maanantai 1. elokuuta 2016

Windows 11 (Anniversary Update) on pettymys

Windows 10:n ilmainen päivitystarjous umpeutui, mutta päivittäminen ei lopu mihinkään. Huomisesta alkaen Windows 10 -koneiden pitäisi asentaa uusi Anniversary Update, joka tuo lisää ominaisuuksia.

Microsoftin kertoman mukaan päivityksen koko on kolme gigatavua, joten käytännössä kyse on uudesta käyttöjärjestelmästä -- siis oikeastaan Windows 11 -versiosta. Siihen nähden uudistukset ovat hyvin maltillisia, tai suoraan sanoen mitättömiä.

Anniversary Update osoittaa, miksi Microsoft sanoo Windows 10:n olevan viimeinen versio. Käyttöjärjestelmässä on jo kaikki mahdollinen, joten parantaminen on vaikeaa. Jatkossa voi tehdä vain pieniä viilauksia ja lisätä tukia uusille tekniikoille ja oheislaitteille.

Kun parannukset ovat näin vähäisiä, Microsoftin olisi ollut mahdotonta myydä Windows 11 -päivityksiä vanhoille käyttäjille. Siksi Windows 10 on todellakin viimeinen Windows-versio. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että koska päivityksistä ei tule enää rahaa, Windowsin kehittämiseen ei myöskään käytetä niin paljon resursseja kuin aiemmin.

Mitä uutta Windows 11... anteeksi Anniversary Update sitten tuo? Vaikka Tivin uutinen (jonka otsikko on hieman harhaanjohtava) hehkuttaa parannuksia, mikään niistä ei oikein innosta suomalaista käyttäjää.

Edge-selain saa laajennukset? Jo on aikakin, kaikissa muissa selaimissa ne ovat olleet vuosia. Kuka ylipäätään käyttää Edgeä? En ole vielä keksinyt yhtään syytä vaihtaa Chromesta tai Firefoxista siihen.

Edge-selain vie vähemmän tehoa? Microsoftin mittausten mukaan Edge on nopein ja vähiten sähköä kuluttava selain, joten sen käyttö pidentää läppärin akkukestoa. Hyvä niin, mutta kovin suurta parannusta ei kannata odottaa.

Cortana integroitu käyttöjärjestelmään? Tämän pitäisi olla huono uutinen tietosuojastaan huolestuneille. Eikä se koske suomalaisia, sillä Siristä ja Googlen assistantista poiketen Cortana ei ymmärrä suomea, eikä suomi-tuesta ole edes lupauksia.

Tumma teema vaihtaa "ikkunoiden rikkaan siniset sävyt tummiin väreihin"? Ei kuulosta kovin mullistavalta.

Kameran käyttö kirjautumiseen? Loistava juttu, mutta toimii vain muutamissa läppäreissä ja tableteissa, joissa on infrapunakamera. Pöytäkoneeseen tällaista kameraa ei jostain kumman syystä saa rahallakaan.

Ink-tuki kaikkialla? Hyvä uutinen niille, joilla on tablet tai kosketusnäytöllinen läppäri, ja jotka oikeasti käyttävät stylus-kynää piirtämiseen tai kirjoittamiseen. Ilmeisesti kynäasia on kulttuurisidonnainen juttu, jolla on enemmän merkitystä USA:ssa kuin Suomessa. Meillä en ole nähnyt kenenkään kirjoittavan käsin muistiinpanoja Windowsiin. Joillekin erityisryhmille (kuten piirtäjät tai arkkitehdit) tämä voi olla hyödyllinen ominaisuus.

Windows Defender osaa jatkossa poistaa haittaohjelmia myös offline-tilassa, mikä lisää uskoa Microsoftin lupaukseen, jonka mukaan erillisiä virustorjujia ei jatkossa enää tarvita.

Näiden lisäksi päivityksen pitäisi viilata monia pieniä yksityiskohtia käyttäjiltä saadun palautteen ja taustalla kerättyjen telemetriatietojen perusteella. Toivottavasti niistä löytyy jotain hyödyllistä.

Ja toivottavasti Anniversary Update korjaa vihdoin bugin, joka estää Valokuvat-sovellusta selaamasta kansiossa olevia valokuvia oikein. Kun tiedostoja on paljon, sovellus joko hyppää kuvia yli tai ei näytä selauspainikkeita lainkaan. Edes nuolinäppäimet eivät toimi.

