torstai 6. elokuuta 2015

Miksei tietokone näe WLAN-tukiasemaa?

Toin muutama vuosi sitten USA:sta Microsoft Surface Pro -tabletin. Sille oli vain rajoitetusti käyttöä, joten laite jäi keräämään pölyä hyllylle.

Windows 10 -julkistuksen jälkeen kaivoin laitteen esiin ja halusin päivittää siihen uuden käyttöjärjestelmän. Siinä oli vain yksi ongelma: Surface Pro ei löytänyt enää WLAN-verkkoa eikä siten mennyt nettiin. Kaikki muut tukiasemat näkyivät -- jopa älypuhelimella tehty tilapäinen Wifi AP -- mutta ei se, joka piti.

Hmmm... USA:sta tuotu? Siinäpä se! Osa jenkeissä myytävistä mobiililaitteista tunnistaa vain paikallisen taajuushallinnon sallimat taajuudet eli Wi-Fi kanavat 1-11. Euroopassa kanavia on enemmän eli 1-13.

Android-puhelimelle ladattu Wi-Fi Analyzer -ohjelma näytti havainnollisesti, mistä oli kyse:

Kanava 13 kuuluu hyvin -- mutta ei jenkkilaitteille.
Tukiasema oli fiksusti vaihtanut kanavalle, jolla oli vähiten liikennettä, ja päätynyt numeroon 13, eikä Surface Pron wlan-piiri yltänyt sinne asti. Ilmankos tukiasema oli hävinnyt laitteen näkyvistä!

Sinänsä kiinnostavaa, että USA:ssa kanavia on vähemmän kuin Euroopassa. Toisaalta siellä sallitaan kymmenkertainen lähetysteho, mikä takaa pidemmän kuuluvuusalueen.

Netistä löytyvien ohjeiden mukaan Windowsin järjestelmärekisteriä voi puukottaa niin, että jenkkilaite hyväksyy eurooppalaiset kanavat, mutta tässä tapauksessa oli helpompi vaihtaa tukiaseman asetuksia (tai niin sen olisi pitänyt olla, mutta asia ei ollutkaan niin yksinkertainen -- lopulta koko tukiasema meni vaihtoon. Mutta se on ihan toinen juttu).

Jälkiviisaana tuli mieleen Macin antama salaperäinen ilmoitus: "Ristiriitaiset maakoodit - Lähellä on havaittu langaton reititin, jonka maamääritys on ristiriidassa nykyisten asetustesi kanssa".
Macin antama salaperäinen ilmoitus.
Käyttämäni Mac Air on ostettu suomalaisesta kivijalkamyymälästä, samoin lähistöllä ollut Airport-tukiasema. Siksi maarajoitusten ei pitäisi vaikuttaa mitään wlan-yhteyden toimivuuteen.

Ole siis tarkkana, mikäli ostat (tai tilaat netin kautta) USA:sta älypuhelimia, tablet-koneita tai läppäreitä. Niillä ei välttämättä saa yhteyttä kaikkiin eurooppalaisiin wlan-verkkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti