sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Canon EOS RP ja focus stacking

RP-kamerassa on Canonille uusi ominaisuus: focus stacking (tai focus bracketing, kuten ohjekirja sitä kutsuu). Siinä kamera ottaa sarjan kuvia (valittavissa 2-999) siirtäen jokaisen kohdalla tarkennuskohtaa automaattisesti, ja yhdistää osakuvat lopulliseksi jpeg-tiedostoksi. Focus stacking on erityisen hyödyllinen lähikuvissa, koska se piirtää lähellä olevan kohteen terävänä syvyyssuunnassa koko matkalta.

Esimerkiksi pöydällä auringonpaisteessa lojuvaa CF-muistikorttia on vaikea saada teräväksi koko matkalta. Aukolla 13 lähikuva kortista jättää takareunan sumeaksi:

RF 35 mm F13
Focus stacking ottaa hetkessä 33 kuvaa eri tarkennuksilla. Kuvien yhdistäminen pitää tehdä DPP-ohjelmassa. Ensimmäisessä kokeilussa käytin raw-kuvia, joiden yhdistäminen vanhalta i7-tason koneelta kesti melkein puoli tuntia, mutta odotus kannatti -- tulos oli tällainen:

DPP:n luoma focus stacking -kuva.
Yhdistämisen parametreja voi tarvittaessa säätää käsin:

Focus stacking -asetukset.
Lopputulosta voi hienosäätää myös kuvakohtaisesti:

Kuvakohtainen säätö.
Focus stackingin ansiosta kuvan etuala ja tausta saadaan molemmat teräviksi, joskin yhdistely toimii vain staattisilla kuvilla.

Pöydällä lojuvaa pienoisautoa on mahdotonta saada tarkaksi normaalisti kuvaamalla. Terävänä on joko etualan auto...

Tarkennus etualalle.
... tai takana oleva hyllykkö:

Tarkennus taustaan.
Edellisestä viisastuneena asetin kuvaustilaksi medium-kokoisen jpeg-kuvan, jolloin yhdistely kävi huomattavasti nopeammin ja 45 kuvan lopputulos oli tällainen:

Yhdistelmäkuvassa sekä etuala että tausta ovat teräviä.
Kahta alkuperäistä kuvaa vertaamalla huomaa, miksi kuvien yhdistely on teknisesti työlästä. Tarkennuksen muuttuessa vaihtuu myös kuva-ala. Lähelle tarkennettaessa oikean reunan valkoinen mappi leikkautuu pois, samoin hyllyn yläreuna. Myös auton takarenkaan etäisyys kuvan vasemmasta reunasta muuttuu.

Yhdistely joutuu käsittelemään jokaisen kuvan erikseen ja rajaamaan hieman lopputulosta.

Ymmärtääkseni tämä näppärä ominaisuus olisi tulossa firmispäivityksellä myös R-kameraan. Se olisikin ensimmäinen kerta, jolloin Canon on tuonut vanhempaan kameraan kokonaan uuden ominaisuuden ohjelmistopäivityksellä. Muilla valmistajilla tällainen asiakaspalvelu on huomattavasti yleisempää.

Käyttöohjeen sivu 204 kertoo, että focus bracketing toimii vain RF-laseilla sekä muutamalla EF-putkella (makrot ja 16-35/4 sekä 24-70/4). "Tarkoitettu käytettäväksi jalustalla", se myös sanoo. Ohjeen kuvaus on vain muutaman sivun mittainen ja hieman ylimalkainen, joten omatoiminen kokeilu kannattaa.

3 kommenttia:

  1. Käsikirjan sivulta 204: "Focus bracketing is intended for still photo shooting on a tripod".

    VastaaPoista
  2. Vanhempiin Canoneihin kannattaa ehdottomasti laittaa Magic Lantern-firmis (magiclantern.fm). Itse käytän Trap focusta ja Ghost imagea varsin usein. Focus stackingkin onnistuu: https://vimeo.com/5879032.

    Huom: Tuo ei siis flashaa mitään, mutta muistikortille kopioituna se naamioituu firmispäivitykseksi (ainoa tapa saada kamera suorittamaan ulkopuolista koodia). Samantapainen siis kuin pokkareiden CHDK.

    VastaaPoista