Olen nyt käyttänyt runsaan kuukauden Microsoftin Surface RT -tabletia. Suhtauduin laitteeseen aluksi epäilevästi -- mitä uutta tai Applea parempaa Microsoft voi tuoda tablet-maailmaan? Onko Microsoftin yksinkertaisesti pakko tehdä oma tablet, vaikka sitten huonompikin?
|
Surface RT perustablet (kaikki kuvat Lumia 920:lla + levels-säätöä Photoshopissa). |
Onneksi ei. Totuttelun jälkeen käy ilmi, että Surface RT on oikeasti näppärä laite. Siinä on hyvälaatuinen 10,6 tuuman näyttö (1366x768 pikseliä), vakiokokoinen usb-portti, micro-SDXC-muistikorttipaikka, hdmi-ulostulo ja tabletia varten suunniteltu käyttöliittymä. Toisin kuin läppäreissä, tablet-koneissa Windows 8 toimii kuin ajatus. Sovelluksissa on yhtenäinen logiikka ja sipaisut laitteen eri reunoista ovat erittäin toimiva ratkaisu. Kun on tottunut Windows 8:aan ja ohjelmien vaihtoon vetämällä sormella ruudun poikki, iPad ja Android-tabletit tuntuvat vanhanaikaisilta. iPadissä vaikutelmaa pahentaa vielä staattinen käynnistysvalikko.
Surfacen todellinen innovaatio on kuitenkin sisäänrakennettu jalka, jonka varassa laite seisoo pöydällä sopivassa kulmassa:
|
Seisontatuki on mainio pöytäkäytössä. |
Tuen varassa laite sopii mainiosti elokuvien katseluun, pienimuotoisiin Powerpoint-esityksiin tai vaikka pelkäksi muuttuvien tietojen (sää, pörssikurssit, uutisotsikot, valokuvat ym.) näyttöpaneeliksi.
Toinen loistojuttu on näppäimistö, joka pitää kuitenkin ostaa erikseen. Ohut Touch Cover -kosketusnäppäimistö ei sovi kirjoittamiseen, mutta aavistuksen paksumpi Type Cover antaa hyvän kirjoitustuntuman.
|
Type Cover toimii yllättävän hyvin. |
Näppäimistö on erittäin ohut:
|
Kuva ei tee täysin oikeutta näppäimistön ohuudelle. |
Se kiinnittyy tabletiin magneetilla ja irtoaa kevyesti vetämällä:
|
Magneetti pitää näppäimistön paikallaan tablet-osassa. |
Kuljetuksen ajaksi näppäimistö kääntyy näytön päälle suojaamaan sitä. Mustan (mutta vain sen!) Type Coverin pohja on sarkamaista, hieman pehmeää kangasta, joka pitää näppäimistön hyvin paikallaan liukkaalla pöydällä:
|
Pehmeä pinta pitää näppäimistön paikallaan. |
Tabletin ja näppäimistön voi kuljettaa erikseen, mutta yhdessä niistä syntyy mainio liikkuvan käyttäjän tekstinkäsittelylaite:
|
Kuin pieni läppäri, mutta hyvällä näppäimistöllä. |
Sitten huonoihin puoliin. Prosessoritehoa on yhtä vähän kuin ensimmäisessä iPadissä. Web-sivujen surffaus sujuu, mutta mitään ei jää reserviin. Muun tekniikan osalta laite on yhtä pelkistetty: kaksi vaatimatonta kameraa, ei 3G-dataa eikä GPS:ää. Windows vie puolet levytilasta, joten suuremmassakin mallissa vapaaksi jää vain 45 gigatavua (pienemmässä 16 Gt). Korttipaikan ansiosta tilaa on kuitenkin helppo laajentaa.
Surface RT käyttää 16:9-kuvasuhdetta, mikä sopii hyvin elokuviin ja taulukkolaskentaan mutta huonommin tekstinkäsittelyyn ja nettisivujen katseluun. Kilpailijoista poiketen laitetta ei oikeasti voi käyttää pystytilassa, vaikka se teknisesti mahdollista onkin. Leveä näyttö on tarkoitettu vain vaaka-asentoon.
Virtaliitin on erikoinen. Sekin kiinnittyy magneetilla, mutta oikeaa asentoa on vaikea löytää ja latauksesta kertova merkkivalo on onnettoman pieni. Käyttöä laite kestää koko työpäivän, mutta lepotilassa akku tyhjenee selvästi iPadiä nopeammin. Usein olen tarttunut aamulla laitteeseen vain huomatakseni sen olevan täysin pimeä. Sivuilla oleva virtakytkin ja äänenvoimakkuuden säädin vaativat hakemista vielä viikkojenkin totuttelun jälkeen ja niiden tuntuma on huono. Voikin olla, että akku on tyhjentynyt laitteen mentyä laukussa itsekseen päälle.
