perjantai 22. maaliskuuta 2019

Canon EOS RP ja objektiivit

Sain Suomen Canonilta viikoksi lainaan uuden RP-rungon ja kolme objektiivia. Kirjoitan niistä muutamia havaintoja tulevina päivinä.

Moni oli toivonut, että viime syksynä julkaisua peilitöntä R-perusrunkoa seuraisi kalliimpi Pro-malli, mutta Canon teki täysin päinvastoin: se julkaisi riisutun perusmallin. Täyskennoiseksi kameraksi RP on edullinen, mutta 1600 euroa pelkästä rungosta on aloittelijalle kallis. Hyvän pikkujärkkärin saa puolella tästä hinnasta.

Toinen ongelma on objektiiveissa. Vakaajalla varustettu 35 mm F1.8 on ainoa RF-kiinnitteinen peruslasi ("vain" 600 euroa), muut aidot RF-lasit ovat vähintään tuplasti kalliimpia. Tilanne on nurinkurinen: varmaan ensi kertaa markkinoilla on huippulaseja, joille ei ole tasoistaan runkoa.

Toisaalta huippulasit kertovat siitä, että pro-rungot (säänkestävä, kaksi korttipaikka, sarjakuvaus, kroppaamaton 4K-video, ehkä runkovakaaja jne.) ovat kyllä tulossa. Kaupallisesti on viisasta aloittaa halvoista malleista, testata markkinoita ja asiakaspalautetta. Voi olla niinkin, ettei Canonilla yksinkertaisesti ole vielä R-tasoa parempaa kennoa (siis samaa, mikä on 5Dm4-kamerassa).

Me kuvaajat emme aina ymmärrä valmistajan näkökulmaa. Pahinta, mitä Canonille voisi tapahtua, olisi R-sarjan liian suuri menestys juuri nyt. Aggressiivisesti hinnoiteltu RP valtaa markkinaosuutta ja luo tulevia käyttäjiä, mutta ei kannibalisoi (liikaa) kalliimpien peilillisten runkojen myyntiä. Tulevaisuus on kuitenkin peilittömissä. RF-laseihin on panostettu valtavasti tuotekehitystä ja se näkyy.

DPreview vertasi RP-kameraa 16 vuotta sitten julkistettuun 300D-malliin, joka oli uutena samanhintainen. Sen mukana tulivat käyttöön pienemmät ja halvemmat EF-S-objektiivit. RP-kameran vaikutus voi olla saman suuntainen, joskin Sony ja muut valmistajat ovat jo aloittaneet peilittömän aikakauden. Kolme vuotta sitten RP olisi ollut markkinamullistus, nyt se on vain uudistus -- Canonille tosin äärimmäisen tärkeä.

EOS RP edestä.
Ensimmäinen vaikutelma RP:stä on sen pieni koko. Painoa on vain 485 grammaa akun kanssa ja isoihin kouriin kamera on liian pieni. Normikäsissäkin pikkusormet jäävät haromaan ilmaan. Niitä varten on tosin saatavissa passiivinen jatkopala, joka kiinnitetään rungon pohjaan.

Maksaisitko tästä 85 euroa?
Canonia on joskus syytetty rahastuksesta, mutta viralliselta nimeltään "lisäotekahva EC-E1" tekee kyllä ennätyksen. Pyydetty 85 euron hinta on kova ottaen huomioon, ettei siinä ole yhtään sähköistä osaa. Kahvan pitäisi olla paketissa vakiovarusteena, vaan ei ole.

35-millisen lasin kanssa kamera vaikuttaa mukavan kompaktilta:

EOS RP ja 35 mm F 1,8 IS-vakaimella.
Vanhoja EF- ja EF-S-laseja voi käyttää sovittimen avulla - se sentään sisältyy useimpiin kotimaisten liikkeiden tarjouspaketteihin.

Takaseinässä on kääntyvä ja kallistuva näyttö sekä joukko painikkeita, myös joystick-ohjain tarkennuspisteen valintaa ja valikkoja varten. Kaiken voi tietenkin tehdä myös kosketusnäytöltä.

EOS RP takaa.
R-mallin hipaisutanko on hävinnyt eikä sitä tule ikävä. Sen sijaan ISO-painiketta jää kaipaamaan. Ehkä ajatus on, ettei herkkyyttä enää valita etukäteen vaan annetaan kameran huolehtia asiasta. Kohina ei ole ongelma isoillakaan arvoilla. Ehkä niin, mutta esimerkiksi Lightroomin presetit voi automatisoida ISOn mukaan ja nyt jokaista mahdollista arvoa varten pitäisi luoda oma asetuksensa.

EOS RP ylhäältä
Pyöreä virtakytkin vasemmassa reunassa ei ole mieleeni, vähintään siinä pitäisi olla jokin vipu. Kuvaustilan valinta pyörii ilman lukitusta, mutta erillinen lock-vipu lukitsee sentään asetukset.

Valikot ovat tuttua Canon-logiikkaa. Nyt olisi ollut hyvä tilaisuus tehdä irtiotto vanhasta ja tarjota exif-standardia pidemmät tiedostonimet edes optiona, mutta ei, meidän on edelleen tyytyminen IMG_xxxx tyyppisiin tiedostonimiin ja CANON-alkuisiin kansioihin.

Pienessä kamerassa on aiempaa pienempi akku, siitä lisää myöhemmin. Kaksi pyöritettävää rullasäädintä on plussaa Canonin aiempiin low-end järkkäreihin verrattuna.

Ja jos jotain hyvää hakee, R:stä kevennetty versio saa alkuperäisen R:n tuntumaan aiempaa kehittyneemmältä. Aitoa pro-mallistoa kuitenkin odotetaan innokkaasti.

Koska lasit. Uusi 50-millinen on taivaallinen vanhaan EF-malliin verrattuna, joskin myös paljon isompi, painavampi ja tuplahintainen. Nyt selvisi, miksei Canon ole uudistanut mallistonsa selvästi heikointa L-sarjan lasia vaan panostanut mieluummin uuden RF-sarjan kehittämiseen.

28-70 ja 50-milliset RF-lasit.
Kaiken huippu on tietenkin uusi 28-70 F2 -objektiivi. Lähes 1,5 kilon painoisena ja 3500 euron hintaisena se on omassa luokassaan. Tästä ylöspäin (niin painossa kuin hinnassa) ovat vain valovoimaiset teleobjektiivit. Suodinkierre on peräti 95 milliä, joten filtterivalikoima on rajoitettu ja hinta satasen luokkaa. AF/MF-kytkimen lisäksi kyljessä on lock-vipu, joka estää zoomia valumasta. Etuelementin liike ääriasennosta toiseen on pieni, koska zoomausaluekin on vain 2,5-kertainen.

28-70-kuvanlaatu on huippua täydestä aukosta alkaen. Ainakin hääkuvaajat osaavat arvostaa lasia, joka on kuin 28, 35 ja 50-milliset kiinteät yksissä kuorissa. Nopeissa tilanteissa ei tarvitse hukata aikaa objektiivin vaihtamiseen. Toisaalta 28 ei ole yhtä laaja kuin sisäkuvissa hyödyllinen 24. Paino ja hinta vaativat veronsa, eikä F2 vastaa F1.2-valovoimaa.

RP:n eteen ruuvattuna 28-70-millinen on lähes koomisen näköinen. Valokuva ei täysin välitä vaikutelmaa, minkä yhdistelmä luonnossa antaa.

28-70 perässään pieni kamera.
Sanomattakin on selvää, että kolme kertaa runkoa painavampi objektiivi on tavattoman etupainoinen yhdistelmä.

Etupainoinen, takuulla!
28-70 suorastaan huutaa 1Dx-sarjan kaltaista järeää runkoa taakseen. Epäilemättä sellainen onkin tulossa.

1 kommentti:

  1. Canonilla on nyt peilittömissä erikoinen tilanne, että on kaksi bajonettia: EF-M ja RF, jotka eivät ole mitenkään keskenään yhteensopivia. Toki molempi on yhtensopiva vanhojen objektiivien kanssa. Jos tämä jatkuu pidemmän päälle, ei jatkossa siirtyminen täyskennoiseen ole yhtä helppoa kuin nyt.

    Tuo RP on tarkoitettu ensimmäiseksi täyskennoiseksi. Siihen käy myös EF-S objektiivit, mutta koska megapikseleitä on vain 26, saa EF-S:llä vain 10.

    VastaaPoista