sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Orcam MyEye avustaa sokeita, seuraava versio myös näkeviä

Parhaimmillaan uusi tietotekniikka ja digitalisaatio rikastuttavat aidosti ihmisten arkea. Yksi sellainen laite on israelilaista alkuperää oleva Orcamin MyEye, josta Iltalehti kirjoitti viikonloppuna Uusi keksintö mullisti sokean Johannan elämän. Jutussa laitetta kokeillut näkövammainen Johanna kertoi, miten laite antaa käyttäjälleen uudenlaisen vapauden, kun pystyy "lukemaan" ulkona näkyviä opaskylttejä ja jopa kirjoja.

Tutustuin laitteeseen tammikuussa USA:ssa CES-messuilla ja kävin sen jälkeen suomalaisen maahantuojan luona tapaamassa Johannaa. Muutama havainto vielä Iltalehden ansiokkaan jutun täydennykseksi.

Kyseessä on siis pieni laite, joka ripustetaan silmälasien sankaan. Toisessa päässä on pieni kamera, toisessa päässä pieni kaiutin, joka kuiskii korvaan mitä kamera näkee. Iltalehden jutussa laitetta kutsutaan virheellisesti älylaseiksi. Kaikki tekniikka on usb-tikun kokoisessa paketissa ja laseiksi käy mikä tahansa.
OrCam MyEye
Tässä esittelijä messuilla:
MyEye ripustetaan silmälasien sankaan.
Kamera tunnistaa esimerkiksi käden, joka nostetaan silmien tasalle. Silloin kaiutin kertoo kellonajan, aivan kuin kädessä olisi näkymätön rannekello. Jos kellon kohtaa osoitetaan sormella, laite kertoo myös viikonpäivän ja päiväyksen.
Vilkaisu virtuaaliseen rannekelloon.
Kamera tunnistaa seteleitä, mistä on suuri apu näkövammaiselle. MyEye kertoo korvaan, minkä arvoinen seteli on kädessä. Laite osaa lukea myös opaskylttejä ja papereita tai kirjan sivuja. Kameran kyljessä on pieni nappi, joka ottaa kuvan paperista ja sen jälkeen laite lukee tekstin ääneen selvällä suomella. Kaikki eivät ole täysin sokeita, jolloin he pystyvät osoittamaan paperista halutun kohdan sormella ja laite jatkaa lukemista siitä.

Kaupassa laite auttaa löytämään oikean tuotteen, sillä se pystyy lukemaan tuotteiden nimiä hyllyltä. Kameran vieressä on pieni salama antamassa lisävalaistusta. Näkevä ei osaa edes kuvitella, miten suuri apu on siitä, että pystyy kotona tunnistamaan lääke- tai shampoopullon.

Laitteelle voidaan opettaa enintään sadan ihmisen kasvot, jolloin se kuiskaa korvaan henkilön nimen. Jos henkilön kuvaa ei löydy muistista, se kuvailee ainakin sukupuolen ja iän (nuori mies, nainen, lapsi jne). Kasvotunnistus aktivoituu kättelyetäisyydeltä.

Ei ihme, että Johanna kehui kovasti laitetta. Sen näkövammaisen arkeen tuoma apu on tuntuva, oikein teknologiaa parhaimmillaan.

Pari rajoitustakin löytyy. Ensinnäkin hinta, joka on 5580 euroa. Kunnat korvaavat näkövammaisille apulaitteita, mutta käytännöt vaihtelevat ja laitteesta olisi apua monelle sellaisellekin vanhukselle, jolla itse ei ole varaa sitä ostaa. Toivottavasti teknologia kehittyy ja hinnat laskevat.

Toinen ongelma on virrankulutus. Kuvien tunnistaminen vie paljon energiaa ja siksi akku kestää vain muutaman tunnin aktiivista käyttöä. Parhaiten laite toimisi, kun se saisi olla koko ajan automaattitilassa - silloin se tarkkailee ympäristöä koko ajan ja tulkitsee tekstejä sekä kasvoja oma-aloitteisesti. Jatkuvassa toiminnassa akku kuitenkin tyhjenee melkein silmissä.

On-demand-käyttö, jolloin laite aktivoituu vain napista, on sekin hyödyllinen. Akun voi ladata usb-liitännällä virtapankista, jollaista sokea käyttäjä kuljettaa varmuuden vuoksi mukanaan. Edellinen versio käytti erillistä keskusyksikköä, jonka iso akku kesti pidempään, mutta oli hankala kuljettaa. Koko järjestelmän kutistaminen silmälaseihin sopivaksi on digitekniikan taidonnäyte. Tällaisten laitteiden edessä on hienoa olla insinööri!

Vanha (vas.) ja uusi (oik.) versio.
Tekniikan käyttö ei rajoitu näkövammaisiin. Orcamin edustaja kertoi messuilla uudesta, työn alla olevasta laitteesta, jonka kamera sijoitetaan rintapieleen tai paidan taskuun.
OrCamin seuraava laite auttaa myös näkeviä.
Kun laite tunnistaa kasvot, se näyttää henkilön nimen ja taustatiedot älykellossa, mistä ne voi vilkaista huomaamattomasti ja näin päästä kiinni small-talkiin. Enää ei tarvitse myyjän hävetä, ettei muista asiakkaan nimeä, yritystä eikä viime vuoden tilausmääriä. Tämä laite voisi kertoa kaiken automaattisesti!

Ostan heti, kun laite tulee myyntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti