maanantai 18. maaliskuuta 2019

Koneen vaihto on työläs prosessi ja aina tuloksena on jotain ongelmia

Niin mukavaa kuin koneen vaihto uuteen onkin, se on myös hyvin työlästä. Vaihto kannattaa tehdä ajoissa, sillä jos vanhan koneen levy on jo hajonnut, vaihdosta tulee ainakin kymmenen kertaa hankalampaa. Kun uusi ja vanha toimivat rinnakkain, vieläpä samassa verkossa, tiedostojen siirto ja asetusten selvittäminen on paljon helpompaa.

Pilvipalvelut helpottavat työtä, mutta monet asetukset, sovellukset ja apuohjelmat on kuitenkin siirrettävä itse. Omassa koneessa Lightroomin siirto aiheutti eniten päänvaivaa, mutta onnistui sentään ja lisenssi sallii kaksi yhtäaikaista konetta, joten presettien, vesileimojen ym. kopiointi uuteen koneeseen on ollut helpompaa. Kaikkia vanhoja ei kannata siirtää, vaan valita ainoastaan ne, mitä oikeasti käyttää. Samalla tulee siis tehtyä koneen siivous. Mikäli vanha kone on vielä käytettävissä, tiedostoja voi siirtää vasta silloin, kun niitä tarvitaan.

Työtiedostot siirtyvät helposti pilvipalvelussa ja arkistot ovat kuitenkin NAS-levyllä tai pilvessä, mutta työtä riittää silti. Itselläni eniten aikaa vei valokuvien siirto. Jpeg-kuvia oli yli 120 000 kappaletta, joten niiden siirto 100 megabitin verkossa olisi kestänyt kuusi tuntia. Kuvien palauttaminen NAS-aseman varmuuskopioista olisi ollut vielä hitaampaa hitaampaa.

Lopulta otin käyttöön usb 3-porttiin kytketyn neljän teratavun apulevyn, jolla siirtonopeus nousi sentään 50 megatavuun sekunnissa ja kopiointiaika lyheni noin tuntiin.

Kopiointi ulkoisen usb-levyn kautta.
Vielä nopeammin kopiointi olisi sujunut irrottamalla uuden koneen levy ja kytkemällä se vanhaan koneeseen, mutta halusin välttää levyjen irrottamista ja kiinnittämistä.

Raw-kuvia oli alle 50 000 kappaletta, mutta tilaa ne veivät yli teratavun. Kopiointi 100 megabitin verkossa olisi kestänyt puolitoista vuorokautta, usb-levyn kautta noin kuusi tuntia. Kannatti nähdä hetki vaivaa ja asentaa koneiden välille nopeampi gigabitin hubi, jolloin siirtonopeus tuplaantui ja nousi lähelle verkon maksimia.

833 megabittiä sekunnissa koneelta toiselle.
Osoittautui, että nopeus vaihteli riippuen siitä, mihin kahdeksasta hubin paikasta Ethernet-kaapelit kytki, joten kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja ennen suureen kopiointiin ryhtymistä.

Gigabitin ethernetin 100 megatavun sekuntivauhdilla 1,1 teran kopiointiin olisi kulunut noin kolme tuntia, mutta vanhan koneen oikutteleva E-asema päätti aina välillä kadota käyttöjärjestelmän näkyvistä, joten kopiointi piti tehdä osissa. Työhön kului koko päivä.

Sivumennen sanoen kahden ssd-levyn välillä kopiointi olisi sujunut noin 12 minuutissa, mutta vanhassa koneessa ei ollut m2-aseman liitintä eikä teratavun kapasiteettikaan olisi riittänyt.

Uuden koneen Windows 10 kirvoitti monta voimasanaa Microsoftin suuntaan. Ensimmäinen niistä pääsi suusta jo konetta valitessani. Etäpöytäyhteyden vuoksi oli ostettava Pro-versio, joka maksoi peräti 259 euroa. Perusversion satanenkin on sekin liikaa, sillä käyttöjärjestelmän merkitys on koko ajan kutistunut, samalla kun sen suhteellinen osuus uuden koneen hinnasta on noussut. Tämä on kohtuutonta. Apple antaa käyttöjärjestelmän ilmaiseksi; tosin se perii hinnan moninkertaisesti takaisin kalliimpien koneiden muodossa.

Windows 10:n alkukysymykset käyvät joka kerta röyhkeämmiksi. Se pyytää lupaa paikannukseen, mainosten näyttämiseen ja moniin muihin asioihin, joista pitää osata valita tiukasti EI. Samoin se haluaa tyrkyttää Edge-selainta, vaikka käyttäjä asentaisi Chromen. Ja Onedrive haluaa kopioida pilveen työtiedostot aina työpöytää myöten. Oletusarvona sovellukset tallentavat Onedrivelle ja käyttäjän pitää osata itse vaihtaa tallennuspaikaksi Dropboxiin, paikallisen levyn tai mitä sitten haluaakin käyttää.

Iso 4K-näyttö on mukava, mutta siinäkin on ongelmansa. Hiirtä joutuu liikuttamaan aiempaa enemmän ja joissakin ohjelmissa tekstit menevät niin pieniksi, että näyttöä on katsottava todella läheltä. Esimerkiksi Adoben DNG-muuntimessa on kyllä 200 % asetus, mutta sekään ei kasvata tekstejä riittävästi.

