torstai 27. elokuuta 2015

IDF 2015 -satoa

Intel järjesti kehittäjätapahtumansa (IDF, Intel Developer Forum) viime viikolla San Franciscossa. Ohjelmoijille ja propellihatuille tarkoitettu tilaisuus korosti keskimisen ja oman tekemisen merkitystä. Niillä on Yhdysvalloissa pitkät perinteet, ja ehkä vähän Suomessakin.

Tulevaa Skylake-prosessorijulkistusta odotellessa puheenaiheeksi nousi 3D Xpoint (lausutaan "Crosspoint") teknologia, jonka Intel on kehittänyt yhdessä Micronin kanssa. Sen sivulta löytyy vähän lisätietoa, mutta tekniikan yksityiskohdista Intel oli hyvin niukkasanainen. Lyhyesti sanottuna kyse on ensimmäisestä uudesta muistityypistä sitten vuoden 1989 esitellyn NAND flash-muistin. Xpoint on nykyisen flash-muistin (ssd-asemat) ja keskusmuistin (dram) välimuoto. Flashin tapaan muisti säilyttää sisältönsä ilman sähköä, mutta on silti nopeampi kuin perinteinen flash. Tekniikka mahdollistaa erittäin suuren kapasiteetin ja hyvän pakkaustiheyden.

Robotiikka tulee nyt vauhdilla. Yksi hauskimmista laitteista oli Savioken Relay, joka toimii muutamassa hotellissa sähköisenä juoksupoikana. Lisänimen Botlr ("bottler", melkein kuin hovimestaria tarkoittava "butler") saanut laite kuljettaa juomia, pyyhkeitä ja muuta pikku tavaraa hotellivieraiden huoneisiin.

Botlr, palveluksessanne.
Laitteen päällä on avautuva luukku ja säiliö vie puolet laitteen (pitäisikö sitä tosiaan kutsua robotiksi?) korkeudesta, joten sinne mahtuu enemmän kuin luulisi.

Botlrin tavaratila.
Kun tilaus on tuotu ovelle, kosketusnäyttö tervehtii vastaanottajaa ja pyytää lopuksi antamaan tähtiä asiakastyytyväisyyden mukaan. Laite käyttää Intelin RealSense-kameraa esteiden tunnistamiseen ja ympäristön hahmottamiseen. Siksi se pystyy liikkumaan itsenäisesti hotellin käytävillä.

Botlrista päätellen robotit eivät ole lähiaikoina viemässä ihmisten töitä, vaan pikemminkin täyttävät erilaisia niche-tarpeita.

Open Bionics
Robotiikalla on muitakin käyttökohteita. Open Bionics kehittää edullisia käsiproteeseja, jotka saavat ohjaussignaalit lihaksista. Käden mekaniikka on vakio, mutta ranteesta ylöspäin tuleva osa tehdään mittojen mukaan täydellisen istuvuuden varmistamiseksi. Ideana on saada käsiproteesin hinta murto-osaan nykyisestä, millä on suurta merkitystä kehitysmaissa mutta myös lapsilla, joiden kädet ovat vielä kasvuvaiheessa.

Intelin toimitusjohtaja Brian Krzanich hauskuutti aloituspuheessaan yleisöä komentamalla kokonaista mekaanisten hämähäkkien armeijaa. Tässäkin oli käytössä Intelin RealSense-kameratekniikka, joka tunnisti eleet ja välitti tiedot robottihämähäkeille.

Hämähäkkiarmeija, kuulutte komentooni.
Tarkempi tutustuminen paljasti hämähäkit pikemminkin heksaboteiksi (kuusi jalkaa hämähäkin kahdeksan sijaan).

Heksabotti lähikuvassa.
Botin äly löytyy selkään upotetusta elektroniikasta, joka on rakennettu Intelin Edison-alustan ympärille.

Heksabotin aivot: Intel Edison.
Pöydällä tanssineet eri kokoiset heksabotit olivat vangitseva näky. Näillä saisi huomion millä tahansa messuosastolla (vink, vink).

Bottitanssiaiset.
RealSense-kameratekniikalla voi tehdä monia asioita. Windows 10 tukee sen käyttöä yhtenä Hello-tekniikan todennustavoista. Kun oikea käyttäjä tulee koneen ääreen, lukitusruutu avautuu automaattisesti. Koska kamera luotaa ympäristöä 3D-tilassa laserilla, kasvotunnistusta ei voi huijata valokuvalla. Väärän tunnistuksen mahdollisuudeksi (FAR, False Acceptance Rate) ilmoitettiin 1/100 000, oikean epäonnistumiseksi 2-4 % (FRR, False Rejection Rate).

Nelikopterikin hyötyy Realsense-kameroista.
Nelikopteriin kiinnitettynä joukko RealSense-kameroita analysoi ympäristöä joka suuntaan ja mahdollistaa automaattisen lennon vaikkapa läpi tiheän metsän.

Pyöräilysimulaattori.
Pyöräilysimulaattori on oiva laite talvi- tai pelikäyttöä varten. Kuvassa Tacx:n T2080-malli, joka sisältää myös etupyörän alle tulevan anturin. Tacx:llä on harjoittelu- ja peliohjelmia, joissa polkupyörää voi hyödyntää.

Toisenlaista simulointia tarjosi kanadalainen VRX. Laitteistoon kuuluu kolme isoa näyttöä, monta kaiutinta, ajon mukaan kääntyvä ja tärisevä penkki ym. Pelkän kehikon hinnaksi ilmoitettiin 35 000 dollaria. Täysin kalustettuna kokoonpanon hinta nousee 84 000 dollariin.

Formulasimulaattori viimeisen päälle.
Oikean auton hinnalla pääsee formulafiilikseen omassa olohuoneessa (tai paremminkin kellarissa). Demolaitteessa on näyttöjen yläpuolelle asetettu tangon päähän RealSense-kamera, joka tunnistaa ajajan pään asennon ja mahdollistaa esimerkiksi autosta "ulos" kurkkimisen.

Virtuaalilasit eivät kuolleet Google Glassin mukana, joka ei sekään ole kuollut vaan tuumaustauolla. Intel osti kesällä Recon Instrumentsin, joka valmistaa mm. tällaista laitetta:

Recon-lasit urheilukäyttöön.
Normaalien aurinkolasien alla on näyttö, johon heijastuu väliaika, gps-sijainti ym. tilastotietoja urheilusuorituksesta. Lasien hinta on noin 600 dollaria.

Tässä hauska demo siitä, miten kaksi robottia miekkailee keskenään ihmisten ohjauksessa:

Robottisotaa miekoilla.
Tässäkin on käytössä RealSense-kamera, joka tunnistaa käden liikkeet ja ohjaa robottikättä niiden perusteella.

Kaiken ei tarvitse olla robotiikkaa tai virtuaalitodellisuutta. Yhdysvalloissa kuolee vuosittain 40 lasta kuumaan autoon, kun vanhemmat unohtavat heidät turvaistuimeen. Nabi car seat clip kytkeytyy bluetoothilla älypuhelimeen ja varoitta, mikäli lapsi unohtuu autoon.

Nabi car seat clip
Laite tulee markkinoille jouluksi noin 50 dollarin hintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti