lauantai 3. elokuuta 2013

Microsoftin tablet-strategia vaikeuksissa

Microsoftin yritykset päästä mukaan tablet-markkinoille ovat epäonnistuneet vielä pahemmin kuin puhelinpuolella. Ei mikään ihme, sillä tällä hetkellä on vaikea suositella Microsoftin tableteja muille kuin vannoutuneille Microsoft-ratkaisujen käyttäjille -- ja heillekin vain varauksin.

Olen yrittänyt oppia pitämään Surface Prosta, mutta en onnistu siinä. Pro-malli on kuin läppäri ilman näppäimistöä. Kun vertailukohtana on Samsungin 9-sarjan läppäri, Surface Prolla ei ole mitään mahdollisuuksia. Siinä on huonompi ja pienempi näyttö, se kuumenee jo kevyelläkin käytöllä ja erikseen ostettava näppäimistö on vaatimaton. Yllättävää kyllä, Samsungin läppäri painaa vain aavistuksen enemmän kuin Surface Pro Type Cover -näppäimistöllä (1202 vs. 1145 grammaa). Muuntajien painoero on 31 grammaa. Surface Pro on hieman halvempi, mutta aivan liian kallis ollakseen kilpailukykyinen.

Tabletina Surface Pro on kehno, koska sen akkukesto on vain puolet Samsungista. Windows 8 toimii sinänsä tablet-käytössä mainiosti, mutta en ole vielä löytänyt yhtään sellaista sovellusta, jonka todella haluaisin. Windows 8:n oma sähköposti ja Twitter/Facebook-toiminnallisuus ovat kömpelöitä, kun niitä voi yhtä hyvin käyttää perinteisen Windows-näkymän kautta. Paitsi, että siellä tarvitaan näppäimistö ja hiiri.

Ei ihme, että kesäkuun Build-kehittäjäkonferenssissa Microsoft lahjoitti kaikille osallistujille Pro-tabletin. Tuhansien koneiden luovutus pienensi ehkä hieman myymättömien laitteiden varastoa.

Itse pidän enemmän parjatusta Surface RT:stä, vaikka juuri sen onneton menekki on tuottanut Microsoftille miljoonien alaskirjaukset. Surface RT on selvästi ohuempi, kevyempi ja sen akku kestää pidempään. Surface RT on melkein aito tablet, jossa kylkiäisenä on perinteinen (toimimaton) Windows.

Windows-puolen ainoa hyvä puoli on ilmainen Microsoft Office -ohjelmisto, vieläpä uusinta versiota. Jos tämä tulisi myös Pro-mallin mukana, se lisäisi kysyntää -- mutta olisi Microsoftin oman bisneksen kannalta huono juttu, joten sitä lienee turha odottaa.

Surface RT elää ja kuolee UI-sovellusten mukana. Tällä hetkellä lähinnä kuolee, koska valikoima on vieläkin rajallinen. Luvassa on myös ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi mobiilikäytössä tuikitarpeellinen Dropbox löytyy kyllä sovelluskaupasta, mutta se ei käytännössä toimi. Siitä puuttuu juuri se, mikä tekee Dropboxista Dropboxin. Buuu.

Yksittäinen ongelma on myös Microsoftin valitsema 16:9 kuvasuhde, joka sopii kyllä elokuvien katseluun, mutta on pienillä näytöillä erittäin epäkäytännöllinen esimerkiksi web-surffailussa tai ylipäätään missään hyötykäytössä.

Pahinta Microsoftin kannalta on se, ettei ongelmasta ole helppoa ulospääsyä. Prosessorikehitys auttaa vähän: Haswellin alhaisempi kulutus pidentää akkukestoa ja vähentää kuumenemista, joten vanha Surface Pro -varasto dumpataan kohta ulos hinnalla millä tahansa. Windows 8.1 -päivitys tuo pieniä parannuksia käytettävyyteen. Mutta tärkeimpiä ongelmia ne eivät ratkaise: perinteinen Windows ei sovi tablet-koneisiin ja aitoja Modern UI-sovelluksia (voi hitsi, keksikää nyt parempi nimi näille uudentyyppisille ohjelmille!) ilmestyy hitaasti.

Älypuhelimet ovat riittävän erilaisia, jotta niihin voidaan tuoda ihan uusi alusta, mutta tabletit ovat hankalasti pöytäkoneen ja älypuhelimen välissä. Ehkä Microsoftin kannattaisi tuoda Windows Phone tabletiin vanhan Windowsin sijaan? Ei se ainakaan huonommin voisi myydä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti