maanantai 18. marraskuuta 2013

Surface RT ja Windows 8.1 -kokemuksia

Olen aktivoitunut Surface RT:n kanssa päivitettyäni siihen Windows 8.1-käyttöjärjestelmän. Mitään radikaalia parannusta ei tullut, mutta halpa Surface on sellaisenaan pätevä laite kevyeen hyötykäyttöön, kuten kirjoittamiseen ja nettisurffailuun. Uusien kakkosmallien jälkeen se on myös edullinen.

Yksi Macintosh-koneiden eduista on se, että firmware-päivitykset tulevat käyttöjärjestelmäpäivitysten mukana automaattisesti. Surface-tableteissa Microsoft pystyy samaan, koska laitteisto on sen omaa.

Surfacen firmware-päivitykset tulevat Windowsin mukana (tässä tosin Pro-malli)
Maikkarin tv-lähetysten katselu ei tosin vieläkään onnistu, sillä Microsoft ei tue omaa Silverlight-laajennustaan RT-alustalla.

Päivityksestä huolimatta Windows-työpöytä toimii edelleen surkeasti tablet-käytössä. Esimerkiksi maa-asetuksen valintaan liittyvää vaihtoehtojen listausta ei voi vierittää sormella vetämällä, vaan on tökittävä Windows-tyylisen listan vierityspainikkeita (tai käytettävä erillisen näppäimistön kosketusalustaa).

Uusin Outlook-sähköposti on mukava, joskin nyt tabletissa on kaksi sähköpostiohjelmaa tekemässä samaa asiaa ja se vanhakin on 8.1-versiossa selkeästi aiempaa parempi. Sormiohjauksen rajat tulevat taas vastaan, jos yrittää vaikkapa suurentaa sähköposti-ikkunan tekstikokoa -- ei onnistu.

Sähköposti-ikkunan tekstiä ei voi zoomata kuten tekstinkäsittelyssä.
Sovellusten rajallisuus on ongelmallista niille, joille Office ja yleiset nettisovellukset eivät riitä. Itse jäin kaipaamaan mpeg-2-katseluohjelmaa. Microsoftin web-sivuilla mainitaan erilaisia laajennuksia tätä varten, mutta nähtävästi mikään niistä ei tue RT-tablettia.

Hölmöintä on, ettei Surface voi selkesti ilmoittaa puuttuvasta mpeg-2-tuesta vaan antaa epäselvän virheilmoituksen:

Miksei voi sanoa, että mpeg-2-videokoodekki puuttuu?
Ohjelmistokaupasta löytyi sentään muutaman euron hintainen mpeg-2-toistin, jolla digiboksin tallennukset alkoivat näkyä. Ohjelma on tosiaan simppeli eikä siinä ole mitään hienouksia. YLEn tekstityksistä voi vain haaveilla. Voi, kunpa VLC:stä ilmestyisi pian Windows RT -versio!

Modern Video Player tuo kaivatun mpeg-2-tuen RT-tabletiin.
Rajallisesta ohjelmistotuesta on myös hyötyä, sillä haittaohjelmatkaan eivät toimi. Tahallinen yritys avata sähköpostissa tullut haitallinen liitetiedosto antaa ensin varoituksen:

Haluan kaikesta huolimatta käynnistää sähköpostin tuoman haittaohjelman.
Haittaohjelma ei tietenkään käynnisty:

"Sovellus ei toimi tietokoneessasi" -- onneksi!
Voikin sanoa, että Windows RT on tällä hetkellä ehkä turvallisin kaikista mobiiliympäristöistä : -) Ainakin sille on vähiten haittaohjelmia.

Yksi toimivista ohjelmista on Foursquaren tuore RT-versio. Sille on kuitenkin vaikea keksiä käyttöä, koska laitteesta puuttuu gps eikä kirjautuminen mihinkään kohteeseen sen vuoksi onnistu.

Foursquare toimii -- tavallaan.
Laajakuvasuhteen (16:9) näyttö on hyötykäytössä hankalampi kuin perinteinen 4:3, mutta jossain tilanteissa siitä on hyötyä. Esimerkiksi pystysuunnassa Twitter-feed näkyy hauskasti:

Pystynäyttö sopii Twitterille.
Surface RT:n akkukesto on miellyttävän pitkä, mutta epästandardin liittimen vuoksi lataus onnistuu vain laitteen omalla virtalähteellä. Sitä ei viitsisi kantaa mukana, koska koneen idea on juuri sen pienessä koossa. Valitettavasti usb-latausta ei voi käyttää. Se olisi nytkin tarpeen, sillä laite on päässyt tyhjenemään laukussa. Ehkä jokin on osunut virtakytkimeen ja pistänyt sen on-asentoon.

