keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Mitä hyötyä jaetusta näytöstä Windows-tabletissa?

Windows 8 eroaa Androidista ja iPadistä siinä, että näytön voi jakaa kahden sovelluksen kesken 1/3+2/3 suhteissa. Mutta onko tästä mitään hyötyä? En ole tarvinnut näytön jakamista kertaakaan pöytäkoneessa enkä liioin Surface RT -tabletissa. Herää epäily, että Microsoft on lisännyt sovellusten rinnakkainajon vain demo-ominaisuudeksi ja tavaksi erottua kilpailijoista.

Varsinkin tablet-koneissa oleellista on nopea ja helppo vaihto sovelluksesta toiseen. Missä tilanteessa haluaisi käyttää kahta ikkunaa rinnakkain?

Microsoftin edustaja näytti yhden sellaisen. Koska sen keksiminen ominpäin on lähes mahdotonta, tässä ohjeet.

Aluksi käynnistetään Windows 8:n Bing-hakukoneohjelma (ei siis nettisivua) ja kirjoitetaan hakusana:

Aluksi käynnistetään Bing-ohjelma.
Sen jälkeen tartutaan näytön vasempaan reunaan, josta vedetään esiin jokin toinen käynnissä oleva sovellus. Kun näytön jakamisesta kertovaa palkkia siirretään riittävästi oikealle, tulosikkuna kapenee nauhaksi, josta ruutua osoittamalla tulos avautuu selaimeen vasemmlle. Selainta ei tarvitse käynnistää erikseen, tulosruudun tökkääminen sormella tekee sen automaattisesti. Tuloksena on tällainen näyttö:

Hakutulokset oikealla, selain vasemmalla.
Hyöty on nyt siinä, että hakutulosta tökkäämällä sitä vastaava sivu aukeaa automaattisesti -- ja tuloslista pysyy koko ajan näytöllä. Siis näin:

Toinen hakutulos.
Ja kolmas.
Hei, tästähän on oikeasti hyötyä! Harmi, ettei se toimi Googlen haussa.

Toinen mahdollinen käyttökohde rinnakkaisille ikkunoille olisi musiikin soittaminen, jolloin lista ja ohjauspainikkeet näkyvät pystyikkunassa ja varsinainen sovellus isossa ikkunassa.

Kiitos Microsoftin Tom Toivaselle vinkistä. 

5 kommenttia:

 1. Pari muuta itse havaittua käyttökohdetta: kapeana oleva chatti-ikkuna (Skype tms.), kapeana oleva sanakirja kun lukee tai kääntää jotain.

  VastaaPoista
 2. Tuota olen kaivannut Androidille jo ties kuinka kauan. Samsung tarjoaa sitä osaan laitteitaan mutta Googlen suunnalta pitää hiljaista. Ehkä Android 5 korjaisi tämän puutteen jo.

  Harva ohjelma tabletilla vaatii koko ruutua joten olisikin näppärää voida pitää nettiselainta ja karttaa auki rinnatusten, musiikkiohjelmaa, pikaviestejä kuten yllä todettiinkin... Lista on enemmänkin loputon kuin "mitä hyötyä jaetusta näytöstä..."!

  VastaaPoista
 3. Teron ehdottamaa Skypeä käytän myös aika paljon tuolla jaetulla näytöllä. Sehän ei käsittääkseni ole 1:2 tmv jako vaan kapea osuus on kiinteän kokoinen ja siten isolla resoluutiolla huomattavasti kapeampi kuin kolmannes.

  VastaaPoista
 4. Ei varsinaisesti ruudun jako, mutta Androidillekinhan saa joitakin applikaatioita omiin kelluviin ikkunoihinsa: http://www.howtogeek.com/130924/get-real-multitasking-on-android-with-these-8-floating-apps/

  VastaaPoista
 5. Windows Bluehan parantaa tätä entisestään, saa jaettua ohjelmat 50/50. ([mutu]Jos en kauhean väärin muista, niin niitä saisi neljä auki... [/mutu])

  VastaaPoista