perjantai 27. tammikuuta 2017

Canon 5Dm4 korjaa kuvavirheet jo kamerassa

Olen testaillut Canon 5Dm4-kameraa ja siinä on useita kiinnostavia ominaisuuksia. Jo heti ensimmäisestä valikosta löytyy Objektiivivääristymien korjaus:

Objektiivivääristymien korjaus
Valikossa on alavalintoja, jotka kertovat mitä korjataan: vinjetointi, geometriavirheet, aberraatio tai diffraktio:

Korjattavien vääristymien valinta
Korjaus toimii vain objektiiveilla, joiden tekniset tiedot on ohjelmoitu kameraan. EOS Utility-ohjelmalla voi tarkistaa, mitä objektiiveja kameran muistissa on, ja lisätä myös myöhemmin julkistettavien objektiivien tietoja. Manuaalin mukaan korjaus toimii vain Canonin omilla objektiiveilla.

Otin testikuvia 35-millisellä objektiivilla (täysi 1,4 aukko) ja M-kokoasetuksella (13 megapikseliä). Osa korjauksista toimii myös raw-kuvissa (mutta pakottaa S- tai M-raw asetuksen täyteen kokoon).

Alkuperäinen, korjaamaton kuva:

Alkuperäinen jpeg (f/1,4, 1/1250 s, ISO 200)
Vanhan 35-millisen vinjetointi täydellä aukolla on voimakasta. Kun neljä optimointia kytketään päälle, kuva paranee merkittävästi:

Vinjetointi, vääristymät, aberraatio ja difraktio korjattuna suoraan kamerassa.
Listan kolmas vaihtoehto on Digitaalinen objektiivin optimoija, joka poistaa kaksi viimeistä vaihtoehtoa käytöstä. Kun optimoija on päällä, kuva paranee vielä hieman:

Digitaalinen optimoija käytössä
Optimoijan käyttö hidastaa kuvaamista selvästi, sillä jokaisen kuvan käsittely kestää useamman sekunnin.

Manuaalin mukaan optimoinnin vaikutus on hieman pienempi kuin mitä DPP-ohjelmalla saadaan tehtyä manuaalisesti. Optimoinnin vaikutus vähenee ISO-herkkyyden kasvaessa; lisäksi se rajaa kuvaa hieman geometriavirheiden korjaamiseksi.

Varsinkin jpeg-kuvaajalle toiminto on mainio apu, sillä se vähentää kuvien jälkikäsittelyyn tarvittavaa aikaa. Raw-kuvaaja haluaa luultavasti tehdä korjaukset manuaalisesti.

Lisää testikuvia sivullani https://petterij.kuvat.fi/kuvat/Testikuvia+eri+laitteilla/Canon+5Dm4/.

7 kommenttia:

 1. Uudet Canonin rungot EOS-1D X Mk II ja EOS 5D Mark IV sisältävät objektiivitiedot jo valmiiksi ja lisäksi uusissa objektiiveissa on sähköisesti tiedot mukana.

  VastaaPoista
 2. voi helkkari, mitä pilkun viilausta...Kannattaako edes enää kameraa hankkia, kun ei enää mitään tartte tehdä; pian kamera etsii visuaalisesti oikean näkemyksen, kun itse makaat punkassa... hyi helvetti, näin se luovuus tuhotaan automatiikalla!

  VastaaPoista
 3. Automatiikka on hyvä olla olemassa, jos on kiire (esim. lehtikuvaajilla). Eihän sitä ole pakko käyttää. Harrastaja viilaa mieluummin kuviaan Photarissa tai Lightroomissa ihan käsityönä.

  VastaaPoista
 4. Olen Petterin kanssa täysin samaa mieltä.

  VastaaPoista
 5. No, lehtikuvaaja nimenomaan haluaa käyttää toimintoja, jotka "hidastavat kuvaamista selvästi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikuvaaja on eri asia kuin urheilukuvaaja. Jos kamera tekee kahdessa sekunnissa työn, joka kuvankäsittelyssä toimitukselta veisi pari minuuttia, sille on varmasti käyttöä.

   Poista
 6. Huvittavinta on, että mielestäni tuo eka kuva on hienoin. Jokaisella objektiivilla on oma ilmeensä kuvissa (vinjetointi, vääristymät jne), jotka mielestäni antavat kuvillekkin tietynlaista persoonaa. Itse tykkään kuvata valovoimisilla laseilla osittain juuri tuon persoonallisen ilmeen takia, enkä todellakaan halua, että automatiikka ainakaan sitä alkaa korjaamaan. Korjaan itse jälkikäsittelyssä, jos johonkin kuvaan haluan kliinisempää ilmettä.

  VastaaPoista