keskiviikko 12. elokuuta 2015

Amazon ja iTunes eivät myy digimusiikkia suomalaisille

Aina silloin tällöin törmää digitaaliseen ostomuuriin. Vaikka ilmiö on tuttu, se ärsyttää. Eikö näistä jo päästä eroon?

Halusin ostaa kahden vanhan klassisen CD-levyn kokoelman, Ei mitään uutta ja kysyttyä viihdettä, jonka myyntirajoja yhtiöt tiukasti vartioivat, vaan (lähes) 150 vuotta vanhaa Wagneria. Sen myynnin alueellisen rajoittamisen ei luulisi kiinnostavan ketään.

Levy löytyy iTunesista:

Jess - tämän haluan ostaa!
Suomessa linkki vie kuitenkin iTunes Storen kansisivulle. Ei selityksiä, ei virheilmoituksia -- ei mitään. Ostaja voi vain ihmetellä, mitä tapahtui.

Levy löytyy myös Amazonista, jonka asiakkaana olen ollut 1990-luvun puolivälistä lähtien. Jostain syystä teos on luokiteltu kamarimusiikiksi:

Mp3-versio on kalliimpi kuin perinteinen cd-levy.
Hinnoittelu on kiinnostava, sillä mp3-tiedostot maksavat 18,99 dollaria ja audio-cd vain 17,53 dollaria. Tekstistä päätellen tuotteessa on AutoRip, joten cd:n ostaja saa automaattisesti myös mp3-version Amazonin pilvipalvelusta kuunneltavaksi.

Yritys ostaa mp3-versio päättyy kuitenkin kassalle. Amazon alkaa kysyä luottokorttitietoja, vaikka kortti on tallennettu palveluun jo vuosia sitten. 

Sama tulos Englannin Amazonista (hinnat mp3 11,99 puntaa, audio-cd 11,79 puntaa) ja Saksan Amazonista (audio-cd 16,99 euroa). Mutta tie pysähtyy jälleen kassalle. Palvelu kysyy luottokorttia, jossa on valmiina Amazon-kaupan oma maa. 

Mikäs kortissa on vikana?
Vaikka syöttäisi suomalaisen luottokortin tiedot, ne eivät kelpaa. Virheilmoitus ei kuitenkaan kerro, miksei. 

Lopulta oli pakko alistua. Digitaalinen verkkokauppa ei salli tämän sisällön ostamista, ei edes EU-alueen sisällä. Tilasin CD-levyversion, joka saapuu vasta kun matka, jolla ajattelin sitä kuunnella, on jo ohi.

Mutta ehkä mp3-tiedostot sisältyvät kauppaan? Niin ainakin kassalla luvataan:

Lataanpa siis mp3:t saman tien... tai sitten en.
Hah, turha toivo -- tiedostot ovat Amazonin pilvessä, ja niihin pääsee vain luottokorttitiedoilla. Viimeistään tässä vaiheessa turhautunut asiakas tuntee itsensä suorastaan huijatuksi. Jos tällaisia typeriä rajoituksia pitää olla, eikö niistä voida kertoa selkeästi? Miksi tuotteita, joita ei saa ostaa tietyssä maassa, ylipäätään näytetään kaupan valikoimassa? Tämähän pitäisi olla nettikauppaa, joka on (varsinkin Amazonin tekemänä) erittäin räätälöityä, kohdistettua ja tarkkaan analysoitua.

Paljon saavat markkinat vielä kehittyä, ennen kuin ne pystyvät kilpailemaan piraattien kanssa.

9 kommenttia:

  1. Jep.

    Tuo on tuota pelleilyä jota ei ole saatu pois.

    VastaaPoista
  2. Uskomatonta on klassikoiden myynti. Itse luulin ostavani Sittarista alkuperäisen RoboCop-elokuvan (halusin mieluummin ammattitaidolla koostetun DVD-levyn johon voi luottaa), mutta sainkin uusintaversion vuodelta 2013 nimellä RoboCop.

    Samasta syystä kolmansien osapuolien tv-tallennuspalvelut voikin unohtaa. Turha luulla, että ne tulisivat toimimaan rehellisesti kuluttajia kohtaan, jos eivät toimi toistakaan osapuolta (tv-yhtiöitä) kohtaan.

    VastaaPoista
  3. Tässä tapauksessa avun toi www.prestoclassical.co.uk, joka myi levyn tiedostoina. Nyt tupla-cd tulee ihan turhan vuoksi ja kahdesti maksettuna. No, elämä on.

    Klassikkoja ostaessa saa olla tarkkana, lähes kaikista on uudet versiot, joistakin useampia. Joskus ne voivat olla jopa parempia.

