tiistai 25. elokuuta 2020

Fitbit 4 vie ranneketta taas eteenpäin

Fitbitin perusranneke (Charge) on ehtinyt jo neljänteen versioon. Ulkoisesti muutokset ovat pieniä, mikä sopii aiempien versioiden käyttäjälle hyvin. Fitbit on huomaamaton ja kevyt, mutta siinä on kuitenkin kaikki tarpeellinen -- uusimmassa versiossa vähän enemmänkin.

Vaikka ranneke itsessään ei juuri muutu, lataustelakka muuttuu hieman jokaisen mallin mukana. Jos siis jättää 3-version vaikka lasten käyttöön, saa olla tarkkana ettei yritä ladata laitteita ristiin. Ne tuntuvat osuvan kohdalleen, mutta eivät silti lataudu.

Latauksesta puheenollen, akkukesto on taas lisääntynyt päivällä tai parilla, ja ulottuu nyt viikkoon. Aika hyvin pieneltä laitteelta joka mittaa askeleet, näyttää kellonajan sekä seuraa unta ja sykettä. 

Fitbit 4 ranteessa

Näyttö on edelleen vanhanaikaisesti yksivärinen, mutta ajaa asiansa. Tämä ei kuitenkaan ole älykello. On parempi maksimoida akun kesto kuin kuluttaa sähköä väreihin.

Fitbit tallentaa askeleiden ja noustujen kerrosten määrän, kuljetun matkan ja arvion kulutetuista kaloreista. Uutena mittarina on Active Zone Minutes, jossa ranneke laskee kolmella eri sykevyöhykkeellä (fat burn, cardio, peak heart rate) vietetyn ajan ja antaa niistä pisteitä.

Kun askeltavoite täyttyy, ranneke värisee kädessä. Charge 4 värisee turhankin usein, sillä nyt se ilmoittaa myös vyöhyketavoitteiden täyttymisestä. Turhat värinät vähentävät tavoitteen saavuttamisesta tulevan värinän palkitsevuutta.

Fitbit 4 mittaa unen määrää ja eri vaiheita. Niistä lasketaan pisteluku, joka auttaa tavoittamaan parempaa yöunta. Happitason graafi kertoo hengityksen muutoksista yön aikana. Suuret vaihtelut voivat olla merkki hengitysongelmista.

Ranneke on vesitiivis 50 metriin asti ja siinä on edeltäjän tavoin myös ohjattuja rentoutumisharjoituksia. Puhelimeen linkitettynä se ilmoittaa saapuvista puheluista, tekstiviesteistä ja sähköposteista. Varsinkin puheluilmoitus on hyödyllinen, koska sen ansiosta puhelinta voi pitää äänettömällä ja silti tieto puhelimen soimisesta tuntuu ranteessa. Android-sovellus sallii myös muutaman vakiovastauksen lähettämisen takaisinpäin. 

Fitbitin sovellus on edelleen esimerkillisen selkeä ja havainnollinen. Ainoa urputuksen aihe on mydata-ajattelun puute: tietoja voi siirtää itselle vain 31 vuorokautta kerrallaan. Fitbit myy mieluusti Premium-tilauksen, joka tarjoaa monipuolisia analyysejä.

Data export on rajoitettu 31 päivään.

Merkittävin parannus on sisäänrakennettu gps, joka tallentaa haluttaessa reitin. Se verottaa kuitenkin akkua; täysi akku kestää noin kuuden tunnin retken. Lenkin perustiedot (harjoitteen tyyppi, kesto, askeleet ym) se tunnistaa automaattisesti, mutta reitin tallennus pitää muistaa kytkeä erikseen päälle ennen aloittamista. Puhelimen gps:ää voi edelleen käyttää Fitbitin kautta, mikä säästää sen omaa akkua.

Nelosmalli osaa pari uutta temppua. Spotify-ohjaus kuulostaa hyödylliseltä, mutta käyttöliittymä on kapean näytön vuoksi pelkistetty ja sopii lähinnä vaihtamaan seuraavaan biisiin. Soittolistaa ei voi valita, ei liioin tiettyä biisiä.

Fitbitin nfc-tuki (Fitbit Pay) on käytössä hankala. Ennen lähimaksamista pitää syöttää nelinumeroinen pin-koodi. Numeroiden valinta näytöltä on kömpelöä ja pitäisi tehdä kassajonossa valmiiksi jo hyvissä ajoin. Numerot näkyvät helposti olan yli katsottaessa.

Nelosmallissa Fitbit on omaksunut toimintoja, jotka hoituvat helpommin älypuhelimella. Ehkä jenkeissä ihmiset kuntoilevat pelkän rannekkeen varassa, mutta suomalainen ottaa mukaansa älypuhelimen -- vaikka sitten käsivarteen kiinnitettynä. Sillä voi sentään soittaa apua, jos vaikka voimat loppuvat tai loukkaa itsensä.

Charge 4:n kellotauluja voi vaihtaa mobiilisovelluksesta tai nettipalvelusta. Tarjolla on myös muutama sovellus, kuten vallitseva ja lähipäivien sää. Varsinaista älykelloa kaipaaville Fitbitillä on muita malleja.

Sinänsä mainio juttu on, että uusista ominaisuuksista huolimatta hintaluokka on edeltävän kolmosen tasolla eli noin 150 euroa. Paketissa tulee sekä S- että L-kokoiset rannekkeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti