perjantai 29. elokuuta 2014

Asus VivoPC - eniten tietokonetta eurolla

Asus VivoPC VM40B on hintaansa nähden erinomainen pieni pc-kone. Verkkokauppa.comissa laite maksaa vaatimattomat 249 euroa.

Asus VivoPC on ehkä markkinoiden edullisin PC-kone.
Hinnalla saa Celeron-prosessorilla (mobiilikäyttöön tarkoitettu Intelin 1007U, 2 ydintä) varustetun koneen, jossa on 500 gigan kiintolevy, neljä gigatavua muistia, Windows 8.1-käyttöjärjestelmä (ei ehkä paras valinta tällaiseen koneeseen), wlan, bluetooth, runsaat liitännät -- sekä sokerina pohjalla langaton näppäimistö ja hiiri.

Laite sopii mainiosti vaikka kodin television kaveriksi. Siitä voi katsoa videotiedostoja (sd-korttipaikka) tai ylläpitää musiikkikirjastoa. Dvd-asemaa ei kuitenkaan ole, joten levyjä varten tarvitaan ulkoinen asema. Etuseinässä näkyvä aukko on pelkkä merkkivalo. Vaikka älytelevisioissa on oma selain, niiden käytettävyys ei pärjää Windowsille. VivoPC:llä surffaus kotisohvalta sujuu mutkattomasti.

Windows 8.1:n kuormitusnäyttö.
Prosessori on melko vaatimaton, mutta toisti ongelmitta HD-videokameran muistikorteilta luettua avchd-kuvaa prosessorikuorman yltäessä noin 65 prosenttiin. 4K-videoissa puhti loppui kesken eikä kuva päivittynyt lainkaan. VivoPC:tä saa myös tehokkaammalla Intel i3-prosessorilla varustettuna, mutta silloin hinta tuplaantuu, eikä hinta/laatusuhde ole enää yhtä loistava.

Langaton näppäimistö ja hiiri toimivat out-of-the-box, eikä softa-asennuksia tarvita. Pieni bluetooth-palikka kytketään takaseinässä olevaan usb-porttiin.

Laajennusliitäntöjä on kiitettävästi.
Takaseinässä on kolme usb 2 -porttia sekä kaksi usb 3.0 -porttia. Näyttöä varten on tarjolla vga- ja hdmi-portit. Lisäksi on langallinen gigabitin ethernet, analogiset ääniliitännät sekä optinen äänen ulostulo. Vasemmassa ylänurkassa näkyy sd-korttipaikka ja virtakytkin. Muuntaja on ulkoinen, mutta kiitettävän pienikokoinen.

U-sarjan mobiiliprosessori ei juuri lämpene normaalikäytössä, mutta takaseinässä on kuitenkin pieni tuuletin. Enemmän ääntä tulee kiintolevystä, jonka korvaamista ssd-levyllä kannattaa harkita.

Laite on vain hieman kiintolevyä isompi.
Kansi irtoaa ilman työkaluja. Sisältä paljastuva kiintolevy kertoo laitteen mittasuhteista: kotelo on vain hieman levyasemaa suurempi.

PC, Windows, langaton hiiri ja langaton näppäimistö -- yhteensä 250 euroa. Lisäksi tarvitaan vain näyttö. Hintansa ansiosta VivoPC sopii vaikka opiskelijalle tai eläkeläiselle kodin ainoaksi pc-koneeksi.

Kun Windows-koneen saa näin edullisesti, vain 50 euroa halvempien Chromebox-pöytäkoneiden on vaikea kilpailla samoista käyttäjistä.

torstai 28. elokuuta 2014

Älypuhelimesta kodin kaukosäädin (LG G3)

Symbian-aikakaudella matkapuhelimista väsättiin kaukosäätimiä infrapunaportin kautta, esimerkiksi tällä ohjelmalla. Älypuhelinten myötä ir-lähettimet hävisivät, mutta ainakin LG:n G2- ja G3-malleissa ne on säilytetty. Ja hyvä niin, sillä yleiskäyttöiselle kauko-ohjaimelle on yhä kysyntää.

Toisin kuin television tai digiboksin kaukosäädin, puhelin on aina käden ulottuvilla. On myös hyvä, että yhdellä säätimellä voi ohjata useita kodin laitteita.

LG G3 -puhelimessa tulee mukana Quick Remote -sovellus, joka tarjoaa yksinkertaisen käyttöliittymän:

TV:n perusnäyttö.
(LG:n näytön tarkkuus on peräti 2560x1440 pikseliä, joten kuva näyttää avattuna todella isolta)

Kaukosäädin kysyy aluksi, minkä merkkinen laite on kyseessä. Sen jälkeen testataan eri nappuloiden toiminta. Jos säätimen lähettämä koodi ei toimi, ohjelma kokeilee toista, kunnes oikea löytyy. Ainakin televisio on helppo virittää kohdalleen.

