lauantai 9. helmikuuta 2013

Matkailijan oma wlan-tukiasema

Matkailija saa ostaa hotellista wlan-yhteyden, mutta se on yleensä sidottu vain yhteen koneeseen. Jos on useampia koneita (läppäri, tablet, älypuhelin) tai useampi perheenjäsen, jotka kaikki haluaisivat nettiin, herää halu jakaa nettiyhteys muillekin. Mutta miten?

Harva hotelli tarjoaa enää langallista Ethernet-yhteyttä, mutta sen jakaminen wlan-yhteytenä onnistuu ohjelmallisesti. Sen sijaan hotellin wlan-yhteyden muuttaminen toiseksi wlan-yhteydeksi omia koneita varten ei onnistu -- läppärin wlan-piiri ei pysty toimimaan sekä vastaanottimena että tukiasemana yhtä aikaa.

Viime viikolla Hernesaaren Verkkokauppa.comissa silmiini osui juuri sopiva laite tähän tarkoitukseen: Asus WL-330N. Tämä näppärä, parin tulitikkuaskin kokoinen laite tekee juuri sen, mitä matkailija haluaa: muuttaa läppärin wlan-yhteyden tukiasemaksi, johon kaikki omat laitteet voivat kytkeytyä. Laitteesta on myös 10 euroa kalliimpi malli 3G-tuella, mutta jos käytössä on 3G-verkko, sen jakaminen wlaniksi käy tabletilla tai älypuhelimella.

WL-330N toimii viidessä eri tilassa, mm. tavallisena tukiasemana ja toistimena. Kiinnostavin muoto on kuitenkin Wi-Fi account sharing:

WL-330N jakaa hotellin tms. wlan-yhteyden omana tukiasemana omille laitteille.
Hotellin tms. wlan-yhteys valitaan oikealla alhaalla näkyvästä ikkunasta. Oman tukiaseman nimi, salasana ja salaustapa kerrotaan yläpuolella näkyvissä kentissä.

Kolme varoituksen sanaa: ensinnäkin laite pitää asentaa valmiiksi jo ennen matkaa, sillä se haluaa toimivan Ethernet-yhteyden. Kotona on syytä testata, miten jakaminen tapahtuu, sillä hotellien maksullisten wlan-yhteyksien käyttöönotto ei aina ole ihan yksinkertaista. Turha sählätä enää reissussa asian vuoksi.

Toinen huomio: tietokoneessa pitää olla Ethernet-portti. Laite muuntaa läppärin vastaanottaman wlan-yhteyden Ethernetiksi, jonka purkki kääntää taas takaisin wlan-yhteydeksi. Uusista ultrabookeista Ethernet on jätetty tarpeettomana pois, joten silloin tarvitaan lisäksi erillinen usb-ethernet-sovitin.

Kolmas huomio: purkki saa virtansa usb-liittimestä, joten ultrabookeissa tarvitaan vähintään kaksi usb-porttia.

Kahden piuhan vuoksi järjestelmä ei ole erityisen elegantti -- mutta hei, se toimii! On tosi mukavaa kun saa kaikki omat ja perheen laitteet nettiin yhdellä maksulla nettiin.

14 kommenttia:

  1. Oliko niin, ettei mikään älypuhelin osaa jakaa wlan yhteyttä eteenpäin? Tai tarkennettuna; pitääkä puhelimen olla kiinni operaattorin verkossa jotta wifi-tethering onnistuu.

    VastaaPoista
  2. En ole vielä löytänyt laitetta, joka osaisi jakaa wlan-yhteyden eteenpäin ikään kuin toisena tukiasemana. Tämä saattaa olla ihan piiritason rajoitus, jota ei voi ohjelmallisesti kiertää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TP-LINKin kannettavalla langattomalla reitittimillä TL-WR702N pitäisi onnistua jakamaan wlan-yhteys eri ssid:llä ja salasanalla. Katsto ns. bridge mode;
      http://www.tp-link.dk/products/details/?model=TL-WR702N#app

      Poista
  3. Applen Airport-wlanpurkeilla voi jatkaa (Airport)wlan-verkkoa, mutta en tiedä onnistuuko jonkun muun purkin kanssa.

    VastaaPoista
  4. Jatkaminen ja jakaminen ovat eri asioita. Jatkaminen on helppoa, mutta jakamisessa pitää purkaa salaus, vaihtaa kanavaa ja ssid:tä, salata uudelleen ja lähettää eteenpäin.

    Applen Airport on kätevä, itselläni se on Airplayllä kaiutinten käytössä. Se sopii myös matkailijan tukiasemaksi, mutta on Asusta isokokoisempi ja vaatii oman sähköpistorasian. Ja ennen kaikkea siitä puuttuu jakaminen. Asus osaa sekä jakaa että jatkaa.

    VastaaPoista
  5. Ainakin OS X osaa jakaa internet yhteyttä mistä tahansa interfacesta mihin tahansa, jolloin hotellin WiFin jakaminen eteenpäin on varsin helppoa;

    1) Läppärin ethernet-liitäntään voi kytkeä minkä tahansa pienen WiFi-tukiaseman siltaavana, eli läppärin kannalta kyseessä on WiFi->Ethernet jako, ja pieni AP on jatkaa langallista ethernet-verkkoa langalliseksi. OS X tekee NAT:in internet jaossa.
    2) Läppäriin voi hankkia pienen USB WiFi-palikan, jolloin läppärissä on kaksi WiFi-liitäntää ja WiFi->WiFi jako onnistuu. Kuten edellä, OS X hoitaa NATin.

    Yleisesti ottaen jos kannettava on reissussa mukana tuo toisen WiFi-liitännän hankkiminen mukaan on helpompaa ja yleensä halvempaa kuin erillisen palikan kantaminen.

    Tuon mainitun Asuksen lisäksi kannattaa tsekata TP-Linkin ML-MR3020 ja TL-MR3040, jälkimmäinen toimii myös tarvittaessa akuilla USB-virran lisäksi. Näissä USB-virtaa syövissä laitteissa on yksi pieni miinus yleisesti ottaen; eivät jaksa kunnolla syöttää virtaa enää LTE-tikuille.

    VastaaPoista
  6. Windows-koneilla onnistuu tuo hosted network ominaisuudella, lisää infoa täällä: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/dd815243%28v=vs.85%29.aspx

    Ei tosin kovinkaan helppokäyttöinen.

    VastaaPoista
  7. Kiinnostava juttu ("Great unknown Windows feature" - tosiaan!), ominaisuus käytössä siis Windows 7:stä alkaen:

    "With this feature, a Windows computer can use a single physical wireless adapter to connect as a client to a hardware access point (AP), while at the same time acting as a software AP allowing other wireless-capable devices to connect to it."

    Microsoftin dokumentaatio käsittelee vain netsh-komentoja, onko kukaan löytänyt ohjelmaa jolla tätä ominaisuutta pääsisi hyödyntämään?

    VastaaPoista
  8. WLAN Hosted Network Manager niminen softa toimittaa ihan mukavasti.
    http://www.brainbytez.nl/wlan-hosted-network-manager/

    VastaaPoista
  9. Virtual Router on toinen ohjelma, jolla voi käskeä Windowsin virtuaaliverkkoja:
    http://virtualrouter.codeplex.com/

    VastaaPoista
  10. Hei Petteri,

    Olisi yhteistyöehdotus sinulle, mutten löytänyt mistään yhteystietojasi. Kirjoittele minulle jos sopii johanna.lillrose@gmail.com. :)

    VastaaPoista
  11. Googlaamalla löytyy heti, mutta laitan viestiä.

    VastaaPoista
  12. Terve,
    Symbian Nokiasta pystyi tekemään WLAN tukiaseman.Samoin iPhonesta. TIetääkö kukaan onnistuuko Lumialla?

    VastaaPoista