tiistai 13. joulukuuta 2016

Turhat WhatsApp puhelut ärsyttävät

Kun puhelin soi aamulla puoli kuudelta, herää epäilys, että jotain vakavaa on sattunut. Helpotus on suuri, kun vilkaisee luuriin ja näkee, että afrikkalaiset ne siellä vain soittavat:

Mitähän asiaa Etiopiasta?
Mikä mahtoi olla etiopialaisen soittajan asia? En jäänyt tarkistamaan. Sen sijaan jä harmittamaan, ettei Whatsapp pysty estämään turhia puheluita. Whitelist-ominaisuus (vastaanotetaan soittoja vain erikseen ilmoitetuilta henkilöiltä, esimerkiksi puhelimen osoitekirjan perusteella) auttaisi jo paljon.

Sitä ei kuitenkaan ole, sillä Whatsppia eivät turhat soitot tai häiriköinti haittaa. Päinvastoin, yhtiön tavoitteena on saada Whatsappille mahdollisimman monta käyttäjää. Ilmaiskäyttäjät ovat melkeinpä karjaa, jota yhtiö tarvitsee oman arvonsa kohottamiseen. Facebook-kaupan jälkeen sillä saattaa olla muitakin tavoitteita, mutta yksikään ei liity käyttäjien suojelemiseen.

Ainoa, mitä turhien soittojen uhri voi tehdä, on lisätä numeroita yksi kerrallaan estolistalle:

Estoja yksi kerrallaan.
Tämä on kuitenkin toivottoman hidas tie. Kuin lapioisi hiekkaa Saharasta.

WhatsApp osoittaa jälleen, miten haitallista kaikki ilmainen ja rajoittamaton on. Ilmaisuus johtaa väärinkäyttöön. Sama nähtiin 15 vuotta sitten roskapostin yleistyessä. Sitä ei ole vieläkään saatu kuriin.

Ainoa keino on ajastaa puhelin automaattisesti äänettömälle yöajaksi.

Onko joku muuten vastannut näille soittajille? Mitä asiaa heillä on?

Lisäys 20.12.2016: Samaan sarjaan kuuluvat nämä turhat Hangouts-kutsut, joilla ilmeisesti houkutellaan miehiä privaattiesityksiin? Tai sitten ei - en ole vastannut.

Natania Coley - mitä asiaa sinulla oli?
Hangouts-häiriköitä voi estää nimen perusteella:

Hyvästi Natania.

4 kommenttia:

 1. Enpä ole moista nähnyt. Ehkäpä maineesi on kiirinyt ja haluavat Onecoin-ohjeita ?
  Olen samaa mieltä kanssasi; Whitelist-ominaisuus olisi hyvä.

  VastaaPoista
 2. Entä jos laittaisi vaan mobiilidatan/ wifin pois päältä yön ajaksi? Silloin ne joilla on numero tavoittavat tarvittaessa kuitenkin ja whatsapin turha piippailu jää pois.

  VastaaPoista
 3. Puhelin on äänettömällä ja olin herännyt jo viideltä, joten ei se haitannut - herätti vain uteliaisuuden ja ärtymyksen.

  VastaaPoista
 4. Laitan myös aina puhelimen mobiilidatan pois päältä yöksi. Tällä säästän sekä akkua että estän Whatsapin, sähköpostin ja muutaman muun ohjelman toiminnan yön ajaksi. Tärkeä puhelut tulevat sitten perinteisinä puheluina.

  VastaaPoista