Tehoa koneessa ei ole yhtään liikaa. Välillä Office-sovelluksia ja nettisivuja joutuu hieman odottelemaan. Kevyessä käytössä se ei kuitenkaan ole varsinainen ongelma.

Odotin, että 8.1-päivitys tekisi Skydriven käytöstä yhtä läpinäkyvää kuin se on pöytäkoneella, mutta valitettavasti ei. Skydrive ei synkronoi automaattisesti kaikkia tiedostoja paikalliseen koneeseen, vaan lataa ja synkronoi niitä vain avausten ja tallennusten yhteydessä. Tämä tekee esimerkiksi Powerpoint-esitysten avaamisesta kiusallisen hidasta. Käyttäjä voi kuitenkin merkitä tiedoston (tai kokonaisen hakemiston) offline-asetuksella, jolloin se/ne synkronoidaan automaattisesti tabletin ja pilven välillä.

9 kommenttia:

 1. Itselläni on Asuksen Vivotab RT ja firmikset tuli niin Windows 8 RT kuin 8.1 RT:henkin suoraan Windows Updaten kautta. Eli siis toiminnallisuus ei ole vain surfacessa.

  VastaaPoista
 2. Ja koko skydriven saa myös offline tilaan painamalla hiiren oikeaa resurssienhallinnan skydrive kuvakkeessa. Salli offline käyttö. Näin skydrive toimii kuin Windows 7/8 ja ennenkaikkea viimeinkin 8.1 myötä myös Windows RT:ssa. Aikaisemmin fileitä piti ronkkia manuaalisesti tabletille skydrive pilvestä.

  VastaaPoista
 3. Minä olen ymmärtänyt, että tämän Skydriven idea on osaltaan olla muistinlaajennuksena, jolloin tietojen automaattinen lataaminen sieltä ei olisi kovin mielekästä.

  VastaaPoista
 4. Osmo. Skydrive kannattaisi enneminkin miettiä synkronointityökaluna. SkyDrive juuren kaikki kansiot ja tiedostot on suorassa yhteydessä pilveen KAIKISTA koneista. Eli kaikissa skydriveen kytketyistä koneista nämä nimenomaiset kansiot ovat keskenään identtisiä. Teet millä tahansa koneella muutoksen tiedostoon - se kopioituu automaattisesti kaikkiin muihinkin koneisiin. Tämä ei koske nykysin vain tiedostoja vaan myös jopa työpöydän asetuksia, selainhistoriaa, selaimen salasanoja myöden. Suosikit ihan kaikki. Jos otan kamerakännykällä kuvan, ei tarvitse muuta tehdä kuin ottaa kuvat. Mitään nappia ei erikseen tarvitse painaa, että kuvat kopioituisivat koneelle. Kännykästä kuvat kopioituvat automaattisesti kuvien oton jälkeen skydrive pilveen - josta taas kopioituvat edelleen kaikkiin koneisiin. Tämä on tietysti myös maan mainio varmuuskopiointiväline työtiedostoille.

  VastaaPoista
 5. Dropbox tarjoaa saman toiminnallisuuden, tosin ilman selaimen ym. asetusten synkronointia. Android-puhelimissa valokuvat saa menemään automaattisesti Dropboxin kansioon, jolloin ne monistuvat kaikkiin koneisiin. Pilvi voi olla tietoturvaton, mutta on se vaan pahuksen näppärä!

  VastaaPoista
 6. "Yksi toimivista ohjelmista on Foursquaren tuore RT-versio. Sille on kuitenkin vaikea keksiä käyttöä, koska laitteesta puuttuu gps eikä kirjautuminen mihinkään kohteeseen sen vuoksi onnistu."

  Tahatonta komiikkaa...?

  VastaaPoista
 7. Hyvin epätekninen nainen täällä heippa! Mulla lumia tabletti, rt8,1 onks tosiaan nytniin, että tähän ei mitenkään saa ladattua silverlightia????? EI VOI OLLA TOTTA!!!!

  VastaaPoista
 8. Näin se on. Microsoft ei tue Silverlightia Windows RT:ssä.

  VastaaPoista
 9. Silverlighting lisäksi myös Microsoftin Media Player puuttuu, itse olen käsittänyt tämän niin, että Microsoft koittaa myydä XBox konseptia kaikkeen audiovisuaaliseen käyttöön Surfacessa.

  VastaaPoista