sunnuntai 24. helmikuuta 2019

iPhonen akun kesto, osa 2

Äskettäin ihmettelin Siriä, joka söi iPhonesta akun jo yhdessä päivässä, vaikkei toiminto ollut edes käytössä. Luulin jo ratkaisseeni ongelman, mutta ilo oli ennenaikainen. Akku tyhjeni silti liian nopeasti ja mikä pahinta täysin epälineaarisesti. Varauksen määrä saattoi laskea 30 prosentilla yhdessä hetkessä, vaikkei puhelimessa ollut edes Facebookin kaltaisia virtasyöppöjä.

Apua, akku tyhjenee itsestään!
Aloin etsiä asetuksia, jotka vaikuttavat akun kestoon. Ensimmäisenä huomasin, että vaikka iPhone SE ei ollut varsinaisesti käytössä, sen näyttö oli usein päällä laukusta otettaessa. iOS 10:ssä oli tullut toiminto, joka herättää näytön, kun puhelinta siirrellään. Oletusarvona asetus on päällä, mikä tuntuu oudolta: miksi näytön pitäisi syttyä puhelimen liikkuessa esimerkiksi taskussa? Ei ihme, että akku kuluu turhan nopeasti.

Pari vuotta sitten nousi kohu, kun Apple myönsi hidastavansa vanhoja puhelimia, jotta niiden akku selviäisi äkillisestä virtapiikeistä. Asetuksiin lisättiin Suorituskyvyn hallinta, joka rajoitti kulutusta.

Itselleni asia tuli vastaan, kun puhelin oli ollut pitkään päällä tallentamassa kävelyreitin sijaintitietoja, mutta akku loppui kesken. iPhone näytti ilmoituksen "Tämä iPhone sammui odottamattomasti, koska akku ei pystynyt antamaan tarvittavaa huipputehoa":

Tämän virheen jälkeen iPhone kytki päälle suorituskyvyn hallinnan.
Se löytyy Akku-asetuksista.

iPhone Suorituskyvyn hallinta -asetus
Kannattaa kokeilla, vaikuttaako asetuksen poistaminen myönteisesti omaan puhelimeen. Tässä tapauksessa ongelma ei poistunut, vaan puhelimen akkunäyttö putosi edelleen äkillisesti 1 % tasolle.

Varauksen piti olla lopussa, mutta Yle Areena näkyi melkein kolme tuntia.
Ilmeisesti vika ei ollutkaan akussa, vaan varausnäytössä. Jätin puhelimen toistamaan Yle Areenasta live-lähetystä ja yhden prosentin akusta huolimatta kuva näkyi yli kahden tunnin ajan! Kun akku oli aidosti tyhjä, latasin sen uudelleen täyteen ja laitoin Yle Areenan toistumaan koko päiväksi kello kymmeneltä.

iPhone SE toisti Yle Areenaa koko päivän.
Akun varaustila aleni lineaarisesti päivän mittaan, kuten pitikin. Kello 17 aikaan akkua oli vielä jäljellä noin 15 % verran. Jouduin lähtemään muualle enkä nähnyt, miten pitkään toisto todella jatkui, mutta akkumittarin mukaan näyttö oli ollut päällä lähes 10 tuntia.

Aika hyvin puhelimelta, jonka akku ennen tyhjeni päivässä, vaikkei laitetta edes käytetty! Vika ei siis ollutkaan akussa vaan iPhonen virranhallinnassa ja varaustilan näytössä.

Tyhjennysharjoitusten jälkeen akku kesti yli kaksi vuorokautta, mitä voi pitää kohtuullisena aikana muutaman vuoden vanhalle, joskin hädin tuskin käytetylle iPhonelle.

Nyt akku näyttää toimivan normaalisti.
Hyllyllä seisova puhelin tyhjenee itsestään tasaisesti. Kuvasta erottaa jopa virransäästötilan vaikutuksen, kun se kytkeytyy päälle ja lieventää käyrän kulmakerrointa.

Vaikka nämä mittaukset ovatkin iPhonesta, kokemukset pätevät kaikkiin litium-akuilla varustettuihin laitteisiin. Niiden akku kannattaa silloin tällöin ajaa täysin tyhjäksi. Lisäksi oman laitteen asetuksista saattaa löytyä valintoja, jotka vaikuttavat ratkaisevasti akun kestoon. 

4 kommenttia:

  1. Hei, perustelisitko miksi Li-ion akku kannattaisi ajaa täysin tyhjäksi? Muualla kehoitetaan pikemmin päinvastoin
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ”muualla” on neuvottu silloin tällöin (ei aina) ajamaan akku niin tyhjäksi, että laite sammuu ja siitä lataa laitteen täysin täyteen ja rapiat päälle. Tämä kalibroi akkumittarin uudestaan.

      Eli normaalisti tätä taktiikkaa ei tule käyttää, eikä normaalisti mieluiten tyhjennä akkua missään vaiheessa alle 20 pinnan mutta noin kerran kuukaudessa kannattaa kalibrointi tehdä. Muutoin suositellaan nykyisin lataamaan silloin kuin pystyy ja huvittaa.

      Poista
  2. Perustelu on siinä jutussa: käytännön kokemus miten akun täydellinen tyhjentäminen saa mittarin näyttämään taas oikeita lukemia. Toistuvat tyhjennykset voivat olla haitaksi itse akun kemialle, mutta virtamittauksen kannalta ne ovat tarpeellisia.

    Litium-akkujen arkikäytöstä näkee ristiriitaisia ohjeita. Ensi sijassa kannattaa noudattaa sitä, mitä laitteen ohjeessa suositellaan.

    Tyhjentämisestä on mm. tällainen ohje: " Battery experts suggest that after 30 charges, you should allow lithium-ion batteries to almost completely discharge. Continuous partial discharges create a condition called digital memory, decreasing the accuracy of the device's power gauge. So let the battery discharge to the cut-off point and then recharge. The power gauge will be recalibrated." (https://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-tips-for-extending-lithium-ion-battery-life/).

    VastaaPoista
  3. Kiitos tiedosta! T: juuri pulassa SE:n äkkinäisten tyhjentymisten kanssa

    VastaaPoista