lauantai 9. maaliskuuta 2013

Lumia 920:n kamera nyt aiempaa tarkempi

Kuluttaja-lehti testasi älypuhelimia ja päätyi samaan kuin minä: Lumia 920 kamera on kilpailijoita epätarkempi. Tuloksesta nousi pienoinen myrsky netin keskustelupalstoilla. Yksi syytti testaajia osaamattomuudesta, toinen kommentoijia sinivalkoisista silmälaseista.

Pari viikkoa sitten puhelin ilmoitti uudesta päivityksestä. Sen lataaminen kesti aikansa, mutta toden teolla huolestuin vasta, kun puhelin näytti päivityksen jälkeen pitkään aivan kuolleelta. Lopulta se kuitenkin heräsi entistä ehompana:

Päivityksen jälkeen.
Päivitys näyttää parantaneen selvästi kameran kuvanlaatua. Kuvat ovat nyt vähintään yhtä teräviä kuin kilpailijoilla. Esimerkiksi tämä dvd-alelaarista otettu kuva on mainio, joskin sävyltään hieman kylmä:

Tavaratalon tarjoushylly 16:9 kuvana.
Vertailun vuoksi vanhan iPhone 4:n kuva samasta kohteesta:

Kolme vuotta vanhan iPhone 4:n kuva samasta kohteesta.
Valitettavasti blogialusta pienentää kuvan kokoa eikä kuvaa pääse näkemään alkuperäisenä jpeg-tiedostona.

Vastaava kuvapari hajuvesihyllystä (yllä Lumia, alhaalla iPhone):Vaikeassa kohteessa, jossa on suuria valoisuuseroja, Lumia 920 pärjää paremmin kuin iPhone 4:

Lumia 920:n valotus hyvin kohdallaan.
iPhone 4:n lievä ylivalotus poltaa kirkkaat kohdat puhki.
Terävyys kuva-alueen keskellä on nyt aivan toista kuin edellisessä testissäni (ylhäällä iPhone 4, alhaalla Lumia 920):Jostain syystä Lumia 920 käyttää kirkkaassa auringonvalossa ISO 100 -herkkyyttä, mikä tuottaa hieman enemmän kohinaa kuin iPhone 4:n käyttämä ISO 80. Ero ei kuitenkaan ole suuri (ylhäällä iPhone 4, alhaalla Lumia 920, häviöttömästi pakatut png-kuvat näytöltä 1:1 koossa):Kohinan eroa pienentää myös Lumia 920:n suurempi pikselimäärä. Jos kuvat skaalataan samaan kokoon, kohinaerotkin tasoittuvat.

Ainoa selvä puute Lumia 920:n kuvanlaadussa on 16:9-kuvien reuna-alueet, jotka jäävät edelleen suttuisiksi. Optiikan rajoituksista johtuen kuva ei pysy terävänä aivan laidoille asti. iPhone 4:ssä ongelmaa ei ole, koska siinä ei ole laajakuvamahdollisuutta lainkaan. 

2 kommenttia:

 1. Vakituinen lukijasi Tukholmasta11.3.2013 klo 10.44.00

  Hei Petteri,

  Taisi tuo edellinen kommentti mennä bittiavaruuteen...

  Eli sain oman Lumian vasta tammikuussa ja se tuli valmiiksi jo päivitetyllä softalla. Odottelin pitkään, että milloinhan ne paremmat kuvat alkavat toimimaan.

  Viittaan siis tähän kuvaan jonka itse luurilla otin: http://t.co/GWyQq1dItD
  (ei minun twitter)

  Mielestäni aivan naurettava kuvanlaatu. Miksi värit pakkautuvat tuolla tavalla ja minne erottelu katoaa hiuksista?

  Oletko sinä havainnut tällaista?

  VastaaPoista
 2. Hei Petteri

  Osallistun kameran "kehumiseen" omilla kuvilla. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa 920:stä. Kamera on toiminut alusta saakka erinomaisesti. Tässä otoksia, jotka eivät ole aikaisemmin onnistuneet ainakaan minulta Samsungin tai Applen puhelimilla. 920 pärjää pimeässä ja nopeissa otoksissa erinomaisesti ollakseen puhelin. http://sdrv.ms/YSehxz

  Ei minulla tule epätarkkoja kuvia millään! Kamera napin puolipainallus toimii ok, vaikka voisihan se isompi nappi olla.

  VastaaPoista