sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Älyjääkaappi ja IFTTT-ohjaus

Boschin 6-sarjan jääkaappi sisältää kaksi kameraa ja wlan-yhteyden. Home Connect -tekniikalla se välittää kuvat pilveen, josta niitä voi katsoa älypuhelimella esim. ruokakaupassa. Kirjoitin laitteesta toiseen blogiini.

Älypuhelimen hallintaohjelmassa on vain muutama toiminto, mutta onneksi Home Connectissa on nykyään IFTTT-rajapinta. Sen kautta jääkaapin voi yhdistää muihin laitteisiin ja nettipalveluihin.

Laajempi IFTTT-esimerkki löytyy parin vuoden takaisesta kirjoituksestani Ilmoitus sähköpostilla, kun lapsi tulee kotiin, joten tässä vain lyhyt esimerkki.

Valmiista IFTTT-kirjastosta löytyy hyödyllinen resepti, joka lisää Google Docsin laskentamalliin rivin aina, kun jääkaappi avataan.

Valmis resepti käytön lokittamiseen.
Lokista mm. näkee, että joku on käynyt kaapilla keskellä yötä (en se minä ollut!):

Jääkaapin oven avausloki.
Tämä olisi mainio toiminto esim. laihduttajalle, sillä usein jääkaapin ovien avausmäärä korreloi painon muutosten kanssa. Valitettavasti toiminnallisuus on rajallinen -- se ei esimerkiksi kerro, kauanko ovi oli auki. Hälytystä varten on oma laukaisin (liipaisee toiminnon, jos ovi on auki yli kaksi minuuttia).

Toinen valmis resepti liittyy Alexaan. Sanomalla "Alexa, trigger Activate Super Freezer" kytkee laitteen pakastusteholle. Sama onnistuu painamalla pientä punaista painiketta laitteen etuovessa.

Pakastuksen puheohjaus onnistuu Alexalla.
Ehkä jo seuraavassa mallissa ovi aukeaa moottorilla, jolloin "Alexa, ask Fridge to open door" riittää avaamaan oven (näppärää, jos on vaikka iso täytekakku käsivarsilla). Moottori mahdollistaisi myös automaattisen sulkemisen, kun aikaraja ylittyy. Tietenkin moottori olisi myös tietoturvariski, sillä ennen pitkää joku keksisi hakkeroida pääsyn jääkaapille verkon ja pilven läpi, ja avata oven keskellä päivää.

Siihen lokiesimerkkiin palatakseni: kuka kävi yöllä jääkaapilla? Olisi helppoa virittää kaapin lähelle kamera, joka IFTTT:n ohjaamana ottaisi kuvan aina ovea avattaessa. Vastaavasti keittiön älyvalot voisi kytkeä punaiselle tai vilkkumaan, mikäli ovi jää auki. IFTTT-reseptejä rajoittaa hieman se, ettei liipasimena voi käyttää oven sulkemista.

Entä jos yhdistäisi älyvaa'an ja älyjääkaapin? Olen jo pitkään käyttänyt Withingsin (nykyään Nokia) älyvaakaa, jonka resepti lähettää painotiedon Fitbitille. Jääkaapin eteen sijoitettu vaaka tarjoaisi hauskoja virittelymahdollisuuksia, etenkin jos jääkaapin ovessa olisi sähkölukko.

Tehdään kuitenkin demo-mielessä yksinkertaisempi esimerkki: ilmoitus sähköpostiin aina, kun ovi avataan. Valitaan aluksi laukaisimen liipaisuehto. Home Connect tarjoaa viisi vaihtoehtoa: jääkaapin tai pakastimen oven avaaminen, oven auki jääminen sekä pakastimen lämpötilan nousu liian korkeaksi:

Liipaisimen valinta
Sen jälkeen valitaan suoritettava toiminto. Tiedon avauksesta voisi lähettää vaikka Twitteriin tai Facebookiin (jep, ei mitään järkeä, mutta kuitenkin).

IFTTT-tuki on nykyään kiitettävän laajaa (kuvassa pieni osa).
Valitaan Gmail ja kirjoitetaan työsähköpostin vastaanottajaosoite sekä haluttu viesti ja muut tiedot:

Sähköpostin asetukset.
Ja sitten se onkin jo valmis:
Asetukset tehty.
Sitten vain avaamaan jääkaapin ovi ja katsomaan, tuleeko ilmoitus sähköpostilla:
Ilmoitus sähköpostiin.
Jep, toimii. Ei kovin hyödyllinen, mutta innostaa kokeilemaan älykodin ja älykkäiden kodinkoneiden mahdollisuuksia.

Paljon hyödyllisempi olisi resepti, joka lähettää tekstiviestin pakastimen lämpötilan noususta tai oven auki jäämisestä. Se on helppo tehdä, sillä IFTTT pystyy lähettämään tekstiviestejä, mutta valitettavasti palvelu toimii vain USA:ssa ja Kanadassa.

Lopuksi muistutus tietoturvasta. Mitä enemmän älylaitteita kotiin hankkii, sitä suurempi riski niistä seuraa. Itse en pidä tiedonkeruulla pelottelua relevanttina, sen sijaan koneiden turva-aukot ja palvelunestohyökkäykset voivat tuottaa ikäviä yllätyksiä.

Toisaalta jotta tuntisi riskit ja osaisi parantaa niin omaa kuin muidenkin tietoturvaa, on pakko kokeilla ja tutustua uuteen tekniikkaan. Siinä tehtävässä Boschin älyjääkaappi täyttää hyvin paikkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti