maanantai 19. helmikuuta 2018

Fing kertoo, miksi VR-junaverkko hidastelee

Jokainen VR:n junassa nettiä käyttänyt on varmasti tuskaillut yhteyden hitauden kanssa. Hitaus on ymmärrettävää, sillä kaikkien junan matkustajien dataliikenne tungetaan 4G-liittymien kautta (kuulemma kaikkien operaattorien simmit rinnakkain) lähimpiin tukiasemiin. Usein junanrata kulkee metsässä, johon tukiasemien käyttö on vähäistä eikä niitä kannata rakentaa pelkkiä junamatkustajia varten. Junan pysähtyessä asemalle tai radan kulkiessa lähellä moottoriteitä bititkin kulkevat vauhdilla.

Android-sovellus Fing on näppärä työkalu wlan-verkossa olevien laitteiden inventointiin ja tarkkailuun. Tiedätkö itse, kuinka monta laitetta työpaikan tai kodin wlan-verkkoosi on kytkeytynyt? Ovatko kaikki omiasi? Fing näyttää laitteet ip-osoitteineen ja pyrkii tunnistamaan, millaisesta laitteesta on kyse.

Itse sovellus on ilmainen, mutta valmistaja myy myös 129 dollarin hintaista Fingbox-lisälaitetta. Turun-junassa Fing löysi verkosta 67 päätelaitetta. Applen suuri määrä yllättää.

Applen laitteet junamatkailijoiden suosiossa.
No, on siellä pari muutakin:

Läppäreitä ja Samsungin puhelimia.
Terveisiä vain Harri Palvirannalle, jolla näyttää olevan MacBook Pro. Mistä päästäänkin kirjoituksen tietoturvaopetukseen: ei ehkä kannata nimetä laitetta oman nimensä perusteella.

Turun-matka on lyhyt ja siinä on vain muutama vaunu. Tampereen-junassa käyttäjiä olikin sitten jo yli tuplasti:
Tampereen junassa 173 verkkokäyttäjää.
Yksi käyttäjistä on Saana Rasimus, jonka laitteen nimessä esiintyy KYCL18. Sama teksti on Sami Laakson iPadissä. Ja junassa näyttää olevan myös Marja-Liisa Flink iPad. Terkkuja kaikille.

Kun yli 170 laitetta haluaa verkkoon ohi kiitävien 4G-tukiasemien kautta, ja monet vielä kuuntelevat musiikkia tai yrittävät katsella videoita, ei ole ihme jos yhteydet pätkivät. Tähän tuskin 5G tuo parannusta.

Oman nimen tai organisaation julkinen näkyminen ei ole suuri tietoturvariski, lähtökohta kuitenkin on, että jokaisen laitteen suojausten tulee olla kunnossa. Silti asiasta on hyvä olla tietoinen eikä itsestä kannata levittää turhaan sähköistä informaatiota. Laitenimi näkyy verkossa julkisesti, joten sillä voisi tunnistaa esimerkiksi kaupassa asioivia henkilöitä ja heidän liikkumistaan (edellyttäen, että kaupassa on avoin wifi, johon asiakkaan puhelin kirjautuu automaattisesti).

Olen kokeillut Fingiä muissakin julkisissa verkoissa. Helsinki-Vantaalta löytyi vain Ciscon laitteita, joten verkon rakenne estää muiden päätelaitteiden näkymisen. New Yorkin kentällä laitteita näkyi enemmän:

JFK:n wifi-verkon päätelaitteet
iOS-laitteiden tapa käyttää henkilön omaa nimeä laitteen nimenä näkyy tässäkin listassa.

Ylivoimainen ennätys laitteiden määrässä tuli kuitenkin Dallasin lentokentällä:

Dallas - Ft. Worth kenttä
Peräti 1931 päätelaitetta samassa wifi-verkossa! Siinä olisi hakkerille materiaalia, jolla kokeilla esimerkiksi laitteiden suojauksia.

Kun pelkkä softa on näin hyödyllinen, tilasin myös Fingbox laitteen. Raportoin sen toiminnasta myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti