä käyttöjärjestelmän RAW-tuella ole mitään käyttöä. Applen Aperture perustuu käyttöjärjestelmän RAW-tukeen ("Digital Camera RAW"), mistä sitten seuraa, että uuden kameran käyttöönotto saattaa vaatia käyttöjärjestelmän päivityksen. Esimerkiksi G1X tuli tietääkseni ensimmäisen kerran tuetuksi viime toukokuussa ilmestyneessä OSX Lion 10.7.4 -versiossa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos anonyymille asiantuntevista täsmennyksistä.

  Törmäsin tähän ensimmäisen kerran joskus viime syksynä, silloin raw-tuki ei vielä ollut käyttöjärjestelmän vakio-ominaisuus. Hyvä, että nyt on - en ole nähnyt tästä aiemmin missään mainintaa.

  Jopa Surface RT näyttää avaavan raw-kuvat.

  Valinnaisten päivitysten asennusten esto on peräisin Windows 7 -ajalta, jonka päälle 8 on päivitetty. Windows 7:ssa lista sisälsi paljon sellaista, mitä ei todellakaan kannattanut asentaa (kuten eri maiden kielipaketit ja Silverlight, jota tuskin tarvitaan missään muualla kuin Maikkarin Katsomossa).

  VastaaPoista
 8. Kuten jo sanoin, suositellut päivitykset ovat eri asia kuin valinnaiset päivitykset. Windows seiskassa kielipaketit näytetään Windows Updaten valinnaisina päivityksinä, kasissa on kielipaketeille oma valitsimensa control panelissa. Mutta seiskassakaan ei se _suositeltujen_ päivitysten käsittelytapaa säätelevä rasti vaikuta mitään _valinnaisten_ päivitysten tarjolle tuontiin.

  Silverlightiä käyttää esimerkiksi Netflix.

  VastaaPoista
 9. Kamerakohtaiset raw-formaatit kannattaa konvertoida DNG-muotoon jolloin esikatselut toimivat myös vanhemilla ohjelmaversioilla. Vaikka tietääkseni DNG ei ole varsinainen yleistandardi, niin käytännössä se sitä kuitenkin on. Tiedoston koko pienenee samalla hieman paremman pakkaustavan ansiosta ja samalla pääsee eroon (sietämättömistä) sidecar-tiedostoista.

  VastaaPoista
 10. Apple päivittää kameratukea jatkuvasti eikä se suoranaisesti liity os x käyttöjärjestelmään päivityksiin/versioihin.

  VastaaPoista