lauantai 27. heinäkuuta 2013

Todellinen mobiili-tv

Nokian tukema mobiilitelevisio on hävinnyt, mutta teknisesti vähemmän elegantti datasiirto näyttää korvaavan sen. Nyt, kun Yle lähettää kanavansa myös nettiin, ohjelmia voi seurata vaikka autossa. Liikkuvassa autossa toimiva televisio on kirjaimellisesti mobiili-tv.

Olen kokeillut Ylen ohjelmien katselua vanhalla iPhone 4:llä. Auton oman näytön eteen sijoitettuna puhelin istuu kojelautaan mainiosti -- puhelimen näyttö saisi tosin olla hieman suurempi:

Mobiili-TV autossa.
Ylen lähetyksissä tuntuu olevan kaksi siirtonopeutta. Paremmassa kentässä kuva näkyy hyvin ja ääni kuuluu stereona. Huonommassa kentässä kuva menee suttuiseksi ja ääni muuttuu monoksi. Uutisten seuraamiseen hitaampikin nopeus riittää. Moottoritiellä Tampere-Helsinki tuli todistetuksi, että 120 km/h nopeudessa datasignaalin vastaanotto onnistuu riittävän hyvin. Muutaman kerran signaali katkesi, jolloin Areenan oma katseluohjelma pysähtyi ja palasi kanavalistaan. Ehkä 4G tuo parannuksen tähänkin?

Autostereoiden bluetooth-vastaanotin parantaa äänentoistoa, sillä ääni saadaan ohjattua langattomasti auton omiin kaiuttimiin. Vanhempien stereoiden omistajat (kuten allekirjoittanut) voivat käyttää vaikka tätä Belkinin laitetta.

Turvallisuussyistä kuljettajan ei tietenkään pidä vilkuilla kuvaa ajon aikana, mutta matkustaja voi nauttia ohjelmista vapaasti. TV-uutisissa riittää usein pelkkä ääni, eikä kuvaa tarvitse nähdä. Tällöin myös kuljettaja hyötyy tekniikasta.

Palvelu paranee entisestään, kun myös Maikkari alkaa lähettää ohjelmiaan netin kautta. Keväällä annettu lupaus toteutunee vielä tämän vuoden aikana.

Television katselun riski kalpenee älypuhelinten rinnalla, sillä kosketusnäyttö vaatii jatkuvaa huomiota eikä puhelinta voi käyttää sokkona. Nuoret saattavat päivittää jopa Facebookia ajon aikana. Tytöistä jopa puolet näprää puhelinta ajon aikana, uutisoi Aamulehti. 

4 kommenttia:

 1. Taitaa olla Bemari?

  Enpä ole kokeillut TV:tä liikkuvassa autossa, mutta navigaattori eli älypuhelin on usein samassa paikassa. IPhone tosin tyhjensi akun nopeasti ja virtajohto oli tarpeen. Lumia jaksaa paremmin navigoinnissa.

  Minkälaista datanopeutta käytönnössä tarvitaan TV:n vastaanottamiseen?

  VastaaPoista
 2. Tämä ei suoranaisesti liity asiaan, mutta sivuaa sitä kuitenkin.

  Olin Prahassa viime viikolla ja mennessäni taksilla takaisin lentokentälle kuljettaja laskeskeli sataakolmeakymppiä kaupungin läpi ja samalla hänen käytössään oleva "telkkari" pyöritti jotain dubattua saippuasarjaa. Mietin siinä, että ehkei autoilu ja televisio välttämättä kuulu yhteen... Matkustajille tietysti voisi tarjota jotain, mutta tämä oli vain kuljettajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilainen on aina ammattilainen...

   ei vaineskaan, eihän tuota voi mitenkään pitää hyväksyttynä. Mutta ehkä dubattua sarjaa pystyi seuraamaan korvakuulolta? Tv-uutisissa se ainakin riittää.

   Poista
 3. Meillä oli Oahulla vuokralla Jeep Liberty, jossa oli suurinpiirtein tuossa kohtaa kojelautaa näppärä pieni kotelo, jossa oli kumimatto pohjalla. Nexus 7 tabletti mahtui siihen juuri sopivasti ja jäi oikeaan katselukulmaan. Käyttö oli toki navigointiin mutta toki siinä elävä kuvakin olisi hyvin pyörinyt.

  Lähinnä heräsi kysymys miksei useamassa autossa ole järkevää paikkaa tabletille tai edes puhelimelle, "auto dock". Autojen omat navit ja keskikonsolin näytöt kun tuppaavat olemaan aika keskivertoja.

  VastaaPoista