tiistai 26. helmikuuta 2019

Microsoft Surface Laptop 2 -läppäri

Microsoftin päätös ryhtyä muutama vuosi sitten tablet- ja läppärivalmistajaksi kummastuttaa edelleen. Miksi softayhtiö pyrkii laitemarkkinoille, joilta muut suuret valmistajat pyrkivät pikemminkin pois? Muutama vuosi sitten läppäreitä pidettiin taantuvana alana. Nyt kysyntä on vakiintunut ja tabletit hiipumassa, mutta uutta kasvualaa siitä tuskin tulee koskaan.

Microsoftin selityksen mukaan vain omalla tekniikalla Windowsista saadaan kaikki hyöty ja asiakkaalle voidaan tarjota paras käyttäjäkokemus. Uskokoon ken tahtoo. Eipä näissä läppäreissä suuria eroja ole, oli valmistaja kuka tahansa.

Microsoft Surface Laptop 2
En ole koskaan it-urallani tuntenut itseäni yhtä tyhmäksi kuin saadessani ensimmäisen Surface-läppärin käteeni. Miten /&#%/ tämä käynnistyy?! Vasta pitkän etsimisen jälkeen huomasin, että virtapainike on piilotettu näppäimistöön. Ei kuitenkaan reunaan, kuten Applella, vaan sisemmäksi Del-näppäimen viereen.

Etsi kuvasta virtakytkin.
En ole vieläkään vakuuttunut ratkaisun toimivuudesta, mutta tällä kertaa sain ainakin koneen päälle ongelmitta. Ja konehan on hieno: todella ohut ja sileä, tuo mieleen Mac Airin. Ulkomitoiltaan Surface on hieman pienempi, mutta ohuempien reunojen vuoksi näytön koko on samaa luokkaa. Vertailukohtana on Air-koneiden vanha versio (2017), josta pidin niin, että ostin toisen kun niitä vielä sai. Näytön koko on 13,5 tuumaa ja tarkkuus erikoiset 2256x1504 kuvapistettä. Kuvanlaatu on erinomainen, huomattavasti vanhaa Mac Airia parempi. Kuvasuhde 3:2 sopii paremmin toimistotyöhön kuin elokuvien katseluun. Kosketusnäyttö sopii moniin tilanteisiin ja sitä voi tehostaa erikseen ostettavalla kynällä.

Laite on siisti, mutta varsinkin testikoneen mustana vaikutelma on kovin insinöörimäinen. Ei tällä design-palkintoja voiteta, mutta ei ole tarkoituskaan. Painoa on vain 1,25 kiloa. Yksityisen käyttäjän kannattaa valita jokin uusista väreistä mustan sijaan, kuten burgundin punainen tai koboltinsininen.

Ulkomitoiltaan Surface 2 on liki identtinen vanhan Airin kanssa. Paksuus on 1,45 senttiä, syvyys 22 ja leveys 31 senttiä. Painoa kertyy mitättömät 1,25 kiloa.

Ulkomitat ovat lähes identtiset vanhan Mac Airin kanssa.
Testikoneessa oli i5-8250U 1,6 GHz prosessori, kahdeksan gigatavua keskusmuistia ja 256 gigatavun levyasema. Kyljessä on MiniDP-portti näyttöä varten ja yksi USB 3-portti. Akkunäyttö kertoo vain prosentit eikä arvioi jäljellä olevaa käyttöaikaa, mutta testikäytön aikana akku tuntui riittävän mainiosti koko työpäiväksi -- ja enemmänkin. Microsoftin oma ilmoitus on 14,5 tuntia.

Molemmat ovat yhtä korkeita.
Näppäimistön liikerata on riittävä ja kosketuslevy on mahtavan kokoinen. Painikkeet on upotettu itse levyyn.

Parasta koneessa on Windows Hello, joka avaa lukituksen kun näyttö nostetaan pystyyn. Käyttäjän tunnistus tapahtuu muutamassa sekunnissa, eikä se hämäänny edes silmälaseista. Hello ei tietenkään ole Surface-koneen yksinoikeus, mutta jaksaa aina ilahduttaa käytännöllisyydellään.

Laturissa on usb-paikka.
Laturi on hyvä, sillä verkkojohto on lyhyt, mutta muuntajan jälkeen tuleva pienjännitejohto riittävän pitkä. Laturissa on myös usb-latauspaikka vaikka langattomille kuulokkeille tai hiirelle. Tietokoneen päässä on helposti irtoava magneettiliitin, jollaisesta Apple on uudessa Air-mallissaan ikävästi luopunut.

Miinuspuolelle jäävät liitännät. USB 3.1 ja sd-kortinlukija olisivat tervetulleita.

Vanhaa Surface-läppäriä myydään uuden mallien tieltä tarjouksissa jopa 900 eurolla. Uusi versio on tehokkaampi, mutta perusominaisuuksiltaan samanlainen. Pienellä 128 gigan levyllä 2-mallin saa noin 1200 eurolla, isompi 256 gigan levy nostaa hinnan jo lähes 1600 euroon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti