maanantai 5. joulukuuta 2016

Älypuhelin riittää askelmittariksi

Miksi ostaa erillistä aktiivisuusranneketta, kun askeleiden määrän voi mitata tavallisella älypuhelimella? Hyvä kysymys - mutta kuinka tarkkoja älypuhelimet ovat?

Kuvittelin vastauksen olevan, että eivät kovin tarkkoja. Niinpä kokeilin asiaa. Pidin aamusta lähtien taskuissa iPhonea ja Samsung S7-puhelinta niiden omilla terveyssoftilla varustettuna. Kun ranteessa oleva Fitbit kertoi 10 000 askeleen tulleen täyteen, vertasin tuloksia.

Aluksi Fitbit:

Fitbit: 10 105 askelta
Applen Health:

Apple Health: 10 170 askelta
Samsung S Health:

S Health: 10 111 askelta
Tulokset ovat yllättävän lähellä toisiaan ja loppupäätelmä on selvä: pelkkänä askelmittarina älypuhelimet toimivat ihan hyvin. Mittausta varten pidin puhelimia mukana koko päivän, ja näinhän ei yleensä ole -- puhelin jää välillä pöydälle tai laukkuun, mihin tieto askeleista ei välity. Askelmittarin käyttö kuluttaa myös jonkin verran akkua.

Todellinen ero aktiivisuusrannekkeisiin syntyy muista mittauksista. Esimerkiksi Fitbit laskee noustut kerrokset, tunnistaa erilaiset liikuntamuodot (kävely, crosstrainer, juoksu ym), mittaa sykkeen ja unen. Jatkossa näitä toimintoja voidaan mitata älykellolla, mutta ainakin toistaiseksi ranneke on toimivampi ratkaisu. Lisäksi sitä ei tarvitse ladata joka yö (jolloin unta ei voi mitata); esimerkiksi Fitbit Charge 2 toimii yhdellä latauksella 5-6 vuorokautta.

Lisäys 20.12.2016: Tilanne vähän aktiivisemman päivän jälkeen, jolloin Fitbit näytti 53201 askelta:

S Health: 49982 askelta.
Ja sama Healthista:

Apple Health: 51587 askelta.


3 kommenttia:

  1. Mulla oli Nokia N900:ssa vastaava ilmainen askelmittari ohjelma se toimi yllättävän hyvin kun käytin sitä 2010-2012.

    VastaaPoista
  2. Harmi ettei Google Fit ollut testissä mukana.

    VastaaPoista
  3. Jos älypuhelin ei ole vedenpitävä (esimerkiksi iphone), on pirullista kantaa sitä mukana lenkillä "epäilyttävinä päivinä". Pari kertaa tullut tilanne, missä on saanut jonkin tuntemattoman rivitalon autokatoksen alla odotella sateen loppumista. Jos luuri ei olisi ollut mukana, olisin vain jatkanut kuntoilua. Samoin myös juoksulenkeillä klohmon luurin mukana kantaminen ilman jonkin sortin kunnollista kehonkiinnikettä on vaivalloista. Helpompi pitää ranneketta ranteessa. Ei tarvitse murehtia kastumisista eikä tipahtamisesta juoksumaratonin aikana. Tämä siis itselläni syynä vaihtaessani älyluurin kuntoseurannasta ranteeseen.

    VastaaPoista