Windows 10:llä on tapana hukata displayport-liitintä käytettäessä avointen ikkunoiden paikat, kun monitori menee sleep-tilaan. Mitä tarkempi näyttö, sitä pahemmin tämä häiritsee. Jokaisen herätyksen jälkeen on suurennettava ikkunat riittävän isoiksi ja raahattava ne takaisin työpöydälle vasemmasta ylänurkasta, johon Windows on ne näytön nukkuessa sijoittanut.

Ilmeisesti Windows hukkaa displayportin näytön sleep-tilan aikana, joten herätessä se ei muista näytön tarkkuutta ja positioi varmuuden vuoksi ikkunat pientä työpöytää varten vasempaan ylänurkkaan. Tähän löytyy netistä jotain apuohjelmia ja rekisterivirityksiä, mutta nekään eivät toimi kaikilla. Kumma kyllä osa Mac-käyttäjistä valittaa samasta ongelmasta.

7 kommenttia:

  1. Ihana työkalu: Windows Update Manager.

    https://win10.guru/introducing-windows-update-manager-replacement-for-wumt/

    Lataukset ja lähdekoodit:

    https://github.com/DavidXanatos/wumgr
    https://www.majorgeeks.com/files/details/wumgr.html

    Ei enää Windows kympin pakkopäivityksiä, vaan kontrolli takaisin itsellä.

    VastaaPoista
  2. Asetukset pitää säätää yleensä manuaalisesti. Linux ja Windows on tässä samanlaisia. Firefox on toki poikkeus. Sen asetushakemiston/profiilihakemiston voi asettaa komentamalla firefox -P.

    Kannattaa huomioida, että käyttiksen tiheä uudelleen asentaminen luo touhuun enemmän jatkuvuutta. Vaihtoprosessi tehostuu kerta kerralta ja noita vesileimatiedostoja ym. oppii hallitsemaan paremmin.

    VastaaPoista
  3. Jonkun pitäisi kehittää standardi, joka helpottaisi sovellusten siirtoa koneesta toiseen. Miksei sovelluksia voi yksinkertaisesti kopioida niin, että kaikki asetukset siirtyisivät samalla? Tällainen standardi olisi ainakin laitevalmistajien yhteinen etu, koska se houkuttelisi vaihtamaan konetta uudempaan. Nyt vanhasta pidetään kiinni viimeiseen asti, koska vaihto on niin vaikeaa.

    Älypuhelimissa tämä on hoidettu paremmin, mutta sielläkin puhelimen vaihto vaatii monenlaista työtä, mm. salasanojen ja laitteeseen sidottujen palvelujen (kuten pankkien tunnuslukuohjelmat) vuoksi.

    VastaaPoista
  4. Moi vaan Petteri .Tiedät varmaan että Win 10 licenssin saa halvimmillaan n. 20 € verkosta (jopa alle) ja asennusmedian taas Microsoftin sivulta ladattua . Käsittääkseni laillisesti ,ainakin rekisteröinti toimii , miksi siis 259 € :n satsaus ? . Eikö kone myös kannattaisi koota itse vai onko tarjouspaketin puristettu jo halvemmaksi ? .Itsellä LR:n gatalogi + backupit D levyllä jonka siirrän ( tai kloonin) uuteen koneeseen .Näin gatalogin saa voimaan ircat tiedoston kautta . Asennus normisti .

    VastaaPoista
  5. Tuskin ovat laillisia tuon hintaiset lisenssit. Komponenttien valinnassa on niin paljon vaihtoehtoja, että pitäisi seurata jatkuvasti markkinoita jotta pysyisi ajan tasalla. Kloonaus on yksi tapa, mutta teratavujen levyillä sekin vie aikaa ja siivouksen yhteydessä on hyvä hetki saada tiedostot levyllä fyysisesti peräkkäin. Katalogia en siirtänyt vaan tein importin, jotta sekin (mahdollisesti) puhdistuisi.

    VastaaPoista
  6. Jos lisenssi hyväksytän ja rekisteröinti ok ,mikä on propleema.
    Kuvien import Lightroomiin pyyhkii pois hakusanat - pisteytykset - liputukset ja tärkeimpänä koko kuvien oheen tallentuneen säätöhistorian . Kuvat ovat taas "suoraan kamerasta" . No jokainen tehköön tavallaan ja omat tahoitteet on se oikea tapa , terv Anonyme.

    VastaaPoista
  7. Edge-ongelma ainakin korjaantuu tulevaisuudessa, kun edgekin alkaa käyttämään chromium-koneistoa. Youtubesta löytyy jo videoita tulevaisuuden chromium-edgestä. Itse ratkaisin windows-ongelmat lopullisesti vaihtamalla pitkällisen vaihtoehtojen tutkinnan jälkeen elementary os:n (debian->ubuntu johdannainen). Tottakai siinäkin oli hirvittävä säätö, mutta yhdistettynä googlen palvelupalettiin käyttiksestä tuli salamannopea ja vakaa. Kaikkein suurin asia, joka windowsissa tökki oli jatkuva kaiken päivittäminen ja puolen vuoden välein vielä epävarmasti toimiva jättipäivittäminen. Kyllähän linuxkin lähes joka päivä asiat päivittää, mutta ne on minuatyyrikokoisia ja päivittäminen kestää muutaman sekunnin eikä kahtakymmentä minuuttia. Kaikkein erikoisinta elementaryssa ohjelmineen on, että koko käyttis kaikkine ohjelmineen vie vain viitisentoista gigaa levytilaa. Windows ohjelmineen vei samassa koneessa 50 gigaa... windowsin swapfilet, hiberfilet ja tempit vie tuon saman viisitoista gigaa... kertoo jotain.

    VastaaPoista