Silloin AU:sta olisi edes jotain konkreettista hyötyä. Ja onpahan AU-päivitys sentään ilmainen.

Lisäys 5.8.2016 Nettiuutisten mukaan Microsoft suosittelee Edge-selaintaan hyvän maun rajoja hipoen. Ei ole korrektia, että käyttöjärjestelmä moittii kilpailevaa ohjelmaa ja suosittelee omaa tilalle. Edge voi kuluttaa vähemmän sähköä, mutta tietoturvan näkökulmasta sillä on merkittävä haitta: Microsoftin estolistat päivittyvät huomattavasti hitaammin kuin Chromessa ja Firefoxissa.

Äsken tullut tiedonkalasteluviesti meni Edgestä läpi ilman varoituksia:

Edge päästää kalastelusivulle.
Chrome estää pääsyn.
Mitäpä jos Microsoft keskittyisi seuraavaksi tähän ongelmaan selaimen nopeuden sijaan? Microsoftin heikkous tällä alalla on tuttua jo vuosien takaa Internet Explorerista, eikä Edge ole yhtään parempi.

Lisäys 15.8.2016: Näin Gmail suosittee Chromea, kun se huomaa käyttäjän tulevan palveluun Edgellä. En pidä tällaista markkinointia asiallisena.

Vaihda Chromeen, sanoo Gmail Edge-käyttäjälle.

4 kommenttia:

 1. Siirryin Debian-Linuxiin vanhassa koneessa kun xp-päivitykset loppuivat. Valitsin sen, kun nettitietojen mukaan se olisi "puhtain" linux. Valitsin lisäksi tämän pitkän tuen version (mitään päivityksiä ei ole kyllä tullut vähään aikaan, aluksi tuli). Ongelmia senkin kanssa on. Firefoxin sai pitkän taistelun jälkeen asennettua. Joitain ohjelmia en saa millään asennettua, joku ohjelma häipyi itsekseen. Esimerkiksi flashia en saa pyörimään mitenkään, onneksi Youtube pyörii nykyään html5:llä. Lainasin nyt linux-käsikirjan, jos siitä olisi jotain apua. Windows kymppiin en tule siirtymään lainkaan. TV:n media pc:ssä pyörii Win 8.1

  VastaaPoista
 2. Sellaisen hyvän asiankin huomasin tuosta 1-vuotispäivityksestä, että siinä on karsittu Windowsin asennuksen kokoa useita gigatavuja, eli massamuistia vapautuu ja samalla tuokin varmaan tehostaa toimintaa entisestään, eli merkittävä parannus.

  Tuossa Edgessä on vielä muutamia untuvikkovaluvikoja, kuten esim. sellainen että jos bookmarks-palkkiin tekee kansion (johon siis bookmarkkeja voi ryhmitellä), mutta jos kansio tulee bookmarks-rivillä niin paljon oikealle, ettei se näy suoraan bookmarks-rivillä, vaan oikealta jatkonuolen takaa, ei kansion klikkaamisella saa esille listaa sen sisältämistä bookmarkeista.

  VastaaPoista
 3. Olisiko kyse siitä, että Anniversary update poistaa vanhan Windowsin (pre-10) tiedostot eli vanhaan ei voi enää palata?

  VastaaPoista
 4. KARDINAALIMOKA Microsoftin! !

  Kardinaalivaluvika NYT KAIKISSA Windowseissa ! TiVi.fi kirjoitti 12.08.2016

  "Tuoreempia Windows-laitteita suojaava Secure Boot saattaa olla lopullisesti murrettu, kun tutkijat löysivät vain Microsoftin sisäiseen käyttöön tarkoitetun ”kultaisen avaimen”, jolla eston voi kiertää laitteessa kuin laitteessa.Microsoft paljasti vahingossa avaimensa salaiseen takaoveen – moni Windows-laite voi olla lopullisesti turvaton"
  Kuulemma mahdoton KORJATA että kaikki Windows-käyttäjät olisivat turvassa. Quadrooter valuvika on tässä tilanteessa "PAPERIA" ! ! ! HALOO. ..APUVA APUVA ! ! !
  Mistähän nyt sitten kehiin turvallinen käyttis tietämyskoneeseni ja härkkivärkkeihini? ...

  VastaaPoista