Windows 8 -käyttöliittymä toimii hyvin, mutta samaa ei voi sanoa sovelluksista. Ohjelmavalikoima on kilpailijoita rajoitetumpi ja osa ylläpitotoimista onnistuu vain vanhalta Windows-työpöydältä. Esimerkiksi uuden käyttäjän voi perustaa uudelta puolelta, mutta poisto pitää tehdä vanhasta Ohjauspaneelista. Sen käyttö sormiohjauksella on hankalaa. Onneksi hiiren voi liittää usb-porttiin ja sillä kone muuttuu melkein tavalliseksi miniläppäriksi. Office 2013-sovellukset ovat mukava bonus, mutta nekin on tarkoitettu hiiriohjaukseen eikä tablet-käyttöön.
Skydrive-pilvipalvelu ei synkronoi tiedostoja saman nimiseen kansioon, kuten pc-koneessa voidaan tehdä (vaatii tosin laajennuksen asentamisen), mutta niiden käyttö onnistuu kuitenkin offline-tilassa. Miksei järjestely voi olla samanlainen kuin oikeassa Windowsissa? Sähköpostin kaltaiset vakiosovellukset ovat iPadiin verrattuna kömpelöitä.
Windows-yhteensopivuus on plussaa kaikille, joilla on töissä tai kotona pc-laitteita. Esimerkiksi taustakuva ja IE-selaimen asetukset saadaan siirtymään automaattisesti koneiden välillä, vaikka sovellusten binäärit eivät erilaisten prosessorien vuoksi toimikaan.
Viimeinen kysymys on hinta. Surface RT 64 gigan muistilla maksaa noin 600 euroa, mikä on liikaa. Simppeli näppäimistö nostaa hintaa vielä 50 eurolla, parempi Type Cover 120 eurolla.
Mutta kokeileppa esim. HP ElitePadia, eli Windows 8 Pro versiolla varustettua tablettia ilman näppäimistöä ja hiirtäkään. Se se on yhtä käyttöliittymän riemujuhlaa kuten Win 8 muutenkin, kun Internet Explorejakin on kaksi, työpöydä ohjelmille pitää tehdä kuvakkeet modern-puolelle jne, mutta nämähän ovat sinulle varmasti jo tuttuja juttuja. Itselleni vain tulivat järkytyksenä, kun kyseessä oli ensimmäinen Win 8 -laite. Kaiken kruunasi se, että työpöytäpuolella tekstinsyöttölaatikon valinta ei tuonut virtuaalinäppäimistöä esiin vaan se piti jokajumalankerta hakea erikseen esiin ja taas piilottaa. Officellakaan ei tehnyt käytännössä mitään, koska, kuten sanoit, se on tarkoitettu hiirellä käytettäväksi. Minulla oli kovat odotukset Windows- ja SharePoint-yhteensopivuuden suhteen, joten pettymys oli suuri kun tuohon kuraan käteni iskin.
VastaaPoistaSen verran jälkijunassa tulen, että vasta nyt lokakuussa tätä blogikirjoitusta luen kuten muitakin Windows ja Surface RT kommentoiteja. Kävin mielenkiinnosta tutustumassa Surface RT:hen, vaikka enemmänkin kiinnostaa tuleva kakkosmalli.
VastaaPoistaMuutama asia hämmästyttää aika lailla RT-kritiikeissä, toksi tässä sinun arviossasi oli sentään positiivistakin löydetty.
"Esimerkiksi uuden käyttäjän voi perustaa uudelta puolelta, mutta poisto pitää tehdä vanhasta Ohjauspaneelista." Tuota puutetta ei iPadissa todellakaan ole, ei edes toisen käyttäjän lisäämisessä. Ostetaan vain jokaiselle ikioma Padi, sillähän siitä.
Työpaikkallani on Windows-ympäristö, kotona pöytäkoneessa pyörii Windows 8, puhelimena on Lumia. Samanlainen kuvio lienee melko useimmilla tablettien ostajilla. Mikä tekisi iPadista tuossa ympäristössä ylivertaisen?
Mitään kunnon käyttökokemusta minulla ei kummastakaan ole, iPadia toki kokeilin parin viikon ajan vuosi sitten, mutta ainakin minulle (meille) on monen käyttäjän mahdollisuus todella iso plussa esimerkiksi mökkikäytössä. Samoin "ilmaiset" Office-sovellukset sekä muistikortti ja usb-liitännät.
Sovelluksia/appseja saa toki vähemmän kuin iPadiin, mutta mitäköhän oleellista niistä puuttuu? Ei minulla ole PC:ssä yhtään appsia ja hyvin olen pärjännyt normaalien nettisivujen kautta
..Anteeksi nuo monet kirjoitusvirheet "melko useilla" jne.
VastaaPoistaKuinkas tästä vanhasta RT surfacesta saa pois tuon sisäänkirjauksessa tulevan "laite offline tilassa" eli mikrosoftin tili ei toimi ? Sitä vanhaa salasanaa en muista, jolla viimeksi on menty sisään. Tiliin on vaihdettu uusi salasana muutaman kerran sen jälkeen, uudella ei päästä sisään.
VastaaPoista