Toinen näyttötila.
LG:n omilla televisioilla voidaan käyttää myös hiiriohjausta (etusormen kuvake), jolloin puhelimen pintaan vedetty jälki sormella näkyy hiiren liikkeenä televisiossa. Tällöin yhteys menee kuitenkin lähiverkon, ei infrapunan kautta.

Myös muita AV-laitteita voi ohjelmoida, jolloin ne näkyvät omina välilehtinä.

Lisää laitteita muilla välilehdillä.
Muiden laitteiden ohjelmointi vaatii pientä virittelyä. Kaukosäätimen ulkoasun voi räätälöidä vetämällä haluttuja nappuloita haluttuun kohtaan näyttöä, mutta menetelmä vaatii vaivaa. Räätälöinti voisi olla laajempaakin, esimerkiksi oikean kaukosäätimen kuvan digitointi ja sijoittaminen näytön pohjaksi olisi tervetullut ominaisuus.

Asetukset voivat olla huonekohtaisia, jolloin käytettävissä olevien kaukosäädinten valikoima vaihtuu tilanteen mukaan. Vanhan kaukosäätimen koodit opetetaan puhelimelle pitämällä säädintä n. 10 sentin päässä puhelimen etureunasta. Periaatteessa näin voi ohjata kaikkia kodin laitteita, esimerkiksi ilmalämpöpumppua.

Kaukosäätimen saa esille suoraan ilmoitus- ja asetuspalkista, joten sovellusta ei tarvitse käynnistää valikosta:

Quick Remote suoraan asetuspalkista.
Vielä näppärämpi on automatiikka, joka tuo säätimen lukitusnäytölle automaattisesti aina kun puhelin löytää kodin wlan-verkon.

Kotona kaukosäädin ilmestyy automaattisesti.
Näppärässä ohjelmassa on vielä parantamisen varaa. G3:n infrapunaportti on mikroskooppisen pieni reikä puhelimen etuseinässä, joten sen valoteho jää vähäiseksi. Usein virtuaalista näppäintä joutuu pitämään hetken aikaa pohjassa ennen kuin käsky menee perille.

Omien kaukosäätimien räätälöinti voisi olla monipuolisempaa esimerkiksi kuvia käyttämällä. Lisäksi olisi näppärää, jos käyttäjät voisivat jakaa tekemiään kaukosäätimiä keskenään. LG Smartworld -palvelussa voisi olla kohta itsetehtyjä tiedostoja varten.

Monia nettiyhteydellä varustettuja kodin älylaitteita voi ohjata puhelimeen asennettavalla sovelluksella. Silloin kodissa pitää olla wlan-verkko ja esimerkiksi kotiteatterikäytössä vaaditaan jatkuvaa vaihtamista sovelluksesta toiseen. Siksi infrapunaohjaukselle on oma paikkansa. Toivotaan, että muutkin puhelinvalmistajat palauttavat vanhan ir-portin tuleviin laitteisiinsa.

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Iso ja pieni gigabitin Ethernet -kytkin

Tietokoneet nopeutuvat, mutta alalla tapahtuu muutakin kehitystä. Vajaat kymmenen vuotta sitten ostin Dellin gigabitin kahdeksanporttisen Ethernet-kytkimen. Se on palvellut hyvin, mutta nyt huomasin Verkkokauppa.comin hyllyssä Zyxel malleja, jotka ovat huomattavasti pienempiä.

Uusi ja vanha gigabit Ethernet -kytkin.
Kokoero on tuntuva, tosin vanhassa oli muuntaja sisäänrakennettuja ja Zyxel tarvitsee pienen ulkoisen muuntajan. Ero oli niin tuntuva, että korvasin myös kaikki vanhat 100 megabitin kytkimet näillä uusilla malleilla.

Dellin kytkin maksoi aikoinaan muutaman sata euroa. Zyxel GS-108B V2 maksaa 27,90 euroa. Hinta on pudonnut noin kymmenesosaan.

Osa porteista on varattu priorisoidulle liikenteelle.
Zyxel osaa mm. QoS:n, mutta porteissa ei ole kytkentänopeudesta kertovia merkkivaloja. Käytännössä sillä ei ole suurta merkitystä.

Lisätty valokuva porteista 26.8.2014

torstai 21. elokuuta 2014

Miksei tietokoneen HDMI-kuva mahdu television näyttöön?

Yhdistäessäni uutta PC:tä (AsusVivoPC) LG:n taulutelevisioon HDMI-kaapelilla tuli vastaan yleinen ongelma: Windowsin työpöytä ei mahdu kokonaan television näytölle, vaan jokaisesta reunasta leikkaantuu hieman pois. Siis näin:

Miksei työpöytä mahdu television näytölle?
Ongelma on yllättävä, sillä Windowsissa on otettu käyttöön 1920x1080-näyttötila, joka on samalla HD-television alkuperäinen (natiivi) resoluutio. Kuvan pitäisi mahtua näyttöön täydellisesti, ilman mitään asetuksiakin.