    Mikä tv-tallennuspalveluissa on epärehellistä kuluttajaa kohtaan?

    VastaaPoista
  4. "Mikä tv-tallennuspalveluissa on epärehellistä kuluttajaa kohtaan?"

    Ensinnäkin se, että tallennuspalvelut kätkevät originaalin (jakeluyhtiön lähettämän) datan, ja tarjoavat jotain flash-playeria tai nettistreamia. TV-kaista tarjosi latausmahdollisuuden, mutta ei originaaleja sekään.

    Mutta asiat voisivat olla paljon huonommin, jos TVkaista olisi luvannut ikuisen tallennusajan. Monen arkisto olisi kadonnut, kun firma suljettiin.

    Itse ajattelen lähinnä keräilijän näkökulmasta. Vältän kaikkea keskitettyä tallentamista, ja suosin alkuperäisiä levyjä. Niitä aarteita löytää hyvin kirpputorilta. Käytän myös KDE:n Kaffeinea. Se tallentaa lähetykset alkuperäisinä, monikielisinä.

    Yksi esimerkki kotitallennuksen edusta on vanhat C-kasetille nauhoitetut radio-ohjelmat, jotkut 80-luvulta. https://www.youtube.com/watch?v=s-NcqheJah4

    VastaaPoista
  5. Onpa ihmeellistä! Katselin juuri Amazonin sivuja, koska sieltä löytyi sen laulajan lauluja, joita olisin halunnut ostaa. Luulin ongelman olevan vain se, minne lataisin ostamani laulut. Minulla on digianttilasta ladattu "soitin", jonne olen voinut ladata sieltä ostamaani musiikkia. Mietin vain, voisinko ladata Amazonista ostamaani musiikkia sille samalle "soittimelle" (vai mikä se on nimeltään?) Todella outoa, ettei Suomeen voi ostaa Amazonilta digimusiikkia! Täytyy katsoa, olisiko haluamiani lauluja CD-levynä, mutta epäilen vähän, koska kyse on 1960-alun ranskalaisista levytyksistä. Miten tällainen on mahdollista nykyaikana, jolloin "kaikki" alkaa olla giditaalista, ja kuulummehan sentään eurooppaan ja EU:hun? Voi aikoja, voi tapoja!

    VastaaPoista
  6. "Miten tällainen on mahdollista nykyaikana, jolloin "kaikki" alkaa olla giditaalista"

    Itse digitalisointi on lähes ilmaista, mutta jos se halutaan tehdään laadukkaasti, niin se maksaa. Vanhoissa tallenteissa joudutaan analysoimaan, että mitä piirteitä siitä halutaan säilyttää, ja mitä ei. Ja kukapa haluaa julkaista tai ostaa B-luokan digitalisointeja? Parhaiten on saatavilla seuraavia sisältöjä:

    1. Suosittuja teoksia, joiden digitalisointi maksaa itsensä takaisin.
    2. B-luokan sisältöjä, joiden digitalisointiin ei tarvitse kiinnittää huomiota.

    VastaaPoista
  7. Minulla oli ihmeellistä onnea! Surin kovasti vielä eilen, että en voi kuunnella niitä lauluja, joita olisin halunnut ostaa Amazonilta. Tänään löysin sattumalta kyseiset laulut YouTubesta; ne eivät olleet kenenkään "henkilön" laittamat, vaan YouTuben kokoamia alkuperäisistä levytyksistä. Eräs henkilö on ladannut jonkin niistä lauluista YouTubeen rahisevilta vinyyleiltä, mutta hän ei ollut laittanut kaikkia niitä lauluja, joita kaipasin, vaan vain pätkiä niistä.
    Olen todella iloinen, että nyt voin kuunnella kaipaamiani lauluja alusta loppuun.

    VastaaPoista
  8. Tämä ilo oli lyhytaikainen: Nyt yhtäkkiä YouTubessa ei voikaan kuunnella niitä lauluja, joita se on sinne ladannut. Se koskee sekä kotimaisia että ulkomaisia lauluja. Että se siitä! Lienee kysymys tekijän oikeuksista.

    VastaaPoista
  9. Näköjään Aikakoneenkin vastaavat kappaleet on poistettu YouTubesta. Onpa erikoinen juttu. Miksiköhän ne edes ladattiin sinne? Videoissa mainitaan "Provided to YouTube by Sony Music Entertainment". Tulikohan Sony katumapäälle?

    Muuten, YouTubesta on melko helppoa ladata kappaleet itselleen.

    VastaaPoista