keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Älypuhelin huutaa nimeäsi

Moni älypuhelimen omistaja ei tiedä, että laite kuuluttaa hänen etunimensä (joskus myös sukunimen) muille lähellä oleville puhelimille. Siitä ei välttämättä ole haittaa, mutta ainakin asiasta kannattaa olla tietoinen. Kukapa meistä haluaisi kulkea kadulla niin, että nimi lukisi selässä isoilla kirjaimilla? Joillekin nimen piilottaminen voi olla suorastaan turvallisuuskysymys. Ei niitä turvakieltoja turhan vuoksi ole lakiin otettu.

Ilmiö koskee varsinkin iPhone-käyttäjiä, koska heillä puhelin käyttää (ilmeisen helppokäyttöisyyden nimissä) oletusarvona omistajan etunimeä. Kun puhelinta käytetään nettikäytön tukiasemana, nimi näkyy kaikille. Helsingin yliopiston kirjaston kahvilassa näkyi seuraavanlainen lista:

Wifi-tukiasemien lista
Vau, iPhone on opiskelijoiden keskuudessa todella suosittu! Puhelimista päätellen kahvilassa oli ainakin Cedric, Cesilia, Elina Roms-Riikonen, Emma, Eveliina, Sukhman, Julia, Kaisa, Saara ja Sharon.

Viikkoa myöhemmin lista näytti tältä:

Lista 23.4.2019
Nyt paikalla olivat ainakin Camilla, Cedric, Emma, Juho, Tilda, Axel ja Tereza. Listalla on myös nimi satulanhaistelija, joka on stalkkerista tai muuten vain epäilyttävästä tyypistä käytetty slangi-ilmaisu.

Tarkkailemalla tilaan tulevia ja sieltä lähteviä henkilöitä wifi-listan nimet saavat kasvot. Kaikki nimet eivät välttämättä ole samassa huoneessa, sillä tukiasema kuuluu myös seinien läpi.

Android-puhelimissa tukiasema saa oletusnimensä satunnaisista kirjain- ja numeromerkeistä, tai on yksinkertaisesti AndroidAP.

Julkisesti näkyvä nimi on helppo tarkistaa Asetukset > Oma yhteyspiste:

Puhelimen nimen tarkistaminen.
Itse olen asettanut nimeksi "iPhone SE (NoName)", jotta puhelin olisi helposti tunnistettavissa, mutta ei viittaisi henkilönimeen. Hieman yllättäen nimeä ei voi kuitenkaan vaihtaa Oman yhteyspisteen asetuksista vaan kohdasta Asetukset > Yleiset >Tietoja > Nimi:

Nimitieto on vapaasti muokattavissa.
Taidanpa itsekin vaihtaa nimeä, nyt kun olen sen julkisesti näyttänyt.

Tietoturvan näkökulmasta nimen näkyminen on turha riski. Se saattaa helpottaa tietomurtoa, koska hyökkääjä näkee millainen laite on kyseessä ja tietää kokeilla juuri siihen tepsiviä kikkoja. Toisaalta älypuhelimen tapauksessa avoimia portteja ei pitäisi olla, joten riski on pieni. Läppärien suhteen voi olla toisin.

Joka tapauksessa nimi on henkilötieto, jonka näkymisestä käyttäjän tulisi olla tietoinen ja päättää itse. Suosittelen valitsemaan jonkin neutraalin nimen, josta oma puhelin on helppo tunnistaa. Suosittuja ovat mm. "FBI Surveillance van", "KRP" ja "Suojelupoliisi" :-)

3 kommenttia:

 1. Siis onko noin monella tukiasema päällä? Niin tuollaisessa paikassa porukalla taitaa olla läppärit auki. Vanha puhelimeni katkaisi tukiaseman, jos ei oltu käytetty varttiin. Nykyinen Honor 8 pitää jatkuvasti ja se syö akkua.

  Suomessa iPhone taitaa olla profiloitunut etupäässä naisten puhelimiksi.

  VastaaPoista
 2. Nuo ovat tukiasemakäytössä, mutta Mac-läppäri ottaa iPhonen kautta nettiyhteyden, vaikka puhelinta ei olisi asetettu tukiasematilaan. Se on oikein näppärää ja houkuttaa käyttämään tietoturvallista 4G-dataa julkisen wifin sijaan.

  Samsungissa tukiasematoiminto sammuu automaattisesti, kun liikenne lakkaa riittävän pitkäksi ajaksi. Johtuisiko Androidin versiosta?

  VastaaPoista
 3. Naisten puhelin ? Saattaa olla, kun i-vehkeiden kanssa ei tarvi eikä voi edes oikein värkätä, toimii yleensä ilmankin. Mutta on meitä miehiäkin. Musiikkia kuuntelin aikoinaan vinyyli/CD-levyiltä, sitten ostin iPodin, joka oli suuri helpotus ja pari kertaa päivitin uudempaan. Olin periaatteessa puhelimissa Nokian käyttäjä, mutta N9:stä kun aika jätti, siirryin iPhoneen, kun olin iPodissa tottunut helppoon käytettävyyteen. Yksi tärkeä asia on myös, että 6SPlussaan tulee edelleen pieniä ja isoja päivityksiä. Läppärit ja pöytäkoneet on win-vehkeitä.
  t olli s
  PS olen varmaan pilalle lellitty iPhone-käyttäjä, kun en saa jätettyä viestiä pelkällä etunimellä. Saiskohan sen N9:n kaiuttimen vielä korjattua.

  VastaaPoista