Vika on televisiossa, joka ei tiedä tietokoneen olevan tietokone. Se rajaa kuvasta hieman reunoja pois, koska historiallisista syistä elokuvissa ja tv-ohjelmissa kuva-aluetta piti hieman rajata reuna-alueilla olevien mustien palkkien tai häiriöiden vuoksi (ns. overscan).

Ongelma poistuu valitsemalla televisiosta tietokoneelle sopiva näyttötila. Yleensä valinta löytyy kuvasuhde (aspect ratio) -asetuksista. Kumma kyllä, LG:n televisiossa vaihtoehto Alkuperäinen (Original) ei auta, vaan pitää valita Vain haku.

"Vain haku" - WTF?
Sen jälkeen Windows-työpöytä täyttää kuva-alan reunasta reunaan. Jess!

Nyt näkyy oikein.
Mutta mistä ihmeestä tulee termi Vain haku? Englanninkielisissä valikoissa se on nimellä Just scan, mikä ilmeisesti viittaa täsmälliseen skannaukseen -- ei siis overscania.

HD-television kuvasuhde on 1,78, joten tämä asetus jättää 1,85-elokuvien ylä- ja alareunaan ohuet mustat palkit. Vastaavasti oikea ja vasen reuna kuvasta näkyvät kokonaan, kun niistä tavallisessa 16:9 tilassa nipistetään palat pois..

Skannaus ei tässä yhteydessä liity virustorjuntaan, hakuun eikä tutkaan, vaan putkimonitoreissa käytettyyn elektronisuihkuun. Näin ne vanhat asiat kummittelevat vielä 2010-luvullakin.

tiistai 19. elokuuta 2014

Useita laitteita kerralla lataukseen, osa 1

Miten ladata helposti kaikkien perheenjäsenten tabletit, älypuhelimet ja aktiivisuusrannekkeet? Yleensä jokaisen mukana tulee oma pienikokoinen usb-laturi, jolloin pistorasiat loppuvat kesken tai työpöytä näyttää johtojen ja piuhojen viidakolta. Varsinkin lomamatkoilla lukuisat muuntajat (etenkin jos paikallinen pistorasia vaatii vielä adapterin!) ovat varsinainen riesa.

Pitäisi olla laturi, missä on useita micro-usb-liittimiä. Hätäavuksi löysin tänään Verkkokauppa.comista Samsungin kolmipäisen usb-johdon. Se tarvitsee kaverikseen muuntajan, jossa on standardikokoinen usb-lähtöliitäntä, mutta mahdollistaa kolmen laitteen lataamisen rinnakkain.

Vasemmalla standardilaturi, oikealla 3-osainen kaapeli.
Latauskaapelin haaroittaminen kolmelle laitteelle tarvitsee kaveriksi tehokkaan muuntajan (usb:n maksimianto 2 A), mutta silti kunkin yksittäisen laitteen lataaminen hidastuu. Hidastumisella ei ole suurta merkitystä, jos laitteet voi jättää yöksi lataukseen. Vaihtoehtona olisi käyttää yhtä muuntajaa ja herätä yöllä kahdesti vaihtamaan laitetta, mikä on tietenkin poissa laskuista.

Samsungin kaapeli maksoi hulppeat 29,90 euroa. Vasemmalla oleva yksittäinen laturi maksoi 9,90 euroa, joten kolme laturia olisi maksanut saman kuin pelkkä haaroitettu kaapeli -- mutta se olisi vaatinut kolme pistorasiaa. Toisaalta kaapeli vaatii vielä erillisen muuntajan.

Haaroitinkaapeli on hätäratkaisu, joskin sopii hyvin matkakäyttöön. Kotona kaipaisi mieluummin laturia, joka on suoraan mitoitettu usean laitteen lataamiseen. FB-kaverit vinkkasivat, että sellainen löytyy esimerkiksi Saksan Amazonista (Anker® 40W 5V / 8A 5-Port USB Ladegerät Ladeadapter mit PowerIQ Technologie): http://www.amazon.de/Ladeger%C3%A4t-Ladeadapter-Technologie-Smartphones-USB-ladende/dp/B00GTGS2I6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1408444920&sr=8-1&keywords=anker+40w

Pistin laitteen juuri tilaukseen, kokonaishinnaksi tuli 31,34 euroa. Kerron kokemuksista kun laite on saapunut.

Muitakin malleja löytyy, esimerkiksi Verkkokauppa.comista StarTechin 7-porttinen usb-laturi (70 euroa) sekä FujTechin 5-porttinen usb-matkalaturi (20 euroa). Näiden saatavuus näytti kuitenkin nollaa, joten mahdollisesti palaan asiaan myöhemmin.