maanantai 3. elokuuta 2020

Kerrostalon pihassa kuuluu 135 wifi-tukiasemaa

Kuinka monta wifi-tukiasemaa näkyy ja kuuluu kerrostalojen pihassa? Asensin wifi-kartoitusohjelman puhelimeen ja menin hetkeksi istumaan espoolaisten kerrostalojen keskellä olevalle leikkipaikalle. 

Verkot näkyvät pihalle vain heikosti, joten puhelimen wifi-lista näyttää vain voimakkaimmat signaalit:
Android-puhelimen wifi-lista.
Puhelimeen asennettu Wifi Analyzer -ohjelma listaa myös heikommat verkot, ja niitä löytyy peräti 135 kappaletta. 
2,4 GHz alueen verkot graafisesti kanavan mukaan.
Tekstimuodossa verkkonimien (SSID) näyttö on vielä vaikuttavampi. Kerrallaan näytölle mahtuu vain osa:
Wifi-verkot nimilistana. 
Viime aikoina 5G-tekniikan vastustus on yleistynyt, koska verkkojen pelätään aiheuttavan terveyshaittoja. Wifin käyttämät taajuudet ovat 2,4 ja 5 gigahertsiä, 4G- ja 5G-verkot ovat enimmäkseen näiden välissä sekä alemmilla 700 ja 800 megahertsin alueella.

Wifi-tukiasemia on kaikkialla. Vaikka kieltäytyisi käyttämästä kaikkia älypuhelimia, wifi-verkkojen signaaleilta ei voi välttyä. Signaalit ovat toki heikkoja, koska tukiaseman lähetysteho on rajoitettu 0,1 wattiin (5 GHz alueella 0,2 wattiin), mutta sata päällekkäistä tukiasemaa kenttineen riittää muodostamaan sähkömagneettisen kakofonian.

Onko wifi-kentillä haitallisia vaikutuksia? Tuskinpa vain. Kentät ovat niin heikkoja, ettei tiedetä mekanismia, jolla ne voisivat vaikuttaa ihmisen soluihin. Wifi-verkkoja on ollut noin 20 vuoden ajan -- jos jokin tuntematon mekanismi olisi, sen vaikutusten olisi pitänyt jo näkyä. ULA-radioita ja TV-lähetyksiä on ollut kymmeniä vuosia 88-800 megahertsin taajuudella, eikä niilläkään ole havaittu terveysvaikutuksia.

Wifi-listassa näkyvät 5G-nimet ovat saaneet jotkut uskomaan, että 5G-lähetin on jo tullut aivan lähelle. Kyse ei kuitenkaan ole mobiiliverkosta vaan 5 gigahertsin taajuudella toimivasta wifi-verkosta. Aiemmin verkko perustettiin jommalle kummalle taajuudelle (yleensä alemmalle 2,4:lle, koska se kuuluuu kauemmaksi), mutta nyt operaattorit (ainakin DNA) näyttävät jakavan tukiasemia, jotka luovat molemmat verkot automaattisesti. Verkon nimessä näkyvällä 5G-tekstillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä 5G-mobiilitekniikan kanssa. Edes taajuudet eivät ole samoja.

5 kommenttia:

  1. Jouduin ottamaan omassa Arris-kaapelimodeemissa 5G:n käyttöön, koska 2.4G oli ajoittain hidas Bluetooth-kuulokkeitteni takia, jotka käyttävät samaa 2.4G-taajuutta ja häiritsevät näin toisiaan. Aika moni poistaa sen 5G:n käytöstä ja oli itsellänikin jonkun aikaa tarpeettomana, kunnes langattomat kuulokkeet pakottivat palauttamaan sen käyttöön. Ihan hyvin toimii.

    VastaaPoista
  2. Hmm... oletko varma, että hitaus johtui omista Bluetooth-kuulokkeistasi? Ettei kenelläkään naapureilla ollut wifiä samalla kanavalla?

    VastaaPoista
  3. Siellä näkyy joku olohuone. Moniko tietää, että Chromecast pistää oman verkon pystyyn, kun sammuttaa reitittimen? En tiedä onko tuossa mitään ongelmaa, mutta itselläni on Chromecast ja reititin saman Nexan kytkimen takana.

    VastaaPoista
  4. Siellä näkyy joku olohuone. Moniko tietää, että Chromecast pistää oman verkon pystyyn, kun sammuttaa reitittimen? En tiedä onko tuossa mitään ongelmaa, mutta itselläni on Chromecast ja reititin saman Nexan kytkimen takana.

    VastaaPoista
  5. Olohuone-Chromecasteja on avoinna vaikka kuinka paljon. Olen kerännyt isomman joukon wifi-verkkojen tietoja ja analysoin niitä parhaillaan. Ainakin se on asia, josta olisi hyvä tietää.

    VastaaPoista