torstai 21. marraskuuta 2013

Helsingin Valimotie hukassa

Jos olet menossa Helsingin Pitäjänmäkeen, ei kannata kysyä ohjeita Googlen karttapalvelusta. Sen mielestä Valimotie 13 sijaitsee Espoossa:


Helsingin Valimotie onkin... Espoossa?

Sama virhe näkyy myös Android-puhelinten karttasovelluksessa, jota moni käyttää navigointiin:

Helsingissä on näköjään kaksikin Valimotie 13:a.
Jos valitsee postinumerolla varustetun ylemmän vaihtoehdon, sen jonka nimenomaisesti pitäisi olla oikein, päätyy jälleen Espooseen (huomaa, että postinumero putoaa pois):

Pieleen menee Androidillakin.
Entäpä iPhone? Uusin 5s-malli uusimman päivityksen jälkeen näyttää Vantaan Valimotien, vaikka osoitteena lukee selvästi Helsinki:

Ei löydä iPhonekaan Helsingin Valimotietä.
Maksullinen Navigon-ohjelma sentään tuntee Helsingin Valimotien, samoin Nokian Here:

Lumia löytää myös Helsingin Valimotien.
Mitä tästä voi päätellä? Ainakin sen, että kännyköiden kartta-aineistot eivät ole täysin luotettavia. Kannattaa varmistaa, että kaupunki on oikein, ennen kuin lähtee ajamaan osoitteeseen pelkän älypuhelimen opastuksen varassa.

12 kommenttia:

 1. Olen itsekin huomannut, että Lumian kartat tuntuvat tuntevan parhaiten osoitteet, mutta yksi ongelma on yhteinen silti kaikille: ne pohjaavat suomalaisiin virallisiin karttoihin, joissa on maaseudulla lukuisiä entisiä hiekkateitä, jotka ovat täysin ajokelvottomia, käytännössä metsittyneitä polkuja. Niitä ei vain koskaan ole poistettu kartta-aineistosta. Siksi maalla ei usein kannata valita "lyhin reitti" -optiota...

  VastaaPoista
 2. Lyhin reitti -valinta on käytännössä hyödytön, sillä se voi viedä kaupungeissakin umpikujiin tai saa rikkomaan läpiajokieltoja ym.

  Twitterissä kerrotun perusteella myös Vankanlähde 7 Hämeenlinna (Innoparkin osoite) antaa väärän sijainnin, kaupunki sentään pysyy oikeana. Numerot 1-6 näkyvät oikein.

  VastaaPoista
 3. Hmm, itselläni Google Maps v7.4.0 Android-puhelimessa tarjoaa
  Valimotie 13, Helsinki
  Valimotie 13, Vantaa
  ja näyttää molemmat oikein kartalla.

  VastaaPoista
 4. Samoin täällä Helsingin Valimotie 13 näyttäisi olevan siellä missä pitääkin. Käytössä Google Maps versio 7.0.2

  VastaaPoista
 5. Näyttääkö se teillä yksi vai kaksi osumaa Valimotie 13:lle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kirjoitan tarpeeksi hitaasti niin G hakee taustalla ja näyttää sitten 10 osumaa;
   Helsinki, Vantaa, Pirkkola, Haapajärvi...
   (olisivatko etäisyyden mukaan vai suosituin ensin ?)

   Poista
 6. Minullakin Helsingin Valimotie 13 on oikeassa paikassa ja näyttää yhden osuman sinne. Samsung Xcover 2 ja Maps 7.4.0. Minulla on ollut Nokian karttojen kanssa enemmän ongelmia. Nokia ei ole osannut viedä esim. Sarkatie 7 Forssa osoitteeseen, navigointi on ohjannut perille aivan väärälle kadulle. Muutenkin Nokialainen tuntuu välillä kierrättävän perille pitkän kaavan mukaan vaikka reitin pitäisi olla optimaalinen.

  VastaaPoista
 7. Maps.google.com näyttää Valimotie 13, Helsinki, Suomi oikein. Olisiko korjattu jo?

  VastaaPoista
 8. Ei tuo korjaus ole mikään viimeaikainen - kävin kahdellakin eri asiakkaalla Valimotiellä hiljattain ja tuli tarkistettua googlesta navigointiohjeita, ja oikein löytyi paikka. Nämä kokemukset loka-marraskuun vaihteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä voi olla kyse ilmiöstä, jonka havaitsin Googlen palveluissa vuosia sitten: hakutulokset riippuivat kellonajasta. Aina aamuisin klo 9:38 hakutulokset ohjautuivat ilmeisesti toiselle palvelimelle ja sen tietokannassa oli vähän erilaisia tietoja kuin ensimmäisessä palvelimessa. Tietokantojen synkronointi ei silloin ollut täysin reaaliaikaista, tiedä sitten koskeeko sama myös karttapalveluita.

   Poista
 9. Google näyttää tosiaan korjanneen ongelman web-palvelusta. Selvästikin seuraavat, mitä netissä tapahtuu. Google kuuntelee : -)

  VastaaPoista
 10. Applen kartta löysi oikein osoitteella Valimotie, Helsinki. Jos oli numero mukana, mentiin Vantaalle. Applen kartoissa nuo katujen numerot kyllä heittävät muutenkin.

  VastaaPoista