maanantai 23. marraskuuta 2015

Älypuhelinten vakoiluohjelmat

Entä jos joku ujuttaa älypuhelimeeni vakoiluohjelman, joka seuraa reaaliajassa puhelimen soittotietoja, tekstiviestejä ja GPS-sijaintia? Kuulostaa pelottavalta, ellei kyse ole sitten molemminpuolisesta sopimuksesta.

Tunnetuin ohjelma lienee Mobile Spy, joka on ollut saatavilla jo vuosia, aina Nokian ajoista lähtien. Muita tunnettuja ovat FlexiSpy (ainoa ohjelma, joka tukee Maemoa) ja PhoneSheriff.

Mikä tahansa puhelin tai tablet valvontaan NYT!
Mobile Spyn sivulla on esimerkki, miten vanhemmat voivat valvoa ohjelman avulla tyttären nettikäyttöä ja suojella häntä verkkomaailman vaaroilta.

Sivulla kerrotaan, että valvontaohjelman käyttö lasten valvontaan on laillista -- jopa suositeltavaa. Valmistajan mukaan 80 % vanhemmista väittää tietävänsä, mitä lapset puuhailevat netissä, mutta 31 % lapsista väittää, etteivät vanhemmat tiedä. Toisen tilaston mukaan 60 % lapsista kiusataan netissä ja vain joka kymmenes kertoo siitä vanhemmilleen. Valmistajan mukaan nettikiusaaminen voi altistaa masennukselle ja johtaa jopa itsemurhaan. Just.

Toiseksi käyttökohteeksi mainitaan yrityksen omistajat, jotka voivat seurata työntekijöitä näiden suostumuksella, ja näin estää tietovuotoja sekä turhaa nettisurffausta. Ohjelma auttaa myös selvittämään, kuka työntekijöistä kannattaa ylentää ja kenelle antaa potkut.

Suomen lain mukaan alaikäisellä lapsella on oikeus yksityisyyteen myös netissä, joten vanhempien suorittama tekninen valvonta on kiellettyä. Toisaalta vanhempien velvollisuus on suojella lastaan, joten viime kädessä rajanveto jää vanhempien itsensä kontolle.

Tärkein syy vakoiluohjelmien käyttöön lienee oman puolison vakoilussa. Tähän mahdollisuuteen Mobile Spy viittaa vain kautta rantain: However, we don’t recommend using this app for other reasons, i.e. trying to catch your partner cheating. It is neither legal nor ethical. Jep, jep.

Mobile Spyn luvataan olevan kohdepuhelimessa täysin näkymätön. Oleellinen rajoitus on kuitenkin upotettu FAQ-tiedoston syvyyksiin: You will have to take the device in your hands one time in order to install the app. Asennus edellyttää puhelimen suojausten murtamista (jailbreaking, roottaus), joten sitä ei voi levittää web-sivun tai sähköpostin kautta huomaamatta.

Vakoilua myydään kuukausihinnoiteltuna palveluna, eivätkä hinnat ole aivan halpoja (esim. Premium-version kuukausihinta on 60 dollaria). Puheluiden nauhoitus sisältyy Premium- ja Lifetime-versioihin, mutta on vasta tulossa ("soon").

Koska Mobile Spy on kallis, olisiko muita vaihtoehtoja? Spyera ("vakoiluaikakausi", heh!) tarjoaa mahdollisuuden kuunnella puheluiden lisäksi ympäristöä, sekä kaikki tavanomaiset temput (kuten pikaviestinnän, sähköpostien ja sijaintitietojen vakoilun). Ympäristön kuuntelu (ambient recording) muuttaa puhelimen salakuuntelulaitteeksi, joka aktivoituu kun siihen soitetaan ennaltamääritellystä numerosta.

Spyera - vakoilun aikakausi.
Spyera tukee iPhonen ja Androidin lisäksi Blackberry- ja Symbian-puhelimia. Mutta hinnat ovat vielä korkeammat: kolme kuukautta 189 dollaria, vuoden seuranta 389 dollaria. Urkinta käy kalliiksi, silloinkin kun siitä ei jää kiinni.

Myöskään Spyeraan ei voi lähettää uhrille sähköisesti. Ohje sanoo näin: You need to have the phone physically in your hand for about 3 min. Installation is simple. You simply open up a web page on the mobile and enter your download URL. The download and install beings automatically. Siis kolmen minuutin juttu, joka onnistuu maallikoltakin.

Spyera ei mainitse laillisuudesta mitään, ehkä hongkongilaisen yrityksen ei tarvitse välittää asiasta?

Mutta sitten onnistaa: googlaus löytää todellisen helmen. Cell Spy Stealth tarjoaa kaikki vakoiluominaisuudet kaikkiin puhelinmalleihin loistavaan 27 dollarin hintaan! Find the truth, Stop the Liars, Cheaters and Thieves, sanoo web-sivu.

Tuki kaikille puhelimille.
Ominaisuuksia löytyy vaikka muille jakaa.
Ja mikä parasta, fyysistä pääsyä puhelimeen ei tarvita. Mainoksen mukaan pelkkä puhelinnumero riittää:

Pelkkä puhelinnumero riittää vakoiluun?
Paha tuomita kokeilematta, mutta mitä ilmeisimmin kyseessä on pelkkä huijausohjelma. Pahimmillaan se asentaa omaan puhelimeen haittaohjelmia, jotka voivat tehdä arvaamattomia temppuja. Ohjelman tekijäksi mainitaan Spartan & Spartan Seychellien saarilta. Eipä todellakaan herätä luottamusta.

Bottom line: tällaisten ohjelmien käyttö Suomessa on laillista vain omassa puhelimessa. Toisaalta jos jollakin on pahat mielessä riittää, että urkkija saa puhelimen haltuunsa kolmen minuutin ajaksi.

Parasta siis pitää puhelin lähellä ja käyttää siinä kunnollista lukitusta (ei syntymäaikaa pin-koodina!).

4 kommenttia:

  1. Onnea ja menestystä vakoilulle kun ainoa puhelin on kotona pöydällä pölyttyvä gsm-pöytäpuhelin. Vaikka saahan senkin mukaan jos vain tarmoa riittää :)

    VastaaPoista
  2. Onneksi ei ole enää teinejä kotona.
    Kai näitte mitä ne nykyään nettiin laittavat ja vanhemmat ei saa sitä valvoa ja seurata.
    Pitääkö teineillä olla oikeus pilata elämä jollain hetken mielijohteella?
    Jokainen jolla on näitä ollut kotona tietää kuinka ajattelumaailma saattaa kääntyä puolessa vuodessa 180 astetta.
    Miettikää vain omaa nuoruutta, jos kaikki typerimmät jutut pomppaisi esiin aina töitä hakiessa tai vastaavassa tilanteessa.

    Mikä on yhteiskunnan vastaus tähän asiaan?
    Kuka suojelee alaikäisiä typeriltä virheiltä?

    VastaaPoista
  3. Jätän tarkoituksella tuon yllä olevan spämmimainoksen paikalleen. Kyse on älypuhelimen vakoiluohjelmasta, joka on tarkoitus asentaa lapsen tms. puhelimeen, jonka jälkeen käyttöä on helppo seurata etäyhteydellä. Asennus vaatii fyysisen pääsyn puhelimeen, netin kautta sitä ei voi tehdä salaa.

    VastaaPoista
  4. Juu kyllä rikoksena tulee puolison vakoilu

    VastaaPoista