Näytetään tekstit, joissa on tunniste Live-tunnus. Näytä kaikki tekstit
Näytetään tekstit, joissa on tunniste Live-tunnus. Näytä kaikki tekstit

torstai 15. elokuuta 2013

Voiko Lumialla otettu kuva johtaa Live-tilin sulkemiseen?

Google myöntää, etteivät Gmail-viestit ole yksityisiä. Tällainen on ollut päivän uutinen, jonka kopioi brittilehdestä niin Iltalehti kuin Hesarikin. Uutinen ei kuitenkaan tarkoita sitä, mitä lukija kuvittelee -- se perustuu väärintulkintaan ja siksi Hesari jo korjasikin juttua aivan otsikkoa myöten.

Gmail on alusta lähtien kertonut, että viestejä skannataan mainosten kohdentamiseksi. Skannaus on kuitenkin koneellista -- ihmisten voimat eivät riittäisi viestien lukemiseen eikä kielitaito niiden ymmärtämiseen. Alkuperäinen väärintulkinta johtui vaikeasta juristeriasta, jota maallikon ei pitäisi mennä lukemaan (ei, vaikka olisikin toimittaja).

Gmail-juttu ei ollut oikea uutinen, mutta jutun perässä olevissa lukijapalautteissa oli mielenkiintoinen tieto. Nimimerkki Kissa63 kertoi mm. seuraavaa:

Gmail tutkii tilejään aivan samalla tavalla kuin Microsoft tutkii asiakkaidensa live-tilejä. Itseltäni live.com-palvelu suljettiin, koska olin, tiedusteltuani asiasta, "julkaissut" epäsiveellisen kuvan sähköpostissani. Epäsiveellinen kuva oli ammattiini liittyvä kuva reisivaltimon preparoinnista, jonka otin kännykkäkameralla Microsoftin pilvipalveluun, johon Lumia lähettää kuvan automaattisesti. Viikon päästä kuvan ottamisesta live-tilini suljettiin. Tietääkseni kuva ei ole epäsiveellinen ja oma sähköposti-tili ei ole "julkaisu", kuten Microsoft väittää.

Jos tapahtumat ovat menneet kuten nimimerkki kertoo, tässä olisi oikea uutinen. Nokian Lumia-puhelimet lähettävät kameran ottamat valokuvat automaattisesti wlan-yhteydellä Skydrive-pilveen. Onko tosiaan niin, että Microsoftin tietokone seuraa lähetettyjä kuvia ja yrittää tunnistaa niistä epäsiveellisiä otoksia? Erehtymisen vaara on suuri varsinkin lääketieteellisissä kuvissa.

Vaikka kuvat olisivat silkkaa pornoa, mikä oikeus Microsoftilla on puuttua omaan pilveen tai sähköpostilla lähetettyihin kuviin? Eri asia olisi, jos kuvat laitetaan näkymään julkisesti.

Edes julkinen näyttäminen ei saa johtaa tilin sulkemiseen, koska Windows 8 käyttää Live-tunnusta myös tietokoneelle kirjautumiseen. Epäilyttävän kuvan näyttämisen voisi estää ja käyttäjälle lähettää ilmoituksen asiasta, mutta Live-tunnuksen yllättävä poistaminen on täysin käsittämätön ratkaisu.