keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Canon EOS RP -kokemuksia

Viikon koekäytön jälkeen on aika listata muutamia havaintoja ja palauttaa laitteet.

Ensinnäkin objektiivit. 50-millinen on täydellinen, 35-millinen oikein hyvä. 28-70-millinen on erikoisuus, jota ei kannata hankkia ellei tiedä tarvitsevansa. Kuvanlaatu on kyllä mainio, mutta hinta, rajallinen polttovälialue ja suuri koko (etenkin RP-rungon kanssa) rajoittavat käyttöä.

RF-putkien tulpat menevät paikoilleen vain yhdessä asennossa. Sen osoittaa tulpassa oleva pieni lovi. Jos käyttää ristiin EF- (sovittimella) ja RF-putkia, tulpat sekoittuvat ja EF-tulpalle RF-putken perässä on vaikea löytää oikeaa asentoa.

Testikuvia aiheeseen liittyen osoitteessa https://petterij.kuvat.fi/kuvat/Testikuvia+eri+laitteilla/EOS+RP+3-2019/

Akun pienuudesta voi tulla ongelma. Sain otettua 255 kuvaa täysin ladatulla akulla, hieman vajaaksi jäänyt ensimmäinen lataus kantoi vain 212 kuvaa. Matkakäyttöön kannattaa ottaa mukaan vara-akkuja (LP-E17, 59 euroa kappale).

Jostain syystä kamera näyttää jäljellä olevan varauksen vain palkkeina eikä lainkaan prosentteina. Myöskään otettujen kuvien määrää ei enää näytetä. On vaikea keksiä, miksi nämä tiedot on poistettu. Pienellä akulla ne olisivat entistä tärkeämpiä.

Akun lataus tyhjästä täyteen kestää tunnin verran, joten kiire ei saa olla. Usb-latausta en ehtinyt kokeilla, joillakin käyttäjillä on ollut ongelmana löytää toimivaa kaapelia.

Kääntyvän näytön hyödyt tulivat esiin konsertissa, sillä kameraa saattoi tukea vasempaan reiteen. Asetusten hallinta kosketusnäytöltä käy kuitenkin mahdottomaksi, sillä jos kamera on vasemmassa kädessä ja tekee asetuksia oikealla, kamera luulee että se on nostettu silmän eteen ja kääntyvä takanäyttö sammuu.

Nimellisesti kamerassa on äänetön kuvaustila, mutta se toimii vain SCN-tilassa jolloin valotusaikaa ei voi itse valita. Kennon lukeminen on niin hidasta, että kuvassa oleva liike vääristyy. Efektin huomaa jo ohi kulkevaa autoa kuvatessa.

Elektroninen suljin vääristää ohiajavaa autoa äänettömässä kuvaustilassa.
Mitä nopeammin auto liikkuu, sitä enemmän se vääristyy.
Kameran nopea panorointi laukaisinta painettaessa näyttää kuminauhaefektin vielä selvemmin.

Kameran panorointi kuvauksen aikana tuottaa kuminauhaefektin.
SCN-tilan havainnekuva on nukkuva vauva. Staattisen kohteen kuvaamiseen äänetön suljin riittää, mutta ei muuhun. Toisaalta siellä, missä on liikettä, on yleensä myös ääntä.

R-isoveljeen nähden RP:stä on karsittu joitakin toimintoja. Osa tuntuu keinotekoisilta. Lyhin suljinaika on 1/4000 (R:ssä 1/8000), USB on vain 2.0 (3.1), näyttö hieman pienempi ja pikseleitä vain puolet (1,04 vs. 2,1 miljoonaa), elektroninen etsin R:ssä 1,5-kertainen ja niin edelleen.

Ergonomia toimii hyvin. Lähes kaikki asetukset löytyvät takanäytön alanurkkaa tökkäämällä ja yksi painike zoomaa kuvaan tarkennuspisteen kohdalla. Kömpelöltä tuntuu se, että vain juuri otettua kuvaa voi zoomata, eivätkä selauspainikkeet toimi. Näin se on ollut aina Canoneissa, mutta miksi tarkistus- ja selaustilan pitää olla erillisiä?

Erillistä ISO-painiketta jäi kaipaamaan, mutta se ei nykyaikana ole yhtä tärkeä kuin ennen. ISO-arvoa ei voi vaihtaa nostamatta katsetta etsimestä, sillä evf-etsimessä näkyvät (ja ovat valittavisssa) suunnilleen kaikki muut asetukset (jopa loisteputkien flicker on/off) paitsi herkkyys.

ISO-arvon valinnan voi RF-objektiiveilla sijoittaa vaikka uloimpaan renkaaseen, mutta sillä on tapana liikkua itsekseen. Valitsin renkaaseen ali/ylivalotuksen, mikä oli muuten näppärää, mutta johti useisiin ali- ja ylivalottuneisiin kuviin, ennen kuin huomasin renkaan liikkuneen tahattomista kosketuksista.

Kerran kuvanlaatuasetus oli vaihtunut rawista jpegiin. Luultavasti kyseessä oli huomaamaton painallus kosketusnäytöllä. Se vaatii huolellisuutta myös kuvaajalta.

Muutoin kosketusnäyttö toimii hyvin, jopa silmän katsoessa evf-näyttöä. Tarkennuksen voi asettaa kuvan reunoille paikkoihin, jotka eivät ikinä onnistuisi peilikameralta.

Videokuvausta kokeilin niin vähän, etten kommentoi sitä lainkaan.

Käyttöohjeessa on peräti 612 sivua, mikä kertoo jotain toimintojen monipuolisuudesta. Ja tämä on R-sarjan perusmalli!

Koska toimintoja ja asetuksia on näin paljon, osa edellä kuvatuista outouksista on kierrettävissä asetuksia muuttamalla. Se edellyttää kuitenkin pidempää perehtymistä kameraan. 

2 kommenttia:

 1. Onkos tuossa sama kuin M50:ssä, ettei hiljaisessa tilassa voi tehdä mitään säätöjä. Esimerkiksi,jos haluaa käyttää AWB W asetusta valotasapainolle, pitää ottaa RAW:na ja erikseen kehittää?

  Saisivat vaihtaa tuon hennon lukusuunnan,niin autot näyttäisivät kiihdyttävän. Nyt ne kuin jarruttavat.

  http://discussions.mnhs.org/collections/wp-content/imagescaler/16637c7aa9879c231fe74deb195edd2b.jpg  Tuo LP-E17 taitaa vieläkin olla krakkaamaton, eli kunnon tarvikeakkuja ei saa. Minusta nuo suojaukset akuissa ovat lähinnä kiusantekoa.

  VastaaPoista
 2. Jep, hiljaisessa tilassa on käytössä vain täysautomatiikka.

  VastaaPoista