perjantai 5. huhtikuuta 2013

Windows RT:n ongelma ovat puuttuvat sovellukset

Windows 8:n alkutaival on ollut takkuinen. Tietokone-lehden uutisen mukaan erityisen huonosti on menestynyt Surface RT, joka laitteena on kuitenkin ihan OK.

Microsoftin ongelmat ovat koko sen ekosysteemin uskottavuudessa. Miksi ostaa Windows-tablet, kun samalla rahalla saa iPadin tai Androidin? Molempien sovellustarjonta on lähes rajatonta ja ekosysteemi on lähes valmis. Windows RT on kilpailijoiden rinnalla untuvikko ja Microsoft sen ainoa laitetoimittaja. 

Yksi oleellinen ero on siinä, että toisin kuin kilpailijoissa, Surfacessa eivät toimi edes Windows-puhelimelle tehdyt sovellukset. Windows 8:sta on itse asiassa kolme täysin eri versiota: RT-tablet, puhelin ja tietokone. iPadissä ja Androidiss samat sovellukset toimivat niin puhelin- kuin tablet-koneissa, vaikka monista ohjelmista onkin erikseen tabletille optimoidut versiot.

Monista suosituista sovelluksista on jo Windows RT -versiot, mutta esimerkiksi VLC, Foursquare ja Spotify puuttuvat. Dropbox tuli sentään hiljattain saataville. Instagram puuttuu myös, mutta se on lähinnä puhelinohjelma, eikä sillä Surfacen kameran kanssa mitään tekisikään.

Facebookista ei nähdäkseni ole Windows 8 -sovellusta lainkaan. Haku löytää kyllä Facebook-sanalla 998 ohjelmaa, mutta mikään niistä ei ole Facebookin oma. Tuore Twitter-sovellus sentään löytyy.

Jostain syystä Flightradar24-ohjelmasta ole RT-versiota, vaikka siitä on Windows 8 -versio Intel-prosessoreille. Windows 8 -sovelluksen kääntämisen RT-versioksi pitäisi olla suoraviivaista ja yksinkertaista, joten olisiko syynä gps:n puuttuminen tabletista? Puute ei kuitenkaan estä ohjelman käyttöä iPadin Wi-Fi-versioissa.

Spotify on Windows-sovellus eikä toimi Windows RT -tabletissa.
Suorastaan ironista on, ettei Microsoftin oma Silverlight tue Windows RT:tä. Siksi selaimella ei voi katsoa Maikkarin Katsomon ohjelmia. Microsoftin päätös pudottaa mpeg-2-tuki pois kaikista Windows 8 -versioista ihmetyttää. Digi-tv-tallennusten katsomiseen tarvitaan jokin ulkopuolinen ohjelma (VLC lienee tekeillä, mutta ei löydy vielä kaupasta).

Tällä hetkellä Microsoftin ainoa kilpailuvaltti tablet-markkinoilla on jonkinlainen yhteensopivuus muun Windows-ympäristön kanssa sekä ilmaiset Office-sovellukset (Surface Pro ja muiden valmistajien Windows-tabletit ovat pikemminkin läppäreitä ilman näppäimistöä kuin aitoja tableteja). Se ei riitä. iPadin ja Androidin etumatka on niin pitkä.

Microsoft ei luovuta. Ei tietenkään. Windows vaati aikoinaan yli 10 vuotta, ennen kuin se kelpasi markkinoille. Windows Phonen tarina on vähintään yhtä pitkä. Microsoftilla riittää resursseja ja kärsivällisyyttä. Sovellustarjontakin kasvaa hiljalleen, kunhan vain kehittäjien usko tulevaisuuteen säilyy.

On mielenkiintoista nähdä, mitä se keksii seuraavaksi.

3 kommenttia:

  1. Softan tarjonta on vielä pientä, mutta etenkin Suomessa ongelmaa pahentavat jotkin kaupan oletukset. Jos on koneen syöttökielenä suomi, kannattaa ehdottomasti käydä Windows 8 -sovelluskaupan asetuksista ruksimassa pois "Make it easier to find apps in my preferred languages". Sen jälkeen sovellusten määrä kasvaa aika paljon. Tuon lisäksi on joitain hyviä sovelluksia (kuten Sketchbook express) jotka eivät näy kaupassa ennen kuin koneen sijainnin käy vaihtamassa hetkeksi jenkeiksi (ja sitten takaisin kun on asentanut). Ärsyttäviä pikkuvikoja tuossa Windows marketplace -konseptissa.

    VastaaPoista
  2. Suurin ongelma on tosiaan siinä, että Windows Phone ja Windows RT sovellukset eivät ole keskenään yhteensopivia. Windows Phoneen saa jo kivasti sovelluksia ja suuri osa on vieläpä hyviä, tosin eivät tietenkään kaikki. Jostain näin, että 50 suosituimmasta mobiilisovelluksesta 47 on satavilla Windows Phoneen, joten sovelluksien määrä ei ole mikään itseisarvo.

    VastaaPoista
  3. Jos ajatellaan koko windows tarjontaa, on itsestään selvää ettei windows ole millään tavalla luotettava ohjelmisto. Siinä tarjotaan jatkuvasti roskaa ja roskaa,toimimatonta tekelettä, joihin ei mikään toinen ohjelmistotuottaja alennu paitsi hyvänä kakkosen on Android. Olisi oltava jokin muu ohjelmistosovellus kuin winukka tai Android, molemmat ovat melkoisen epäluotettavia, ainakin hyvin rajoittavia, etenkin Anroid. Koska pitäisi olla google tili jos haluaa ladata kännyyn jotain tai Android tablettiin. Siis todella aika lailla sieltä peräaukon tuntumasta oleva ohjelmisto.

    VastaaPoista