Lukijakommentin perusteella jatkoin Powerpoint-tiedostokokeita. Miten tiedoston koon käy, jos kuvien liittämisen jälkeen merkitään jokin kuva ja valitaan Muotoile > Pakkaa kuvat:
|
Powerpointin oma kuvien tiivistystoiminto. |
Tällä toiminnolla kuvan tarkkuutta voidaan laskea haluttuun ppi/dpi-määrään ja vaikutus ulottaa joko aktiiviseen tai (rasti poistamalla) kaikkiin kuviin. Lisäksi Powerpointin sisällä rajatut alueet kuvasta voidaan poistaa pysyvästi, jolloin rajausta ei voi enää muuttaa.
|
Kuvien pakkausasetukset. |
Pikaisten kokeilujen perusteella näyttäisi siltä, että Powerpointin oma pakkaustoiminto säilyttää häviöttömän pakkauksen, mutta ottaa huomioon koon, johon kuva on dialla skaalattu. Toisin sanoen kerran pienennettyä kuvaa ei voi enää laadun kärsimättä suurentaa takaisin alkuperäiseen kokoonsa.
Käyttämäni kolme ruutukuvaa olivat aavistuksen eri kokoisista ikkunoista kuin alkuperäisessä testissä, mutta tulokset ovat silti vertailukelpoisia. Suora Printscreen ja copy/paste tuotti 1008 kilotavun tiedoston eikä uudelleenpakkaus (96 dpi, joka ilmeisesti oli myös oletustarkkuus) vaikuttanut kokoon mitään. Ilmeisesti copy/paste tuotti kuvalle koon (leveys x korkeus), joka oli sama kuin ruututarkkuus.
Pienentämällä kuvien mittoja ensin Powerpointissa ja tallentamalla ne uudelleen, tiedoston koko putosi 658 kiloon. Vertailun vuoksi: ruutukuvien tallennus ensin jpeg-muotoon ja lukeminen import-toiminnolla dioille tuotti 457 kilotavun tiedoston. Importilla luettujen jpeg-kuvien pienentäminen ja Powerpointin oma pakkaus kutisti esityksen tiedostokoon jopa alle 100 kilotavuun, mutta silloin kuvat olivat jo todella pieniä.
Mitä tästä voi päätellä? Kaikesta päätellen Powerpointin pakkaustoiminto säilyttää häviöttömän pakkauksen, jolloin tiedostokoko riippuu kuvien skaalauksesta dialla. Mikäli kuvia on skaalattu pienemmäksi, uudelleenpakkaus voi tuottaa merkittävän tilasäästön, joka pätee sekä leikepöydän kautta lisättyihin että levyltä tuotuihin (import) jpeg-kuviin.
Parasta on, että Powerpointin omaa pakkaustoimintoa voi käyttää vanhoihin esityksiin ilman, että käyttäjän itse pitää tehdä niihin muutoksia. Kokeilin vaikutusta viimeksi pitämääni tietoturvakoulutukseen, jonka Powerpoint-tiedoston koko oli 32,7 megatavua. Uudelleenpakkauksen jälkeen koko puolittui 18,6 megatavuun. Melkoinen säästö, jonka hintana on, että esityksen kuvien uudelleenkäyttö saattaa hankaloitua. Arkistoiduissa tai yleisölle jaettavissa esityksissä se ei haittaa mitään.
Osallistujille jaettuun pdf-versioon asetuksella oli alle 10 % pienentävä vaikutus. Pdf-tiedostossa kuvat on jo valmiiksi optimoitu oikeaan kokoon ja pakattu häviöllisesti.
|
Älä linkitä näyttökuvaa automaattisesti - täh? |
Asetuksia penkoessa tuli vastaan Powerpointin linkitysasetus, jota en ole ennen huomannutkaan. Versiosta 2013 lähtien on mahdollista valita "Älä linkitä näyttökuvaa automaattisesti", jota ohjeteksti kuvaa hämärästi näin: "Kun käytät Lisää > Kuva ja sieppaus kuvan Internet Explorer-selaimella PowerPoint tehdä kuvan hyperlinkin, joka osoittaa tehdyt muistiinpanot näyttökuva web-sivulle."
Selityksestä päätellen asetus ei vaikuta tämän bloggauksen aiheena oleviin asioihin mitenkään. Hämäryyden lisäämiseksi ohjeteksti käyttää asetuksesta eri nimeä kuin mitä ikkunassa käytetään.
|
Älä pakkaa tiedoston kuvia. |
Sen sijaan alempana oleva muokkaustietojen hylkäys ja Älä pakkaa tiedoston kuvia ovat relevantteja. Ensimmäinen poistaa metatiedot, joita tallentuu kun kuvaa muokataan Powerpointin sisällä. Jälkimmäinen valitsee Powerpointin pakkauksessaan käyttämän kuvan oletustarkkuun dpi:nä tai jättää kuvat haluttaessa kokonaan pakkaamatta, jolloin tiedostokoko moninkertaistuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti