keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Canon EOS RP ja GPS

Kun EOS R syksyllä esiteltiin olin pettynyt siihen, ettei kamerassa ollut gps-paikannusta. Dokumentoin kaikki kuvani sijaintitiedoilla, mikäli mahdollista. Canonin kameroista ainakin 7Dm2, 5Dm4 ja 1Dx2-malleissa paikannus on sisäänrakennettuna, samoin joissakin Nikonin peilirungoissa.

Jostain syystä missään peilittömässä gps:ää ei taida olla, mikä on hieman kummallista, sillä pienikokoiset kamerat sopivat hyvin matkakäyttöön.

Kävi kuitenkin ilmi, että Canonin 5Dm3:een tekemä GP-E2 toimii myös R-sarjan kanssa, mainiota! Harva sitä enää ostaa (hinta n. 279 euroa), mutta jos vanhasta 5Dm3:sta sellainen on jäänyt yli, sille löytyy jatkossakin käyttöä.

Pitihän se kokeilla EOS PR:n kanssa. Ja totta -- kun lisäke on kiinni, kameran valikosta voi säätää päivitysväliä ym. tietoja, ja koordinaatit tallentuvat kuviin automaattisesti.

EOS RP ja GP-E2
Pienen kameran päällä laite näyttää hassulta, mutta toimii kuitenkin hyvin. GP-E2 toimii yhdellä AA-koon sauvaparistolla (akulla) pari matkapäivää, joten akkujen vaihto ja mahdollinen lataus pitkillä matkoilla on ylimääräinen riesa. Mutta jostain energian on tultava. Sisäänrakennetuissa malleissa paikannus syö kameran omaa akkua.

Camera Connect on monipuolinen ohjelma.
Toinen tapa sijaintien tallentamiseen on käyttää älypuhelinta. RP paritetaan Bluetoothilla puhelimen kanssa, minkä jälkeen puhelimessa toimiva Camera Connect lähettää sijaintitiedot kuviin. Ainoa rajoitus on, että toisin kuin GP-E2:ssa, kuvaussuunta ei tietenkään tallennu, koska puhelimesta irrallaan olevan kameran kompassisuuntaa ei voida tietää. Mutta se on vain pieni harmi.

Asensin ohjelman iPhone SE -puhelimeen ja yhteys toimi hyvin. Virtojen käynnistämisen jälkeen GP-E2:lta kestää hetken löytää sijainti, mutta älypuhelimen kautta sijaintitieto löytyy heti, kun kamera käynnistetään (koska puhelimessa ohjelma on koko ajan käynnissä).

Myös koko reitin tallentaminen on mahdollista.
Camera Connectissa on toinenkin tapa sijantien tallentamiseen. Siinä puhelin tallentaa kuljetun reitin ja yhdistää sijaintitiedot kuviin jälkikäteen ajan perusteella. Tätä tapaa käytin itsekin 10+ vuotta sitten, kun suoraa gps-yhteyttä kameraan ei vielä ollut.

Itse en keksi, miksi kukaan haluaisi käyttää tätä kömpelömpää menetelmää. Ilmeisesti sen avulla on tarkoitus tallentaa kuljettu reitti, ei pelkästään yksittäisiä kuvauspaikkoja. GP-E2:ssa sama toiminto saadaan siirtämällä käyttövipu ylimpäään asentoon.

Vaarana on, että jos ohjelman katsoo huolimattomasti saa vaikutelman, että jälkikäteen yhdistäminen on ainoa keino. Ei onneksi ole.

Puhelimen paikannus kuluttaa jonkin verran akkua, mutta ainakaan parin päivän kokeilussa eroa normaaliin akkukestoon ei huomannut.

Camera Connect toimii taustalla.
Akun säästämiseksi voi asettaa, että paikannus toimii vain mobiilisovelluksen ollessa aktiivisena etualalla. 

2 kommenttia:

  1. Kuvien järjestely sijaintiedon mukaan on todella maukas ominaisuus. Olen itsekin käyttänyt erilaisia menetelmiä, kun kameroista (yleensä) tuo ominaisuus puuttuu. Yleensä minulla on puhelimessa päällä jokin GPS-loggeri, josta sitten on helppo aikaleiman mukaan merkitä kuvat. Nyt uudessa kamerassa (SONY A7 III) sijaintitiedot saa reaaliaikaisesti puhelimesta jos bluetooth yhteys on auki. En tosin ole kokeillut toimivuutta vielä ”kenttäolosuhteissa”.

    GPS ei ilmeisesti ole yleistynyt kameroissa siksi, että se kuluttaa melko paljon virtaa ja toisekseen jos kameran käynnistää, niin paikannus saattaa olla liian hidasta, koska A-GPS ei kamerassa ole käytettävissä.

    VastaaPoista
  2. Minä teen geotaggaamisen tallentamalla reitin ja yhdistämällä jälkikäteen. Loggaamiseen käytän joko kameraa,jossa se on tai erillistä laitetta. Puhelinta vain jos kumpikin on jäänyt kotiin. Minusta tämä on helpompi,kun kuvatessa ei tarvitse miettiä asiaa ollenkaan ja se toimii millä tahansa kameralla, kunhan kameran kello on ajassa.

    VastaaPoista