maanantai 31. elokuuta 2015

Googlen uusin laite on kodin troijan hevonen?

Google on esitellyt OnHub-nimisen wlan-tukiaseman, jota myydään kotikäyttöön. Hinta on korkeahko, jenkeissä 200 dollaria. Sillä hinnalla saa erittäin edistyneeksi ja helppokäyttöiseksi luvatun tukiaseman, jonka pitäisi tuoda langaton wifi-verkko vaikka mummonmökkiin.

Hmm... miksi Google valmistaa oman (tai no, todellinen valmistaja on TP Link) wifi-tukiaseman? Jokin ketunhäntä tässä on pakko olla. Toisaalta: onhan Applellakin kaksi omaa tukiasemamallia, eikä kukaan kysele mihin niitä tarvitaan.

Ulkoisesti OnHub on pelkistetty, siinä on esimerkiksi vain yksi Ethernet-portti. Myös asetukset ovat tavallista suppeammat ja ne pitää tehdä älypuhelimella, selainliittymää ei ole. Lieriömäinen muotoilu herättää huomiota ja tuo mieleen Applen Mac Pro -tehomikron.

Erikoisinta on tukiasemassa oleva kaiutin, joka siirtää äänellä asetukset älypuhelimeen. Todella innovatiivista!

Laitetta ei vielä saa Suomesta, joten on tyydyttävä lukemaan ulkomaisia arvioita. Ars Technica nimittää OnHubia troijan hevoseksi, jonka siirtonopeudet jäävät murto-osaan Applen omasta asemasta. Toisaalta Wall Street Journal (täh, arvostelevatko nekin reitittimiä?) kehuu laitetta nopeaksi ja niin älykkääksi, että vanha kotireititin alkaa näyttää tyhmältä.

Kumpaa pitäisi uskoa? Ars Technican analyysi on perusteellinen ja johtopäätös mielenkiintoinen: tässä vaiheessa OnHub on vain kallis wlan-purkki, mutta jatkossa Google voi päivittää sen tekemään mitä tahansa. Siitä vertailu troijan puuhevoseen, eikä ihan aiheetta. Kaikki automaattisesti pilvestä päivittyvät laitteet ja nettipalvelut herättävät epäilyjä.

Kuinka moni uskaltaisi tuoda Googlen laitteen kotiinsa? Entä jos se seuraa koko sisäverkon liikennettä ja lisää tiedot käyttäjästä kerättyyn mainosprofiiliin? Laitteessa on kaiutin, joten onko siinä myös mikrofoni? Salakuunteleeko Google mitä kotona puhutaan? Googlen ilmoituksen mukaan mikrofonia ei ole, mutta toisaalta jokainen kaiutin pystyy toimimaan myös mikrofonina - mitä isompi kalvo, sitä herkempi.

Todennäköisesti OnHubista tulee Googlen älykotitekniikan keskipiste. Wlan-reititin on vain tapa saada laite myytyä koteihin, ja toki wlan-yhteydestä on hyöytä myös älykkäille vesihanoille, sähkökytkimille ja ovilukoille. Harmi vain, ettei Google ole vielä julkaissut tulevia älykodin komponentteja, joten olemme arvailujen varassa.

Niin kauan kuin Google ei itsekään kerro, mitä kaikkea laitteella voi tehdä (muuten, miksi siinä on Bluetooth-yhteys?), en suosittele ketään ostamaan sitä. Google tietää meistä nyt jo aivan liian paljon. Ajatuskin Googlesta kodin vartijana tai sisäverkon ylläpitäjänä pelottaa, ainakin jos se tapahtuu näin salamyhkäisesti.

1 kommentti:

  1. Varmasti varovaisuus on paikallaan.
    Onhan MS myös tehnyt ihmeellisen linjauksen uudessa käyttöjärjestelmässä.
    Taitaa tulla hyvät markkinat sellaisella joka arvostaa yksityisyyttä.
    Muutama näyttävä skandaali niin....

    VastaaPoista