torstai 3. syyskuuta 2015

Windows 98 ja Windows 10 -- kuin kaksi marjaa

Windowsin ulkoasu on kohentunut uusien versioiden myötä, mutta jotain on pysynyt myös ennallaan. Kaikesta päätellen vielä uusinkin Windows 10 sisältää vanhaa koodia, joka on vain siirretty aina edellisestä versiosta seuraavaan ilman, että sitä olisi vaivauduttu kirjoittamaan uudelleen.

Esimerkiksi seitsemäntoista (!) vuotta sitten julkaistun Windows 98:n hiiriasetusten ikkuna näyttää tältä:
Windows 98:n hiiriasetukset.
Vastaava ikkuna uudessa Windows 10:ssä näyttää tältä:
Windows 10:n hiiriasetukset.
Kuin isä ja poika -- mutta selvästi samaa sukua. Vastaavaa retrokoodia löytyy myös äänivalinnoista. Ensin Windows 98:
Ääniasetukset vuosimallia 1998.
Ja sitten tuore Kymppi:
Ääniasetukset vuosimallia 2015.
Ääniin on tullut uusia ominaisuuksia, mutta ikkuna on silti selvästi vanhaa perua.

Ehkä hiiren säätäminen ja tehosteäänten käyttö on nykyään niin harvinaista, ettei Microsoft ole katsonut tarpeelliseksi päivittää asetuksia. Windows 10:ssä tämä on kuitenkin ongelma, sillä vuoden 1998 asetukset toimivat erittäin huonosti tableteissa tai kosketusnäytöllä. Ne on tarkoitettu hiirellä käytettäväksi.

Koska vaihtoehtoisia tapoja ei ole, tablet-käyttäjien on syytä jättää äänet säätämättä. Hiiriasetuksiin heillä tuskin olisi tarvettakaan.

Pääsääntöisesti Windows on kehittynyt hyvään suuntaan, mutta poikkeuksiakin löytyy. Varsinkin verkkoasetusten hallintanäyttö on erittäin vaikeaselkoinen. Vielä Vistan aikaan ikkuna oli sentään värikäs, mikä auttoi hahmottamista, mutta Windows 7:sta lähtien Microsoft siirtyi käytettävyyttä heikentävään valkoisuuteen eikä asetusikkuna ole muuttunut yhtään paremmaksi vielä Kympissäkään.

Windowsin vaikeaselkoiset verkkoasetukset.
Macin käytettävyydessä ei aina ole hurraamista, mutta verkkoasetuksissa se on valovuosia Windowsia edellä. Ehkä Windows 11 tuo vihdoin tähän tähän parannusta?

Ai niin, Windows 10:n pitäisi olla viimeinen Windows. Täytyy sitten vain toivoa päivitystä.

3 kommenttia:

 1. Sivuaa vain asiaa, mutta Windows 10 on kyllä kaikessa valkoisuudessaan järkyttävän ruma. Toivottavasti tulevat päivitykset tuovat mahdollisuuden muokata ulkonäköä enemmän. Toki se on nytkin mahdollista erilaisin puukotuksin/puolivillaisilla aapuohjelmilla mutta mielestäni tämä voisi olla ihan Windowsin tarjoama ominaisuus.

  VastaaPoista
 2. Tuollaiset kertaluontoiset asetukset voi säätää hiirellä. OTG-kaapeli on kuitenkin välttämätön Windows-tabletille, joten hiiren kytkeminen ei ole ongelma. Ongelma on enemmän sellaisissa, jotka pitää voida tehdä tarvittaessa, kuten vaikka OneDriven synkkaussäätö. Windows 10 on käytännössä kelvoton tabletille. Windows 8.1 toimii hyvin.

  VastaaPoista
 3. Mulla on win7:ssa ärsyttänyt suunnattomasti sellainen seikka, kun tykkään käyttää resussienhallintaa luettelonäkymällä, ja kun ikkuna on isolla näytöllä tarpeeksi leveä, niin tiedostojen ja kansioiden luettelo useammassa rivissä.
  Nyt kun haluan avata kansion tai tiedoston, jota sitten tuplaklikkaan, niin perhana hommahan ei onnistukkaan, jos se ei satu olemaan näkymän/ikkunan vasemmanpuoleisessa rivissä.
  Jos se on jossain keskellä tai oikeassa reunassa, niin tuplaklikin eka painallus siirtää tiedostonäkymää niin, että juuri klikattu tiedosto siirtyy vasemmanpuoleiseen riviin ja toinen klikki osuukin sitten johonkin ihan toiseen tiedostoon. Ja tätä ei osattu korjata win-kymppiin. Eli samaa sontaa on edelleen, ja muista ongelmista puhumattakaan.

  VastaaPoista